Cielo zlat, publika žvižgala, planil v jok

Foto: EPA cmera cesar cielo zlat sp plavanje 2011 doping Foto: EPA cmera cesar cielo zlat sp plavanje 2011 doping Foto: EPA cmera cesar cielo zlat sp plavanje 2011 doping Foto: EPA sp plavanje šanghaj cesar cielo Foto: EPA cmera cesar cielo zlat sp plavanje 2011 doping Foto: Reuters cesar cielo sp plavanje jok 2011
Vrhunec drugega dne svetovnega prvenstva v plavanju je bila disciplina 50 metrov delfin. Zmagal je kdo drug kot Brazilec Cesar Cielo, ki je pred časom padel na dopinškem testu, a mu je CAS kljub javnemu zgražanju dovolil nastop na SP.
Oglej si celoten članek

Publika na SP v Šanghaju je Cesarja Ciela po zmagi na 50 metrov delfin izžvižgala, Brazilec pa se je v bazenu zjokal. Čeprav mu je Mednarodno športno razsodišče (CAS) dovolilo nastop na Kitajskem, pa mednarodna plavalna javnost meni, da ne bi smel nastopiti, potem ko je pred časom padel na dopinškem testu. Dosegel je čas 23,10. Drugo mesto je osvojil Avstralec Matthew Targett (23,28), tretjega pa njegov rojak Geoff Huegill (23,35).

"Počutim se, kot bi me blagoslovil Bog ... Obrnil sem novo stran v življenju in zdaj spet gledam naprej. Ta kolajna je res nekaj posebnega, saj sem si jo priboril najtežje med vsemi v zbirki," je dejal Cielo, ki je bil deležen ostrih kritik sotekmovalcev.

Svojo prvo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih je osvojila Američanka Dana Vollmer. Zmagala je na 100 metrov delfin. 23-letnica je bila po 50 metrih še za Avstralko Alicio Coutts, do konca pa jo je prehitela za sedem stotink. Prva je imela čas 56,87, druga pa 56,94. V Oriental Sports Centru je tretje mesto zasedla domačinka Lu Ying (57,06).

Za presenečenje dneva je poskrbela kitajska najstnica Ye Shiwen, ki je zmagala na 200 metrov mešano (2:08,90). Stara je 15 let. Svoje drugo srebro je osvojila Couttsova (2:09,00), tretja pa je bila nekdanja prvakinja v tej disciplini Američanka Ariana Kukors (2:09,12).

Naslednjo končno odločitev dneva je dobil Norvežan Alexander Dale Oen, ki je bil s časom 58,71 najhitrejši na 100 metrov hrbtno. Srebrna kolajna je šla Italijanu Fabiu Scozzoliju (59,42), bron pa Južnoafričanu Cameronu Van der Burghu (59;49).


Phelpsov prvi izziv je 200 prosto

Prvi zvezdnik svetovnega plavanja Američan Michael Phelps je v polfinalu na 200 metrov prosto dosegel peti čas. Zanj je SP na Kitajskem le stopnica do olimpijskih iger v Londonu 2012, kjer bi si rad vnovič podredil svetovno plavalno sceno. Finale bo v torek. Phelps bo imel velikega tekmeca že v rojaku Ryanu Lochteju, svoje načrte pa ima tudi branilec naslova Nemec Paul Biedermann, ki je prizadejal Phelpsu boleč poraz na prvenstvu pred dvema letoma v Rimu ter tudi najhitrejši v polfinalu evropski prvak Yannick Agnel iz Francije.

Slovenski tekmovalci so ponedeljkove nastope sklenili že v predtekmovanju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.