Cavendishu 13. etapa, v vodstvu Froome

Foto: EPA
Foto: EPA
Mark Cavendish je bil najhitrejši na 12. etapi Dirke po Franciji. Slovenski predstavnik Kristijan Koren je zaostal slabih deset minut in končal na 86. mestu.
Oglej si celoten članek

Britanec Mark Cavendish je zmagovalec 13. etape 100. kolesarske dirke po Franciji. Tekmovalec ekipe Sky je na 173 kilometrov dolgi preizkušnji med Toursom in Saint-Amand-Montrondom v ciljnem sprintu skupinice ugnal Slovaka Petra Sagana (Cannondale) na drugem in Nizozemca Baukeja Mollemo (Belkin) na tretjem mestu.

Čeprav je Cavendish izvrstno opravil svoje delo in v vetrovnem vremenu prišel do svoje druge etapne zmage na letošnjem touru, pa ga je zasenčil boj favoritov za skupno zmago. Britanec Christopher Froome (Sky) je sicer ohranil rumeno majico vodilnega, a proti Mollemi in danes sedmemu, Špancu Albertu Contadorju, izgubil več kot minuto. Doslej skupno drugi, Španec Alejandro Valverde, je po težavah s kolesom izgubil stik z najboljšimi.

Sky prešibek za protinapad

Približno 30 kilometrov pred ciljem je vodilno skupino razdelila Contadorjeva ekipa Saxo-Tinkoff, ki je ob "pomoči" Mollemovega Belkina pobegnila Froomu. Skyevo moštvo ni imelo kolesarjev za protiudarec, tako da je Froome za Contadorjem in Mollemo, ki sta bila v vodilni skupini 14 kolesarjev, zaostal za več kot minuto in končal na 26. mestu (+1:09).

V skupni razvrstitvi ima Froome zdaj pred Mollemo na drugem mestu 2:28 minute prednosti, pred Contadorjem pa 2:45. Edini preostali slovenski predstavnik na dirki, Kristijan Koren (Cannondale), je skupno 86. (+1:13:18), danes pa je etapo končal prav tako na 86. mestu z 9:54 minute zaostanka.

"Dirka še povsem odprta"

"Še vedno imam kar lepo prednost v skupni razvrstitvi, a današnji dan je bil še en opomnik, da je dirka še povsem odprta. Vedel sem, da sta Contador in njegova ekipa v vsakem trenutku pripravljena na napad, zato moram biti res ves čas pozoren," je po etapi povedal Froome.

V soboto kolesarje čaka 191 kilometrov dolga in hribovita etapa med Saint-Pourcain-sur-Sioulom in Lyonom.

Dirka po Franciji, 13. etapa (Tours - Saint-Amand-Montrond, 173 km):

1. Mark Cavendish (VBr/Omega Pharma-Quick Step) 3:40:08
2. Peter Sagan (Slk/Cannondale)
3. Bauke Mollema (Niz/Belkin)
4. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)
5. Niki Terpstra (Niz/Omega Pharma-Quick Step)
6. Roman Kreuziger (Češ/Saxo-Tinkoff)
7. Alberto Contador Velasco (Špa/Saxo-Tinkoff)
8. Laurens Ten Dam (Niz/Belkin)
9. Sylvain Chavanel (Fra/Omega Pharma-Quick Step) + 0:06
10. Michael Rogers (Avs/Saxo-Tinkoff) 0:09
...
86. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 9:54

Skupno:

1. Christopher Froome (VBr/Sky) 51:00:30
2. Bauke Mollema (Niz/Belkin) + 2:28
3. Alberto Contador Velasco (Špa/Saxo-Tinkoff) 2:45
4. Roman Kreuziger (Češ/Saxo-Tinkoff) 2:48
5. Laurens Ten Dam (Niz/Belkin) 3:01
6. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 4:39
7. Michal Kwiatkowski (Pol/Omega Pharma-Quick Step) 4:44
8. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol/Movistar) 5:18
9. Jean-Christophe Peraud (Fra/AG2R La Mondiale) 5:39
10. Daniel Martin (Irs/Garmin-Sharp) 5:52
...
86. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) 1:13:18

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.