Cime: "Slave namesto Keka? Super poteza!"

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Nekdanji reprezentant Sebastjan Cimerotič je v intervjuju za Žurnal24 ocenil potezo Nogometne zveze Slovenije, ki se je v ponedeljek razšla s selektorjem Matjažem Kekom, še isti dan pa naj bi Mariborčana zamenjal Slaviša Stojanović. Cimerotič je s Stojanovičem sodeloval, ko je bil ta še trener Domžal, o nekdanjem šefu pa govori z izbranimi besedami. "Zahteva, da so vsi enaki in da nihče ne odstopa," ga je opisal Cime.
Oglej si celoten članek

Matjaž Kek ni več selektor Slovenije in vsi pravijo, da ga bo že danes zamenjal Slaviša Stojanović. Kaj menite o tem?
Mislim, da je to prava poteza. Potreben je bil nov obraz in nov sistem za nove kvalifikacije. Za ta nov ciklus tekem je Slaviša Stojanović idealen. Že tukaj si je nabral nekaj izkušenj, verjetno pa je veliko izvlekel tudi iz Srečka Katanca. Mislim, da je to super poteza nogometne zveze.

Torej menite, da bi Stojanović znal nadaljevati tisto, kar je pred njim že postavil Kek s sodelavci?
Hvala bogu! Mislim, da mora poskusiti, da vidi. Če ne bo nikoli poskusil, ne bo vedel, ali je sposoben voditi reprezentanco ali ne. Mislim, da je to zdaj eden največjih izzivov v njegovi trenerski karieri.

Poznate ga še iz svojih igralskih let, saj ste z njim sodelovali pri Domžalah. Kako bi ga opisali kot trenerja?
Najprej kot človeka – zelo je realen in pošten do vseh. Zahteva, da so vsi enaki in da nihče ne odstopa, normalno. Želi, da vsi pokažejo, kaj znajo na igrišču in on potem to dvojno vrača. Kot trener sem z njim sodeloval pri Domžalah in bil sem res presenečen, koliko ve o nogometu. O taktiki in teh stvareh … Mislil sem, da so Italijani najbolj specifični, kar se tiče teh stvari, ampak on se je v tem letu pri Domžalah zame res izkazal. Veliko lahko naredi tudi kot selektor.

Pravite, da so zanj vsi enaki. To je bila ravno ena izmed stvari, ki so jo očitali Keku, češ da pri njem niso bili vsi enaki. Se bo Stojanović držal tega načela?
Mislim, da se bo. On je velik diplomat. Pove, kaj zahteva od vsakega igralca, vse pove v obraz. Normalno, hvala bogu, da vedo, pri čem so. Če boš sprejel to, boš, če ne pa hvala lepa, tam so vrata in bo prišel nekdo drug, ki bo to sprejel. Mislim, da je pri Keku to manjkalo in da je Stojanović pravi za te stvari.

Zadnja leta je bil s Katancem daleč od doma v Združenih arabskih Emiratih. Mislite, da je spremljal dogajanje v Sloveniji, ali je malce izgubil kontakt z domačim dogajanjem in bi to lahko bil problem?
Ne, midva sva bila vseskozi na zvezi. Moram povedati, da je vedel bistveno več od mene, pa živim v  Sloveniji (smeh). To me je presenetilo, vseskozi spremlja. Pred kratkim sva bila ravno na kosilu in ve toliko stvari … Jaz mislim, da zanj ne bo nobena neznanka. Tam si je napolnil baterije, tukaj pa bo res pokazal vsem, kar zna.

Za mentorja je imel Srečka Katanca. Za reprezentančni nogomet bi verjetno težko imel boljšega, kajne?
Saj sem rekel – to je zanj velik plus. Malce je bil razočaran, saj so nekateri govorili, da se je malce izgubil, da je malce v senci, jaz pa sem vedno govoril, da je velik plus, če si desna roka Srečka Katanca. Vem, da je v tem času, ko sta sodelovala, od njega izvlekel mnogo reči in da bo to samo prenesel nase kot selektorja in pokazal, kaj zna.

Našteli ste že veliko plusov, eden največjih pa je verjetno ta, da se z veliko trenutnimi reprezentanti že pozna oziroma jih je veliko celo že treniral …
Od Sarme (Samirja Handanovića, op. a.) do (Zlatana) Ljubijankića, (Andraža) Kirma … Kot pravim – vsem tem fantom je odprl vrata, da so lahko napredovali. Jaz sem s temi fanti igral v Domžalah in moram povedati, da jih je imel vedno 'zapete'. Vedno se je drl nanje, saj je vedel, da lahko napredujejo dvesto na uro, in poglejte, kje so danes! To je super. Veliko jih pozna že od prej, z vsemi ostalimi pa bo delal tako, kot sem rekel – diplomatsko. Usedel se bo z njimi in hitro bodo prišli do skupnega jezika.

Kaj menite o tem, da naj bi NZS Stojanoviću za pomočnika nastavil Milana Miklaviča? Kakšen signal pošiljajo novemu selektorju?
Uf … Neka hierarhija mora biti. Normalno, ko pride selektor, hoče svoje ljudi, saj ve, komu lahko zaupa. Jaz proti Miklaviču nimam nič, ampak to bo na koncu tako ali tako stvar odločitve Slaviše Stojanovića. Mislim, da bo imel to besedo, da bo pač lahko povedal, da hoče ljudi, ki jim najbolj zaupa. Tukaj mislim, da bi morala NZS, vsaj do zdaj je bilo tako, pustiti, da si selektor izbere ljudi, ki jih hoče imeti okrog sebe. Upam, da bo tako tudi zdaj.

Ne bi bilo to čudno, da mu ne bi dali te možnosti?
Jaz mislim, da bi bilo malce čudno, ampak poglejte … Slaviša je že tako izkušen, da točno ve, kaj je zanj najboljše. Upam, da se bo odločil za zanj najboljšo potezo.

Pravite, da sta veliko na zvezi. Koliko ste trenutno od reprezentančne forme, če slučajno dobite njegov vpoklic?
(smeh) Za zadnjih 20 minut bi bil idealen. (smeh)

Ko bi potrebovali gol?
Dobro … Ne morem zdaj obtoževati in kazati s prstom na te igralce. To je najlažje. Ne smemo pozabiti, da so fantje naredili velik rezultat. Pač pride tudi tak čas, da ti ne gre … Jaz vem, kaj vse se je dogajalo, po nekaterih igralcih so pljuvali, denimo po (Robertu) Korenu. Če je že tako, mora selektor to sam narediti – mu dati kakšen pokalček, NZS pa se mu zahvali in je stvar rešena. Saj je dosti mladih igralcev … Na primer jaz imam rad Reneja Krhina. Zdaj sem ga gledal že dvakrat in je res dober igralec. Slišal sem, da je tudi precej nagnjen k poškodbam, da je to njegova največja 'mana'. Toda videl sem ga dvakrat, tudi zdaj, ko so igrali z mlado švedsko reprezentanco. Tudi ostali so igrali izvrstno, ampak on mi je najbolj ostal v spominu. Stojanović ima res srečo, saj ima dosti materiala tudi v reprezentanci U-21, kar lahko dobro izkoristi.

Je torej eden izmed njegovih ciljev tudi postopno uvajanje mladih reprezentantov v člansko moštvo?
Točno to, ampak ponavljam – v vsaki reprezentanci ali klubu potrebuješ tri ali štiri izkušene igralce, saj se na koncu vse slej kot prej začne lomiti in potrebuješ izkušnje. Mladi malo pregorijo, tudi zaradi pritiska … To bo potreboval.

Je eden izmed ciljev tudi uvrstitev na naslednje svetovno prvenstvo?
Skupina je varljiva. Švicarji, recimo, in Ciper … Poglejte Ciper v Ligi prvakov – nihče si ne bi mogel predstavljati njihovih uspehov, lahko grejo tudi naprej iz skupine. Nikogar ni treba podcenjevati, je pa skupina prava in lahko bi naredili marsikaj in se uvrstili na prvenstvo v državo, kjer vsi vemo, kaj bo … Jaz mislim, da bo to tako ali tako najboljše svetovno prvenstvo doslej. Da pa bi na njem igrala še Slovenija, bi bila to samo še pika na i.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • gec
    23:16 24. Oktober 2011.

    LEJ MOJSTER ZIC,JUTRI SE LAHKO TEBI RODI PRIZADET OTROK,ZATO SE ZAMISLI KAJ PIŠEŠ...

  • gec
    23:15 24. Oktober 2011.

    TIPA BOŠ UMRL OD FOLŠIJE,ZELO OČITNO...

  • zic
    17:12 24. Oktober 2011.

    janez levc rules!!! :))

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.