Bucikova do najboljše uvrstitve na SP

Foto: EPA
Foto: EPA
Američanka Mikaela Shiffrin je še tretjič zapored postala svetovna prvakinja v slalomu. Najboljša Slovenka je bila Ana Bucik, ki je s sedmim mestom dosegla svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih (+2,62).
Oglej si celoten članek

Mikaela Shiffrin je osvojila tretji naslov svetovne prvakinja v slalomu (2013, 2015, 2017) in drugo medaljo v St. Moritzu, kjer se je na veleslalomu veselila srebra.

Slalomska kraljica je znova dokazala, da v najpočasnejši tehnični disciplini nima nobene konkurence, saj je drugouvrščeno Wendy Holdnener premagal za 1,64 sekunde. Bron je osvojila Frida Hansdotter (1,75).

Ana Bucik je bila po prvi vožnji le 37 stotink oddaljena od bronastega odličja. V finalu ni želela ponoviti napake iz prvega teka, zato se ji je v zgornjem delu pripetila manjša nevšečnost, ki ji je odščipnila nekaj desetink. Kljub temu je eno mesto pridobila in tekmo končala kot sedma. Maruša Ferk je v finalu odstopila.

Slovenka v igri za odličje, smola za Ferkovo (1. vožnja)

Tekmo je odprla slalomska kraljica Mikaela Shiffrin, ki velja za nesporno favoritko današnje tekme. Dvakratna branilka naslova iz Schladminga (2013) in Beaver Creeka (2015) v St. Moritzu napada tretji zaporedni naslov svetovne prvakinje.

Američanka je sprintersko prvo progo presmučala brez težav in vpisala čas 47:80. Norvežanka Nina Loeseth je naredila ogromno napako in zaostala 3,90 sekunde.

Realno oceno časa najboljše slalomistke na svetu je podala vožnja Fride Hansdotter, ki je prav tako napadala tretjo zaporedno slalomsko odličje na SP. Švedinja, ki je bila bronasta v Schladmingu in srebrna v Beaver Creeku, je zaostala 77 stotink. Stotinko hitrejša od nje je bila Slovakinja Petra Vlhova (+0,76).

Na drugo mesto se je zavihtela Slovakinja Veronica Velez Zuzulova (+0,59), še najbolj pa se je vodilni Shiffrinovi na veselje domačih navijačev približala Švicarka Wendy Holdener (+0,38).

Na startu zadnje ženske preizkušnje sta bili dve Slovenki. Ana Bucik je nastopila s številko 17 in si že po dobrih desetih sekundah nabrala 52 stotink zaostanka.

Pri drugem in tretjem merjenju je bila približno sekundo počasnejša od Shiffrinove (+0,98 / +1,01), nato pa je spustila smuči in v spodnjem delu celo pridobila pet stotink v primerjavi z Američanko. Zasedla je osmo mesto (+0,96).

"Sem zadovoljna. Mislim, da sem dobro odpeljala, tudi dobro sem se počutila na progi in tudi vem, kje so še rezerve, tako da bom skušala to popraviti v drugi vožnji. Zaostanek je v bistvu zelo ulovljiv, tako da sem vesela, da sem blizu najboljšim. Kot sem že rekla, ne bom se obremenjevala z nobenim mestom, s tem, kdo je pred mano, za mano, ampak bom samo skušala odpeljati še eno dobro vožnjo. Zdaj bomo malo počivali, se regenerirali, potem ogled in napad," je bila po prvi vožnji dobro razpoložena Bucikova.

Maruša Ferk je nastopila s številko 29. Pri prvem vmesnem času je zaostajala 59 stotink, nato pa je prišlo do zdrsa in vrhunski rezultat je splaval po vodi. Ferkova je kljub veliki izgubi časa nadaljevala z vožnjo in v cilj prismučala s 5,41 sekunde zaostanka. Zasedla je zadnje mesto.

Shiffrinova razred zase, Bucikova ''izgubila'' glavo (2. vožnja)

Finalno vožnjo je odprla Poljakinja Maryna Gasienica-Daniel, ki se je na 30. mesto prebila s startno številko 67. Druge, zahtevnejše proge ni presmučala do cilja. 

Po prvi tretjini finalne vožnje je vodila Švedinja Maria Pietilae-Holmner. Dobra predstava je uspela njeni rojakinji Emelie Wikström, ki je kraljevala na vrhu pred nastopom najboljše deseterice. 

Nemka Lena Duerr vodilnih ni uspela ogroziti, tik pred nastopom Ane Bucik pa je vodstvo prevzela bronasta z zadnjega SP, Čehinja Šarka Strachova. Njena prednost je znašala skoraj devet desetink (-0,88).

Strachova je bila prevelik zalogaj za Bucikovo, je pa najboljša slovenska slalomistka smučala dobro in prevzela drugo mesto. Njena prednost 24 stotink se je stopila že do prvega vmesnega časa, največji zaostanek pa je Bucikova pridelala v srednjem delu (+0,52). Spodaj je tako kot na prvi progi smučala dobro in se zavihtela na drugo mesto (+0,57).

Slovenko je mesto nižje potisnila Avstrijka Michaela Kirchgasser, ki se je s finalno vožnjo poslovila od svetovnih prvenstev. Strachovo je nato prehitela Frida Hansdotter, ki je vodila tudi pred nastopom najboljše trojice.

Petra Vlhova, četra po prvi vožnji, je v spodnjem delu zapravila majhno prednost, Veronika Velez Zuzulova pa je odstopila. Hansdotterjeva si je tako zagotovila tretje zaporedno slalomsko odličje na svetovnih prvenstvih.

Švicarji so ponoreli ob vožnji Wendy Holdener, ki je sprva povečala svojo prednost, nato pa je razlika začela kopneti. Kljub manjši napaki nekaj vrat pred ciljem je prevzela vodstvo (-0,11) in si zagotovila drugo odličje v St. Mortizu.

O končnem vrstnem redu je odločala Mikaela Shiffrin, ki ni dopustila nikakršnega presenečenja, povečevala svojo prednost od starta do cilja in z ogromno  razliko osvojila zlato medaljo (-1,64).

SP v St. Moritzu, slalom (Ž), izidi:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:37,27
2. Wendy Holdener (Švi) + 1,64
3. Frida Hansdotter (Šve) 1,75
4. Petra Vlhova (Slk) 1,89
5. Šarka Strachova (Češ) 2,05
6. Michaela Kirchgasser (Avt) 2,22
7. Ana Bucik (Slo) 2,62
8. Emelie Wikstroem (Šve) 2,93
9. Denise Feierabend (Švi) 2,96
10. Bernadette Schild (Avt) 2,97

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.