Če bo Barça ponudila prst, bomo zgrabili roko

Foto: ABA
Foto: ABA
Union Olimpija bo v četrtek začela z nastopi v letošnji sezoni Evrolige. Zmaji bodo v prvem kolu v Stožicah gostili močno Barcelono. "Naša želja je, da 40 minut odigramo najbolje, kot zmoremo, da damo vse od sebe, da pokažemo borbenost," si želi trener Sašo Filipovski.
Oglej si celoten članek

S ponedeljkovo tekmo med Žalgirisom in moskovskim CSKA-jem v Kaunasu se bo začela nova sezona košarkarske Evrolige. Za ljubitelje košarke v Sloveniji pa bo prvi vrhunec že v četrtek ob 20.45, saj bo v dvorano Stožice k Unionu Olimpiji prišla španska Barcelona, eden od favoritov za končno zmago.

Ljubljanska zasedba je, glede na to, da se je poleti precej spremenila, neznanka tudi še sama sebi, kaj šele tekmecem, pred prvim vrhuncem sezone razmišlja strateg domačih Sašo Filipovski. "Igramo proti ekipi, ki je izredno kakovostna, na vsakem položaju ima dva odlična igralca, trenerja, ki je že dlje časa na klopi in je samo dograjeval ekipo in jo dogradil z izvrstnimi igralci. Igrajo hitro košarko, agresivno v obrambi. Imajo ostrostrelce, skakalce pod košem in tudi hitre zunanje igralce. Gre za ekipo, ki meri na vrh Evrolige," je na ponedeljkovi novinarski konferenci za tekmeca same pohvalne besede našel Filipovski.

A to, da v Barceloni igrajo Juan Carlos Navarro, Pete Mickeal, Fran Vázquez in nenazadnje Erazem Lorbek, ne pomeni, da se zeleno-beli predajajo vnaprej: "Naša želja je, da 40 minut odigramo najbolje, kot zmoremo, da damo vse od sebe, da pokažemo borbenost. Želimo odigrati na visoki ravni, doslej je na tekmah, kar se bo verjetno še nadaljevalo, prihajalo do padcev v igri, a želimo igrati stalno vseh 40 minut. Jasno, če nam bo Barcelona ponudila prst, bomo zagrabili za roko. Spoštujemo jih in se nanje natančno pripravljamo. Z borbeno in moštveno igro in koncentracijo se z Barcelono da igrati."

Goran Jagodnik je kot kapetan eden najizkušenejših v ekipi, po letih izenačen s trenerjem Filipovskim, je pa tudi eden redkih, ki je od blizu spremljal že lanski preporod ljubljanske ekipe. Tudi "Jagoda" pa se zaveda, da imajo pred začetkom dvoboja boljše karte rdeče-modri. "Vsi vemo, kaj je Barcelona. Malo se je spremenila, ampak glavni igralci so ostali. So ena najboljših ekip v Evropi, merijo na 'final four'. Mi nimamo česa izgubiti, lahko pa veliko dobimo. Verjamem, da bo dvorana polna, da bo občinstvo naš šesti igralec. Upam, da bomo 40 minut igrali dobro obrambo ter da bo stekel napad. Če bo priložnost, pa jo bomo z veseljem zagrabili in skušali zmagati."

Popotnica obeh ekip pred prvim dvobojem skupine D Evrolige je različna. Olimpija je sezono začela s tremi zmagami v regionalni ligi ABA (s Crveno zvezdo, Zlatorogom in Cedevito), Barcelona pa je v tretjem kolu španske lige doživela poraz proti Cajasolu s 75:81. A Filipovski opozarja, da to ne bo nujno prednost za zeleno-bele: "Ranjen lev je najbolj nevaren. Igralci se zavedajo, da smo dali vse od sebe v ligi ABA. Barcelona pa je tri razrede močnejša. To, da je Barcelona izgubila, ji lahko le dodatno dvigne energijo in pristop, potem pa je toliko težje."

Filipovski se je dotaknil tudi lige NBA oziroma prekinitve dejavnosti, ki bi lahko v Evropo preselila še več vrhunskih košarkarjev iz ZDA. A ne v Ljubljano, saj v stožiškem klubu nimajo sredstev za takšne nakupe: "Tisti, ki imajo denar, bodo še kupovali, tisti, ki ga nimamo, pa ne bomo. To je glavna razlika. Cene bodo še padle, igralci bodo prišli delat tudi za nekaj mesecev. Določeni evropski klubi bodo še kupovali, žal pa nas ne bo med njimi," je dejal Filipovski in dodal, da so v klubu za zdaj zamrznili tudi iskanje še enega igralca na mestu "dvojke", razlogi za to pa so prav tako finančne narave.

Sicer pa so v klubu na ponedeljkovi konferenci vsi izrazili željo, da bi bila stožiška dvorana polna kot v prejšnji sezoni, ko je bilo glasno občinstvo šesti igralec zmajev. Za gledalce v klubu pripravljajo tudi nekaj novosti, predvsem obogaten zabavni program med odmori s številnimi nagradnimi igrami in nastopi plesnih ter akrobatskih skupin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.