Brez napak sodnikov Arsenal drugi

Foto: EPA
Foto: EPA
Mnogo se govori in piše o napakah sodnikov, redko pa se kdo analize njihovega dela loti temeljito in analitično, kot se ga je ena angleških spletnih strani. Izsledki so zanimivi.
Oglej si celoten članek

Po podrobnem pregledu 713 sodniških odločitev v 380 tekmah minule sezone v Premier League je postalo jasno, da bi brez napak mož v črnem Arsenal osvojil drugo in ne četrto mesto, med elito pa bi ostala tudi Blackpool in Birmingham City. Manchester City bi moral osvojiti kar devet točk manj in bi tako padel na četrto mesto, v ligo nižje pa bi se morala preseliti Wigan in Wolverhampton. Članek na to tematiko izpod peresa Tima Longa je pred dnevi objavil portal Sportingintelligence.

V raziskavo so bile vključene predvsem odločitve sodnikov ob nedovoljenih položajih, enajstmetrovkah in ob strelih, po katerih je žoga končala za ali pred golovo črto. Long že dalj časa namreč zagovarja uvedbo tehnologije ob spornih odločitvah. "Na tekmo se zgodita približno dva takšna incidenta," ugotavlja novinar, ki je tako mnenja, da ogled takšnih situacij ne bi v veliki meri podaljšal posameznega dvoboja. "Želel sem ugotoviti, kako napake sodnikov vplivajo na končno uvrstitev," je za Sportingintelligence dejal Long in dodal: "Od 713 primerov jih je bilo več kot 500 dosojenih pravilno, a tu je še 200 takšnih, ki so vplivali na razplet prvenstva."

Po njegovem prepričanju, posnetke spornih odločitev si je ogledoval 250 ur, bi moral Stoke dobiti dve točki več, kar bi ga iz 13. mesta popeljalo na 9., s tem pa bi po koncu sezone zaslužil tri milijone funtov več za nastope v Premier League.

Kot primer je Long navedel odločitev, ki jo je trener topničarjev Arsene Wenger označil kot preveč ogabno, da bi o njej govoril. Na marčevski tekmi med Arsenalom in Sunderlandom je namreč Andrej Aršavin v zadnjih minutah tekme dosegel povsem regularen gol, a je stranski sodnik Andy Garratt dvignil zastavico. Tekma se je končala z 0:0, Arsenal pa je tako izgubil tri točke. Isti stranski sodnik je 1. maja na tekmi Arsenala in Manchester Uniteda spregledal tudi očitno igranje Nemanje Vidića z roko v kazenskem prostoru. Ker pa se je dvoboj tako ali tako končal z zmago topničarjev (1:0), se ta napaka ni upoštevala pri stanju na lestvici, ki jo je izračunal Long.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.