Bronasti Kubacki o sodniški kraji: "Ko sem gledal Prevca ..."

Foto: Epa
Foto: Epa
Razplet olimpijske tekme na srednji skakalnici je presenetil tudi dobitnika bronastega odličja Dawida Kubackega.
Oglej si celoten članek

Poljski smučarski skakalec Dawid Kubacki se je nekoliko presenetljivo veselil bronaste olimpijske medalje na srednji napravi v Zhangjiakouju. Pri tem  so Poljaku, ki se je na stopničke zavihtel z osmega mesta po prvi seriji, znatno pa so mu pri tem pomagali sodniki, ki so oškodovali Petra Prevca.

Slovenski skakalni as je bil po polovici tekme uvrščen celo na drugo mesto, v finalu pa so mu tretjo medaljo na olimpijskih igrah odnesle sodniške ocene. Prevc je tekmo končal na četrtem mestu, od brona pa ga je ločilo zgolj 0,5 točke.

Foto: Profimedia Peter Prevc Po mnenju slovenskega strokovnjaka Jelka Grosa so sodniki Prevca ocenjevali po povprečju letošnje sezone in ne na podlagi prikazanih skokov na olimpijski skakalnici.

Slovenec je bil žrtev strogega sodniškega kriterija tako v prvi kot v drugi seriji, kar mu je na koncu prineslo nehvaležno četrto mesto. "In če mene vprašate, a moja beseda trenutno pri sodnikih nič ne velja, so sodniki Petru odvzeli medaljo," je bil v neposrednem prenosu besen Gros.

Sporen sodniški kriterij je bil voda na mlin Kubackemu, ki se je s tem dokopal do prvega posamičnega olimpijskega odličja. Poljak je kasneje priznal, da takšnega razpleta tekme ni pričakoval, saj se je tudi njemu zdelo, da je Prevc v finalni seriji storil dovolj.

"Ni mi bilo lahko. Vesel sem, da se je tako končalo. Uspela sta mi dva najboljša skoka v sezoni. Uresničilo se je to, kar sem si ves čas dopovedoval. Trdo delo se bo poplačalo," se je uspeha veselil Kubacki, ki v letošnji sezoni svetovnega pokala še nima uvrstitve na zmagovalni oder.

Foto: Epa David Kubacki

"Še ob nastopu Petra Prevca nisem verjel, da lahko osvojim medaljo," je povedal 31-letni veteran. "Ko sem gledal njegov skok, se mi je zdelo, da je premagal potrebno razdaljo," je pristanek Slovenca ob zeleni črti komentiral Poljak.

Na tem mestu so svoje naredili sodniki.

"Izkazalo se je, da ni preskočil 100 metrov in takrat se je v meni prižgala lučka. Nato pa evforija in sreča. Potreboval sem trenutek, da se zberem, saj nisem mogel verjeti," je povedal Kubacki in dodal: "Pred tekmo nisem bil preveč miren. Poskušal sem verjeti vase, vendar vsi vemo, da se lahko v športu marsikaj zgodi. Na koncu mi je uspelo za 0,5 točke. Ena malenkost, pa tega uspeha ne bi bilo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 23:01 8. Februar 2022.

    Sjta ocenjevanje je na vseh tekmah bolj kot ne pristransko v vecino primerih.

  • 13:51 8. Februar 2022.

    No, no... vsega pa verjetno res niso krivi sodniki. Če bi skočil še kakšne pol metra dlje, bi jim pa …

  • 14:13 7. Februar 2022.

    nekoč je en športnik dal svojo medaljo, ker je bil pošten športniku , ki si jo je zalužil bolj od …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.