Četrto zlato za Mazejevo na SP-jih

Foto: EPA Tina Maze Foto: EPA Tina Maze Foto: EPA Tina Maze Foto: EPA Tina Maze Foto: EPA Tina Maze Foto: EPA Tina Maze Foto: EPA Tina Maze Foto: EPA Tina Maze Foto: EPA Tina Maze Foto: EPA Tina Maze Foto: EPA Tina Maze Foto: EPA Tina Maze Foto: EPA Tina Maze Foto: EPA Tina Maze Foto: EPA Tina Maze Foto: EPA Tina Maze
"Tina lahko premaga le samo sebe," je pred kombinacijo menila Anna Feninnger. Na smukašken delu tekme je bila Črnjanka najhitrejša, v slalomu pa ji je uspelo obdržati dovolj prednosti za njeno četrto zlato odličje na svetovnih prvenstvih.
Oglej si celoten članek

"Mislim, da lahko osvojim še več kolajn. Seveda je izčrpljujoče, saj bodo imela druga dekleta več časa za trening slaloma in veleslaloma. Zdrava sem, fizično se počutim dobro. V bistvu ni izčrpljujoče, ampak zabavno," je po srebru v superveleslalomu in zlatu v smuku menila najuspešnejša slovenska smučarka vseh časov.

Tudi pred tokratno kombinacijo je bila velika favoritka za eno izmed odličij. "Tina Maze je v obeh disciplinah izjemna, zelo težko jo bo premagati. Na smuku je bila tu kot granata, tudi slalom zna zelo dobro odpeljati," je tako pred tekmo dejala Nicole Hosp"Mislim, da lahko Tina tu premaga le samo sebe. Če ne bo naredila večje napake, nam preostane le boj za srebro in bron," pa je bila prepričana Anna Fenninger. Podobno je izjavila tudi Kathrin Zettel: "V smuku gotovo ne bo imela velikega zaostanka, če ga bo sploh imela. V slalomu pa je tako dobra, da je brez napake nepremagljiva."

Po smuku Mazejeva v vodstvu, Štuhčeva šesta

Od Slovenk je sicer na kombinacijski preizkušnji prva nastopila Vanja Brodnik, ki je s številko 6 v cilj prišla kot četrta najhitrejša, za takrat vodilno Margot Bailet pa je zaostala 77 stotink. Takoj za Brodnikovo se je na smukaško progo podala še Ana Bucik. Ta si je privozila 2,52 sekunde zaostanka za Francozinjo. Obe Slovenki je nato prehitelo več tekmovalk, z izjemno predstavo pa se je daleč pred vse tekmice uvrstila Lara Gut, Švicarka je bila že bronasta v smuku.

Gutova je imela po nastopu prve petnajsterice kar 1,31 sekunde prednosti pred drugo Avstrijko Michaelo Kirchgasser, a tudi to ni bilo dovolj za Mazejevo. Črnjanka jo je ugnala za dve stotinki. Na tretje mesto se je nato s +0,26 uvrstila Fenningerjeva. Sledil je še odličen nastop Ilke Štuhec, ki se je prebila na šesto mesto. Brodnikova je smuk končala na 20. mestu, Bucikova na 24.

"Zaradi težav s kolenom je Tina smučala zelo previdno," je po prvem delu kombinacije sicer povedala fizioterapevtka Mazejeve Nežka Poljanšek.

Odličen slalomski nastop Slovenk

V slalomu je nato odlično nastopila Bucikova, ki je z veliko razliko za seboj pustila nekaj tekmovalk, še najbolj se ji je približala Brodnikova. Ta je za reprezentančno kolegico zaostala za 13 stotink.

"Odločila sem se za popoln napad v slalomu. Vem, da smučam bolje kot večina deklet na startu. Slalomsko znanje sem izkoristila v svojo korist. Zgoraj sem bila še nekoliko zadržana, spodaj pa sem se sprostila," je svoj slalomski nastop za nacionalno televizijo ocenila Bucikova.

Za obema Slovenkama je zaostala tudi legendarna Američanka Julia Mancuso, kot prva pa ju je ugnala Bailetova. Ta je kasneje morala prepustiti vodstvo Zettlovi, slednjo pa je za kar 1,29 sekunde premagala rojakinja Kirchgasserjeva. Za Avstrijkama se je nato uvrstila Štuhčeva, ki je bila tako pred nastopom najboljše peterice iz smuka tretja. 

Deveta kolajna, tretja na tem SP

Norvežanka Ragnhild Mowinckel je za Štajerko zaostala, za trojno avstrijsko vodstvo pa je nato poskrbela Hospova, ki je ostala na prvem mestu tudi po nastopu Fenningerjeve. Ta je bila po prihodu v cilj tretja. Med Avstrijke se je vmešala Gutova, po prihodu v cilj je bila četrta, nato pa je sledil nastop Mazejeve.

Slovenska šampionka je v zgornjem delu izgubila večino prednosti pred Hospovo, ta je pred startom slaloma znašala devet desetink, v srednjem in spodnjem pa je nova svetovna prvakinja v kombinaciji uspela obdržati 22 stotink naskoka, ki so ji tokrat prinesle drugo zlato in tretjo kolajno na tretji tekmi v Beaver Creeku. Skupno ima na svetovnih prvenstvih zdaj štiri zlata in pet srebrnih kolajn.

Težka bitka še za dve kolajni

"Dobro se je končalo. Kombinacija nam do sedaj ni bila usojena. Kombinacija je samoumevno lahka tekma. Kot ste videli, ni bilo tako. Že včeraj na moški kombinaciji se je izkazalo enako. Zgoraj se ni znašla, ne vem zakaj. Podlaga je bila zelo agresivna. V Vailu smo trenirali na trši podlagi. Tu je čisto drugačen sneg. To je dobra popotnica za specialni slalom. Treba bo analizirat njeno vožnjo in izkoristit trening na tem snegu. Čaka nas težka bitka za zadnji dve kolajni. Premora ni," pa je ob novem uspehu svoje varovanke dejal Andrea Massi. Ta je celo padel, ko je šampionki želel prinesti slovensko zastavo.

Štuhčeva je bila sedma, Bucikova 11., Brodnikova pa 12. "Nisem še čisto pozabila slaloma. Sem pa že na začetku naredila napako in se ustrašila, da bom šla ven. Super ekipni uspeh. Vse smo dobro odpeljale," je po tekmi dejala Ilka Štuhec.

SP Vail/Beaver Creek, kombinacija (Ž), izidi:

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 08:37 10. Februar 2015.

    BRAVO TINA! BRAVO BRAVO BRAVO!!!

  • 07:29 10. Februar 2015.

    Se popolnoma strinjam. Če komentira ta hropeči hreščeči nepoznavalski komentator preklopim na Eurosport ali avstrijsko TV.

  • 23:28 9. Februar 2015.

    FENOMENALNO!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.