Busquets po porazu: Sodnik ni dobro opravil dela

Foto: EPA
Foto: EPA
Pri Barceloni se dan po drugem zaporednem porazu, tokrat proti Athleticu v Bilbauu, začenja boleča analiza neučinkovite ekipe, ki je znova ostala brez idej ob pritisku nasprotnika.
Oglej si celoten članek


To je bila taktika, ki je tako dobro uspela že Ajaxu v Ligi prvakov, kjer je Barcelona pod novim trenerjem Gerardom Martinom doživela šele svoj prvi poraz v sezoni. Zdaj ni več skrivnost – če pritisneš na Barçino zadnjo vrsto, so Katalonci skupaj z nikoli slabšima Andrésom Iniesto in Xavijem Hernándezom nesposobni organizirati napad. 

To je navdušujoče na nedeljski ligaški tekmi uspevalo tudi Athleticu Bilbau, ki je Kataloncem z golom Ikerja Muniaina v drugem polčasu po prvem evropskem zadal še prvi ligaški poraz in znova razgalil vse pomanjkljivosti ekipe, ki še vedno igra brez prvega zvezdnika Lionela Messija.

Trener jih je prepričal v pritisk

"Cel teden smo trenirali način, na katerega bomo igrali z njimi. Trener nas je prepričal z delom skozi cel teden, da pritiskamo spredaj in se postavimo naprej," je taktično zamisel Ernesta Valverdeja, nekdanjega člana Barçe in "večnega" kandidata za njen trenerski stolček, razkril strelec edinega gola Muniain.

Poraženi strateg Martino je po tekmi zatrjeval, da je na zelenici videl "zelo dobro Barcelono", še posebej v prvem polčasu.

Busquets: Če bi še sodnik dobro opravil svoje delo ...

"Poraz nima zveze s tistim v Amsterdamu. Imeli smo prodornost, toda nismo našli prave podaje, da bi zaključili akcijo. Menim, da smo videli tudi zelo pomembno akcijo, ki bi lahko spremenila potek tekme," je Martino namignil na padec Neymarja na robu kazenskega prostora, zaradi katerega je glavni sodnik Martínez Munuera pokazal (zgolj) rumeni karton Anderju Iturraspeju.

"Vedeli smo, da so dobra ekipa, ki jo je težko premagati, ampak imeli smo priložnosti, ki jih nismo izkoristili," je po tekmi dejal najboljši posameznik v vrstah gostov Sergio Busquets. "Če bi sodnik prav tako dobro opravil svoje delo ... Ker je bil rdeči karton in bilo bi jim težje. Menim, da bi to spremenilo tekmo. Ostal je sam (Neymar, op. a.) pred vratarjem. Ne vem, kje je bil (Mikel) Balenziaga, ampak bila je čista situacija ena na ena, sodnik se je zmotil in zame je to rdeči karton. Moramo nadaljevati v tem slogu, vedeli smo, da bo težko."

Še naprej ga nič ne skrbi

Martino je v zaključku tekme brez pravih idej iz igre potegnil v zadnjih letih nezamenljiva vezista Xavija in Iniesto. Oba sicer igrata daleč pod svojimi zmožnostmi, kar je poleg neučinkovitosti Neymarja gotovo eden ključev težav v zadnjih tednih.

"Jasno je, da ta ekipa ni vajena dveh zaporednih porazov, jasno pa je tudi, da smo skušali s to tekmo rešiti reči iz Amsterdama. Verjamem, da smo se zelo potrudili, da bi s seboj v Barcelono nekaj odnesli. Če bi moral reči za prvih 70 minut, potem bi rekel, da sem videl zelo dobro Barço. Prvi polčas je bil eden najboljših v tem prvenstvu. Daleč. Imeli smo preveč priložnosti za prvi gol," je še povedal Martino.

"Nič me ne skrbi. Zaskrbljujoče je, ko ekipa ne ve, kaj bi storila, jaz pa tega nisem videl. Menim, da smo vedeli, kako odigrati tekmo. Vi se osredotočate na rezultat in rezultat je negativen. Ne verjamem, da je Barça ekipa, ki bi si ustvarila deset priložnosti na tekmo ali deset strelov na gol. Menjavi? Vedeli smo, da bomo brez Inieste in Xavija izgubili nadzor, imeli pa smo vezista z nekaj več prodornosti in tri rojene napadalce." jj  

Martinov slog ni prepričal

Katalonski sodelavec dnevnika MARCA, Sergi Font, je po tekmi zapisal, da je Barcelona doživela poraz v "najslabšem trenutku", takrat, ko bi morala po porazu v Amsterdamu odgovoriti in utišati namigovanja o krizi.

Foto: EPA Neymar Iturraspe Athletic Bilbao Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo "Najslabše pri vsem tem je, da ekipa Tate Martina ustvarja veliko dvomov glede igre. To ni več tista rušilna ekipa iz prejšnjih let, čeprav pa so jo v tem tednu branili vidni člani ekipe, denimo Cesc (Fàbregas), češ da ne igrajo na rezultat, je dejstvo, da Martinov slog ni prepričal," piše Font.

Pomanjkanje idej

"Po poškodbi Messija se je pričakovala definitivna eksplozija Neymarja, ampak Brazilec ni prevzel bremena tako, kot se je od njega pričakovalo, zdi pa se, da se je nalezel pomanjkanja reakcije moštva po tem, ko so začeli izgubljati. Tako v Amsterdamu kot včeraj v Bilbau je bilo jasno, da ekipi manjka idej za doseganje golov."

Barcelona dvakrat zapored izgublja sila redko, nazadnje pa se je to zgodilo pred kratkim, v zadnji sezoni pod vodstvom Tita Vilanove, ko so izgubili dva zaporedna "El Clásica" proti madridskemu Realu na Camp Nouu v pokalu (1:3) in v prvenstvu na Bernabéuu (1:2). Medtem, ko je s Katalonci zdaj na vrhu lestvice izenačen Atlético, se jim je Real približal na vsega tri točke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.