Charleroi: večna slovenska rana

Foto: Žurnal24 Zlatko Zahovic Danilo Popivoda Foto: Žurnal24 Miran Pavlin Vladimir Jugovic Foto: Reuters Sinisa Mihajlovic sodnik Vitor Manuel Melo Pereira rdeci karton izkljucitev Foto: Žurnal24 Vujadin Boskov Foto: Žurnal24 Sinisa Mihajlovic Mladen Dabanovic Zeljko Milinovic gol zadetek veselje proslavl Foto: Reuters Srecko Katanec Danilo Popivoda Foto: Reuters Sašo Udovič meni, da selektor Kek ve, kaj počne. (Foto: Reuters) Foto: Reuters Miran Pavlin Zlatko Zahovic gol zadetek veselje proslavljanje proslava slavje Foto: Reuters Zlatko Zahovic Miran Pavlin Djoni Dzoni Novak Saso Udovic Ales Ceh gol zadetek v Foto: Reuters Zlatko Zahovic Saso Udovic gol zadetek veselje proslavljanje proslava slavje
Pred torkovo tekmo v Beogradu se sprehodimo skozi zgodovino. Začnimo boleče - EP 2000. To so spomini na tekme Slovenije proti Jugoslaviji. Ups: Srbiji in Črni Gori. Srbiji. Komurkoli pač že.
Oglej si celoten članek

Prebujanje dan kasneje. Nikoli težje. Slovenija je imela tistega fantastičnega 13. junija 2000 v Belgijskem Charleroiju zmago že v obeh rokah. Po zadetkih Zlatka Zahoviča in Mirana Pavlina ter izključitvi nervoznega Siniše Mihajlovića bi lahko Jugoslovane, kot so se imenovali takrat, rešil le še čudež. Ali potres. Hvala Igorju E. Bergantu ...

Seveda se šalimo. Na premierni tekmi slovenske nogometne reprezentance na kakšnem velikem tekmovanju, bi večina navijačev pred obračunom z "učitelji z Balkana" podpisala že časten poraz. Toda varovanci Srečka Katanca so skupaj z nasprotniki pripravili eno izmed tekem turnirja. Željko Milinovič je že po nekaj minutah za las zgrešil iz prostega strela, pri nasprotnikih pa je vrata Mladena Dabanoviča najbolj ogrozil Darko Kovačević. A povedla je Slovenija − to je bil gol, ki ga je zgrešil celo režiser tekme! Amir Karić je pobegnil na levi in podal v sredino, kjer je Zahovič iz praktično nemogočega položaja z glavo premagal Ivico Kralja.

"Jugosi" brez odgovora
Na belgijski zelenici je Miran Pavlin v življenjski formi vlekel vse niti na igrišču in Jugoslovani kljub imenom, kot so Vladimir Jugović, Mihajlović in drugi, niso našli protistrupa. Po lepi akciji Pavlina, Kariča in Saša Udoviča je imel Zahovič še eno priložnost, a ga je Kralj še pravočasno zaprl. Zanimivo − selektor Vujadin Boškov je iz igre potegnil zdaj nezamenljivega Dejana Stankovića (zamenjal ga je legendarni Dragan "Piksi" Stojković), da bi njegovi varovanci prevzeli nadzor nad igro. Prav "Piksi" bi po nekaj čarovnije na sredini igrišča kmalu našel Predraga Mijatovića za 1:1 pred koncem polčasa, a ga je izdala zadnja podaja.

Mihajlovićev "ovratnik" odšel v slačilnico
Slovenija je "atomsko" začela tudi nadaljevanje. Savo Milošević, ki bo čez nekaj minut krvnik Slovenije, je pred nadaljevanjem zamenjal Darko Kovačevića, a še preden se je dodobra zavedel, je bilo že 2:0. Zahovič je s prostega strela našel samega Mirana Pavlina, ki zabija z glavo. Mihajlović, takrat na višku kariere pri SS Laziu, je nato katastrofalno podal v zadnji vrsti, žogo je prestregel Zahović in hladnokrvno matiral kralja za enormnih 3:0. Nekdanji branilec Crvene Zvezde je že čez nekaj minut dobil drugi rumeni karton in z obveznim visoko dvignjenim ovratnikom sramotno zapustil igro.

In kot da bi odhod nervoznega mojstra prostih strelov še bolj podžgal "plave", so se vrnili na izjemen in do danes še vedno nepojasnjen način. Miroslav Djukić reši žogo na črti in na drugi vratnici najde Miloševića, ki ob pomoči prečke zabija iz neposredne bližine. Dvajset minut pred koncem preobrat z izvrstnim strelom od daleč napove Ljubinko Drulović, že dve minuti kasneje pa po novem pobegu istega igralca, ki je pred kratkim treniral tudi Labod Dravo, še drugič zadene Milošević. Ivan Dudić nato tik pred koncem strese še nekaj soli na slovenske rane, ko strel Milinovića zbije z golove črte. Bolečina, ki ne bo nikoli usahnila.

Evropsko prvenstvo v nogometu, Charleroi (Belgija), 13. 6. 2000:
Slovenija : Jugoslavija 3:3 (1:0)
Zahovič (23, 57), Pavlin (52); Milošević (67, 73), Drulović (70)
RK: Mihajlović (60/Jugoslavija)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.