Kolaps Celja PL: "Kot da smo prekleti!"

Foto: Facebook Rokometaši Celja na tekmi proti Portu.
Foto: Facebook Rokometaši Celja na tekmi proti Portu.
Slovenski prvaki so odigrali prvo domačo tekmo v ligi prvakov. Po prvem polčasu je kazalo odlično, nato pa so domačini popustili.
Oglej si celoten članek

Rokometaši Celja PL so, potem ko so po prvem polčasu vodili s 16:9, v dvorani Zlatorog izgubili proti Portu (29:30). Pivovarji so tako po dveh kolih še vedno brez točke.

Celjanom se je na premierni domači tekmi obetala prva zmaga v sezoni. V uvodnih 40 minutah so povsem zasenčili portugalskega prvaka in si priigrali kar devet golov prednosti, v zadnjih dvajsetih minutah pa so - tako kot pred tednom dni na Danskem - plačali davek neizkušenosti. Tekmeci iz Porta so uprizorili prvovrsten preobrat in v Zlatorogu osvojili obe točki.

Celjska ekipa že na četrti zaporedni tekmi ni okusila slasti zmage. Po zmagoslavju na superpokalni tekmi v začetku septembra v Ormožu je izgubila proti trebanjskemu Trimu v ligi NLB in danskemu Gudmeju v ligi prvakov, na sobotnem ligaškem dvoboju v Stični pa je proti Svišu Ivančni Gorici le remizirala.

Celje PL se bo v sredo, 27. septembra, v gosteh pomeril z nemškim Magdeburgom.

Uvod v dvoboj je minil v obojestransko živčni predstavi. Obe ekipi sta naredili ogromno napak, manj jih je bilo vendarle na celjski strani, ki je z dvema goloma Mitje Janca v peti minuti povedla z 2:0. Domača obramba je prvič klonila minuto kasneje, ko je zadel Fabio Magalhaes.

V prvih petnajstih minutah je igra Celjanov v napadu slonela na Jancu in krožnem napadalcu Stefanu Žabiću. Po njuni zaslugi - prvi je dosegel pet, drugi pa dva gola - so si rokometaši iz mesta grofov v 16. minuti priigrali prvo otipljivo prednost na dvoboju. Po domačem vodstvu 8:4 je reagiral tudi nekdanji portugalski zvezdnik Carlos Resende in zahteval minuto odmora, a ta ni zaustavila ritma gostiteljev, ki so še naprej igrali agresivno v obrambi, po golih Žabića in Luke Perića iz bliskovitega nasprotnega napada pa si v 18. minuti priigrali veliko prednost šestih golov (10:4).

Obdobje med 19. in 21. minuti je minilo v znamenju Roka Zaponška. Celjski vratar je na bravurozen način zaustavil kar dva nasprotna napada prvakov Portugalske, z golom prek celega igrišča pa svoje soigralce popeljal do vodstva sedmih golov (11:4). A domači rokometaši se s tem niso zadovoljili. V obrambi so še naprej igrali na meji dvominutne izključitve, v napadu pa poletno in kreativno ter si v 24. minuti priigrali prednost osmih golov (14:6), potem ko je zadel komaj 20-letni Srb Stefan Dodić.

Celjani so z manjšimi nihanji v svoji igri do konca polčasa držali visoko prednost. Na velikem odmoru je njihov kapital znašal velikih sedem golov (16:9), v začetku drugega polčasa pa niso popustili niti za milimeter. V 36. minuti so si po golu Grege Krečiča priigrali celo najvišjo prednost na tekmi (21:12).

Najmlajša ekipa v ligi prvakov v sezoni 2023/24 je nato doživela pravi potop, v zadnjem delu tekme je povsem popustila. Alem Toskić je po vidnem padcu svojih varovancev zahteval minuto odmora, a njegovi napotki niso pomagali. Porto je bil vse bližje, v 47. minuti je zaostajal le še za dva gola (25:23), štiri minute kasneje je izenačil na 26:26, v 54. minuti pa prvič na dvoboju povedel s 27:26.

Pretreseni Celjani so najprej strnili svoje vrste ter po golih Janca in Žige Mlakarja povedli z 29:27, v prelomnih trenutkih dvoboja pa so bili povsem paralizirani. Izkušeni in z vsemi žavbami namazani Portugalci so naredili delni izid 3:0 in Celjanom zadali boleč poraz.

V celjski ekipi je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Mitja Janc z devetimi goli, Ante Ivanković je dodal pet zadetkov.

"Niti sam ne vem, kaj bi rekel po tako težkem porazu, kot da smo prekleti in zakleti. Moji varovanci so v prvem polčasu in začetku drugega pokazali svojo kakovost. Imeli smo poln nadzor nad tekmeci, potem pa je na površje izplavala naša neizkušenost. V prelomnih trenutkih dvoboja enostavno nismo verjeli v svoje sposobnosti, naredili smo preveč napak. Današnji poraz zelo boli, je še težji kot proti Barceloni v minuli sezoni."
Alem Toskić, trener Celja PL

Liga prvakov (skupina B), 2. kolo:

Celje PL - Porto 29:30 (16:9)
Janc 9, Ivanković 5, Perić 4; Branquinho 6, Iturriza Álvarez 5, Mikkelsen 4.

Wisla Plock - GOG Gudme 26:30 (13:13)

ČETRTEK:
Barcelona - Magdeburg
Telekom Veszprem - Montpellier 

dezurni@styria-media.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:25 21. September 2023.

    Spoštovani "celjani". Če ste skoraj nekonkurenčni v slovenski ligi in so za vas zadostni in dobri igralci, ki prihajajo iz …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.