"Če so ženske lepše, je tekma bolj atraktivna."

Foto: EPA
Foto: EPA
Koordinator brazilskega ženskega nogometa Marco Aurelio Cunha ima zanimiv načrt, kako bo ženski nogomet postal bolj priljubljen v Braziliji - ženske morajo biti lepše, se naličiti, hlačke pa bodo morale biti krajše.
Oglej si celoten članek

Brazilec Marco Aurelio Cunha, ki je maja letos postal koordinator v ženski brazilski nogometni zvezi, si želi več pozornosti za ženski nogomet. Kako bodo uspeli, pa je Brazilec tudi že ugotovil. Za kanadski časopis Globe and Mail je povedal nekaj besed o razliki med ženskim nogometom pred nekaj leti in danes in verjame, da bo postal bolj priljubljen: "Ženske postanejo vedno lepše, naličijo se. Na igrišče prihajajo elegantne."

Nekoč je bilo to po mnenju Cunhe drugače: "Ženski nogomet je oponašal moškega. Tudi majice so bile moške. Oblekli smo deklice kot moške. Zato ekipe niso bile elegantne, ženstvene. Sedaj so hlačke krajše, igralke imajo urejene lase. Niso več ženske oblečene v moške."

Foto: EPA Marta

Intervju za kanadski časopis je dal Cunha le nekaj dni po zgodovinskem petnajstem golu brazilske napadalke Marte na svetovnem prvenstvu v Kanadi. Brazilska ženska nogometna reprezentanca svetovnega prvenstva še ni osvojila, a ima z Marto v svojih vrstah najuspešnejšo strelko vseh časov. Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Kanadi prvič sodeluje 24 ekip, kakor je v navadi tudi na moškem svetovnem prvenstvu.

Feminizacija nogometa ali spolna diskriminacija

Že leta 2004 je Sepp Blatter razburjal s podobnimi izjavami. Tudi on si je želel, da bi ženske igrale v bolj ozkih hlačkah in majicah, nogometno igrišče je takrat primerjal z odbojkarskim: "Naj ženske igrajo v bolj ženstvenih oblačilih, tako kot pri odbojki. Lahko bi, na primer, imele bolj ozke hlačke. Ženske igralke so lepe in že imajo nekaj pravil, ki so drugačna od moških, na primer igrajo z lažjo žogo. Tako smo se odločili, da bi lahko bile bolj estetske, zakaj torej ne bi svojo ženskost pokazale tudi z oblačili?"

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.