Cavendish pod Vezuvom do rožnate majice

Foto: EPA
Foto: EPA
S 130 kilometrov dolgo etapo se je v Neaplju začela 96. kolesarska dirka po Italiji. V uvodu, namenjenemu sprinterjem, je vlogo prvega favorita upravičil Britanec Mark Cavendish, kolesar Omege Pharme-QuickStepa, ki je v zadnjih metrih ugnal Elia Vivianija in Francoza Nacerja Bouhannija. Za kolesarja z otoka Man je to že 11. etapna zmaga na Giru.
Oglej si celoten članek

Slovenci so v cilj prišli v glavnini, ki je predvsem zaradi padca v njej zaostala 18 sekund (na koncu so vsem, ki jih je zaustavil padec, prisodili čas zmagovalca), Luka Mezgec (Argos Shimano) je ciljno črto prečkal kot 108., Robert Vrečer (Euskaltel-Euskadi) kot 122., Grega Bole (Vacansoleil) pa kot 131.

Prvi nosilec roza majice vodilnega bo tako Mark Cavendish, spremembe pa se obetajo že v drugi etapi, ko bo na sporedu 17,4 kilometra dolg moštveni kronometer s startom v Ischii na istoimenskem otoku.

"Osvojil sem tisto, po kar sem v Neapelj prišel. Vsekakor želim dobiti vse sprinte, začel sem dobro. A ni bilo lahko. Najprej sem imel nekaj mehanskih težav, nato jih je imel še moj pomočnik, tako da sem moral sam krpati luknjo, ki je nastala po padcu. Na tehnično zahtevnem sprintu je bil Viviani izredno močan, a sem ga na koncu vendarle premagal," je dejal Cavendish, ki je leta 2009 rožnato majico nosil dva dneva, leta 2011 pa le en dan: "Po vsej verjetnosti bo tako tudi letos," pred drugim dejanjem 96. Gira ni najbolj optimističen Britanec, ki petič nastopa na dirki po Italiji.

Prvo etapo v poletni vročini je zaznamoval tudi pobeg sedmih kolesarjev (najbolj znano ime med ubežniki je bil Giovanni Visconti), a jih je glavnina ves čas držala na varni razdalji, njihova prednost namreč ni nikoli znašala več kot dve minuti in pol. Ko je bilo potrebno, so "sprinterske" ekipe, med katere sodi tudi Argos Shimano Luke Mezgeca in Johna Degenkolba, dodale plin in glavnino popeljale do ubežnikov (najdlje je v begu zdržal Avstralec Cameron Wurf). Slaba dva kilometra pred koncem je prišlo v njej do skupinskega padca, ki je preprečil, da bi se za zmago udarilo več kot šest kolesarjev.

Dirka po Italiji, prva etapa, rezultati:

1. Mark Cavendish (VBr/Omega Pharma- Quick Step) 2:58:18   
2. Elia Viviani (Ita/Cannondale)
3. Nacer Bouhanni (Fra/FDJ)
4. Giacomo Nizzolo (Ita/Radioshack Leopard)
5. Matthew Harley Goss (Avs/Orica - GreenEdge)
6. Francisco Ventoso (Špa/Movistar)
7. Adam Blythe (VBr/BMC Racing Team)
8. Leigh Howard (Avs/Orica - GreenEdge)
9. Danilo Hondo (Ita/Radioshack Leopard)
10. Brett Lancaster (Avs/Orica - GreenEdge)
...
108. Luka Mezgec (Slo/Argos Shimano)
122. Robert Vrečer (Slo/Euskaltel Euskadi)
131. Grega Bole (Slo/Vacansoleil) vsi isti čas
...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.