Če bo res dež, ne bo odločil pole

Foto: Žurnal24 Lani je dirko v Barceloni dobil Jenson Button z Brawn Mercedesom. (Foto: Reuters

Your browser doesn’t support HTML5 video

Prva evropska dirka, veliko navijačev Fernanda Alonsa in tako za dirkače kot dirkalnike težka dirka. VN Španije. V videu vam stezo predstavi Mark Webber. Če bo res dež, morda ne zmaga dirkač na polu.
Oglej si celoten članek
Spored VN Španije
Petek: 1. trening (10.00), 2. trening (14.00)
Sobota: 3. trening (11.00), kvalifikacije (14.00)
Nedelja: dirka (14.00)

Minula dva vikenda brez dirke smo težko preživeli, a zdaj sledita dve dirki v dveh zaporednih koncih tedna. Dali bosta odgovor, kdo je glavni kandidat za zmage in naslova prvaka. Dirkači so že zbrani na prizorišču prve evropske dirke v Barceloni, kjer je na zadnjih devetih dirkah vselej zmagal voznik, ki je startal s prvega startnega položaja. Na svoji prvi domači dirki s Ferrarijem bo adut več kot 130 tisoč navijačev, ki si bodo dirko ogledali v živo, Fernando Alonso. To bo 40. VN Španije, ki jo bomo s komentarjem v soboto in nedeljo v živo spremljali na zurnal24.si.

Naš glavni cilj so kvalifikacije, ki bodo tu še pomembnejše kot na drugih dirkah.
Lewis Hamilton
Formula 1 v številkah (po VN Kitajske)
Na dirkališče Catalunya je z dvema zmagama in 60 točkami kot vodilni v seštevku prišel aktualni prvak Jenson Button (McLaren), pa čeprav ga ni bilo v prvi startni vrsti že vse od lanske VN Turčije. Ko doseže naslednjo, se bo po številu zmag (10) izenačil s prvakom iz sezone 1976 Jamesom Huntom. V konstruktorskem točkovanju vodi McLaren Mercedes, potem ko so na VN Kitajske dosegli dvojno zmago (prvo po VN Italije 2007). To je bila tudi prva britanska dvojna zmaga po letu 1999, ko sta bila na VN Avstrije najboljša Eddie Irvine (Ferrari) in David Coulthard (McLaren), ter prva angleška dvojna po VN Monaka 1969, ko sta bila prvi in drugi Graham Hill (Lotus) in Piers Courage (Williams). Na vseh štirih letošnjih dirkah je bil na pole positionu dirkač Red Bulla, a že od lanskega oktobra najboljši na kvalifikacijah ni zmagal.

 

Vreme
Ko smo že mislili, da bo po treh deževnih dirkah ta konec vendarle sijalo sonce, smo se zmotili. Za petek, soboto in nedeljo je napovedano pretežno oblačno vreme z občasnimi plohami. Bo največ 20 °C.

VN Španije
V Barceloni je prav prvi startni položaj zelo pomemben, saj je to steza, ki jo vse ekipe najbolje poznajo, na njej dirkalniki najbolje delujejo (dirkajo kot po tračnicah), niti ni znana po nepredvidljivih situacijah (na primer dež) … in tako je pričakovati malo akcije ter zmago tistega, ki bo na polu (če ne bo dežja). Na dosedanjih 19 dirkah v Barceloni je namreč kar 15-krat zmagal najboljši na kvalifikacijah. Leta 2006 je to uspelo Alonsu (Renault), kar je doslej edina španska zmaga na španski dirki. Alonso je tudi edini Španec, ki je v formuli 1 že zmagal. S šestimi zmagami je v Barceloni sicer najboljši Michael Schumacher (Mercedes), ki na peto dirko sezone 2010 prihaja z novo šasijo (daljši dirkalnik), z boljšo razporeditvijo teže, bolje naj bi mu zdržale tudi pnevmatike.

Foto: Žurnal24 Zadnjih pet dirk v Barceloni
2009: Rubens Barrichello (Brawn) je bil prepričan, da je že zmagal, ko sta Ross Brawn in Button (Brawn) z drugačno taktiko poskrbela za četrto sezonsko zmago kasnejšega prvaka. V zadnjem krogu je za peto mesto Alonso (Renault) prehitel Felipeja Masso (Ferrari).
2008: Tretjič zapored je zmagal Kimi Räikkönen (Ferrari). To je bila druga zaporedna dvojna zmaga za poskočnega konjiča. Heikki Kovalainen (McLaren), ki je vodil, je razbil svoj dirkalnik.
2007: Na drugi zaporedni dirki je zmagal Massa (Ferrari), a vodstvo v skupnem seštevku je kot najmlajši v zgodovini prevzel Lewis Hamilton (McLaren).
2006: Pred 130 tisoč svojimi navijači je za 18,5 sekunde Alonso (Renault) za prvo domačo zmago premagal Schumacherja (Ferrari).
2005: Brez konkurence je bil Räikkönen (McLaren), ki je drugouvrščenega Alonsa (Renault) za sabo pustil za 27 sekund.

 

Sem izjemno motiviran in povsem nared za ta izziv.
Michael Schumacher
Dirkači na misiji
Michael Schumacher, šele deseti v seštevku, bo dobil novo šasijo svojega mercedesa. Najprej mora prvič v sezoni premagati moštvenega kolega Nica Rosberga in tako kritikom pokazati, ali je še dobri stari Schumi.
Fernando Alonso ima prvič po treh letih doma konkurenčen dirkalnik in tako zanj pride v poštev le zmaga. Možna je, če je Ferrariju res uspelo odpraviti težave z motorjem.
Lewis Hamilton je ostal v senci Jensona Buttna, a le po točkah in uvrstitvah, medtem ko je na prejšnji dirki navdušil s kar 32 prehitevanji. Zdaj mora to spremeniti še v zmage.
Sebastien Buemi s Torom Rossom in Kamui Kobajaši s Sauberjem sta sezono začela z vrsto odstopov, kar je mnogo manj od pričakovanj pred sezono.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.