Čeferin v evropski nogomet uvaja revolucionarno novost

Foto: Epa
Foto: Epa
Uefa uvaja polavtomatski sistem določanja prepovedanega položaja.
Oglej si celoten članek

Evropska nogometna zveza (Uefa) je objavila, da bo od skupinskega dela lige prvakov naprej uporabljala polavtomatski sistem za določanje prepovedanega položaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sistem bodo uporabili tudi prihodnji teden na tekmi evropskega superpokala.

Optični sledilni sistem so preizkušali na klubskem svetovnem prvenstvu in na lanskem arabskem pokalu. Mednarodna nogometna zveza Fifa je tudi že potrdila, da bo sistem za določanje prepovedanega položaja uporabljala tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju.

Foto: Profimedia Prepovedan položaj, offside

Tehnologija sledi udom nogometašev ob pomoči kamer za televizijske prenose in drugih specializiranih kamer, ki skupaj določajo točen položaj igralcev na igrišču. To sodnikom v nekaj sekundah prinese točne informacije.

"Ta inovativni sistem bo omogočil ekipam Vara, da določijo prepovedan položaj hitreje in natančneje, kar bo pripomoglo k toku tekme in konsistentnosti pri odločitvah," je dejal Uefin šef za sodniške zadeve Roberto Rosetti. Pri Uefi so pojasnili, da so od leta 2020 izvedli 188 testov sistema.

Ta bo v Evropi prvič v uporabi 10. avgusta, ko se bosta v Helsinkih na superpokalu merila zmagovalec lige prvakov Real Madrid in zmagovalec evropske lige Eintracht Frankfurt.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.