Cielo pozitiven, a sme nastopiti na SP

Foto: EPA
Foto: EPA
Brazilec Cesar Cielo bo kljub pozitivnemu dopinškemu testu lahko nastopil na SP v Šanghaju. Potem ko je brazilska plavalna zveza plavalca oprostila, mednarodna (Fina) pa zahtevala strogo kazen, je Mednarodno športno razsodišče (Cas) razsodilo v prid plavalca.
Oglej si celoten članek

Zgodba z zdaj srečnim koncem za Cesarja Ciela se je začela, ko so ga maja na tekmovanju v Riu ujeli na dopinški kontroli. V njegovem in vzorcih še treh tekmovalcev, ki pa niso v brazilski ekipi za SP, so našli sledi prepovedanega furosemida. A brazilska zveza ga ni kaznovala, temveč le opomnila, saj je verjela njegovi razlagi, da so plavalci sredstvo zaužili nevede s hrano. S takšno odločitvijo brazilske zveze pa se ni strinjala Fina, ki je zahtevala strožjo kazen in prepoved nastopa na SP, primer pa je nato prevzelo Cas. Zdaj bo svetovni in olimpijski prvak na 50 in 100 metrov prosto lahko branil naslova iz leta 2009. Cas je v sporočilu za javnost navedlo, da je sprejelo pojasnilo o nenamernem uživanju sredstva, ker ni našlo dokazov za namerno zaužitje.

"Cielo je zadovoljen z doseženim. Ne gre le za to, da bo lahko nastopil na SP, temveč tudi za to, da bo lahko na tekmovanje odšel s čisto vestjo," je dejal njegov odvetnik Howard Jacobs. Manj zadovoljna je bila druga stran. "Spoštujemo odločitev Casa, saj je zadnji pritožbeni organ. Nismo zadovoljni, toda mislim, da smo svoj del naloge opravili," je pojasnil izvršni direktor krovne plavalne zveze Cornel Marculescu. Cas je odločalo tudi o primeru drugih plavalcev, ki so padli na testih na istem tekmovanju. Nicholas Santos in Henrique Barbosa sta jo odnesla brez kazni, Vinicius Waked, ki je nekoč že odslužil krajšo prepoved nastopanja, pa je zaradi druge kršitve dopinških pravil dobil enoletno prepoved udeležbe na tekmah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.