Časovni stroj Vladeta Divaca

Foto: Žurnal24 "Začenja se moja največja tekma. To je pomoč ljudem, ki so ostali brez zemlje, h
Poslovil se je eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov, in sicer pred več kot 10.000 navijači v domačem Prijepolju. V naslednjih vrsticah se bomo spomnili kariere Vladeta Divaca.
Oglej si celoten članek
Vlade Divac je svojo športno pot začel leta 1980 v rodnem Prijepolju. Po dveh letih igranja za domači klub je prestopil v Slogo iz Kraljeva.
 

Naslovi Vladeta Divca

– 5-krat evropski prvak: 1989, 1991, 1995, 1997, 2001.
– 3-krat svetovni prvak:
1990, 1998, 2002

Že takrat so ga opazili selektorji, tedaj jugoslovanskih reprezentanc, in ga vabili v svoje izbrane vrste. Prvi večji uspeh je dosegel leta 1985, ko je na evropskem kadetskem prvenstvu v Bolgariji osvojil zlato kolajno. V naslednji sezoni je že dobil ponudbo beograjskega Partizana. K črno-belim je takrat iz podgoriške Budučnosti prišel tudi Žarko Paspalj , v ekipi pa je bil še mladi Aleksandar Djordjević . Skupaj so v tisti sezoni ugnali mestnega tekmeca Crveno zvezdo in osvojili naslov državnega prvaka. Že takrat pa je v mladem Divacu vzklila želja igrati prek luže.


Vlade Divac je svoje najlepše obdobje preživel v dresu LA Lakersov. © AFP

 
Sanje postanejo resničnost
Vendar je bila profesionalna pot za tujce v ligi NBA takrat vseprej kot lahka. Kljub temu je Vladeta Divaca leta 1989 v prvem krogu nabora izbral klub Los Angeles Lakers. Rumeni so se ravno tedaj ubadali z upokojitivijo Kareema Abdula - Jabbarja in iskali nadomestitev zanj. Zanesli so se na mladega Jugoslovana. Divac se je v Ameriki odlično znašel, že v prvi sezoni je bil imenovan v prvo peterko novincev.

Vlade Divac je poleg A. C. Greena edini v moštvu Lakersov igral vseh 82 tekem rednega dela. Pri Lakersih je ostal do leta 1996. Takrat pa se je zgodila ena temnejših stvari v življenju Vladeta Divaca. Vodstvo Lakersov se je odločilo, da ga zamenja za pravico izbora na naboru z moštvom Charlotte Hornets. Lakersi so na tistem naboru vzeli Kobeja Bryanta . Vlade Divac se je moral takorekoč čez noč preseliti. Zlobni jeziki znajo še danes povedati, da je imel od te zamenjave največ Jerry West , menedžer moštva. Hornetsi so se tisto sezono okrepili in strokovnjaki so pričakovali sanjsko moštvo. A očitno kemija ni bila prava, po dveh sezonah je Vlade Divac postal prost igralec. V sezoni 1998–1999 se je zgodil znameniti lock-out, vodje NBA moštev so odpovedali celotno predsezono in del rednega dela, da so pridobili pravico uravnavanja plač. Veliko igralcev iz lige NBA se je takrat podalo na pot v Evropo, Vlade Divac v Crveno zvezdo.


V dresu Charlotte Hornetsov je zaigral zato, ker so pri Lakersih raje vzeli Kobeja Bryanta. © AFP

 
Druga pomlad v Sacramentu
Pozneje se je pridružil rojaku Predragu Stojakoviću v Sacramentu. Doživel je še eno pomlad, skupaj s Stojakovićem, Chrisom Webrom, Jasonom Williamsom in še nekaterimi so se že v prvi sezoni uvrstili v končnico. Vendar jim je za odločnejši korak vedno malo zmanjkalo. V sezoni 2000/2001 so zablesteli v vsem sijaju. Ameriška revija Sports Illustrated jih je februarja 2001 imenovala največji šov na igrišču. V končnici so gladko odpravili Phoenix, nato pa izgubili z Lakersi, ki so tisto sezono tudi postali prvaki. Mogoče je že tedaj Vlade Divac začutil domotožje. Sacramento je pozneje, po nekaj menjavah, padel v povprečje in leta 2004 je Vlade Divac postal prost igralec.


Vlade Divac je pri Sacramento Kingsih igral skupaj z rojakom Predragom Stojakovićem. In mu delil nasvete. © AFP

 
Vrnitev Lakerse in pokoj
Ravno tedaj so se Lakersi razšli s centrom Shaquillom O'Nealom in iskali nadomestilo. Veteran, takrat 36-letni Vlade Divac se jim je zdel primerna zamenjava. Srb se je tako vrnil v "svoje" mesto, vendar so se ga začele lotevati poškodbe. Ponavljajoče se težave s hrbtom so mu dovolile odigrati le 15 tekem in logična posledica je bila upokojitev. Njegova kariera v NBA je trajala kar 16 let. Leta 2006 je po Evropi iskal mlade talente, vendar je prišla mamljiva ponudba iz Real Madrida in trenutno je zaposlen v tem španskem velikanu.

Posnetki slovesa Vladeta Divaca v Prijepolju
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.