City napolnil mrežo Reala in si rezerviral karto za Carigrad

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nogometaši Manchester Cityja so drugi finalisti lige prvakov.
Oglej si celoten članek

Nogometaši Manchester Cityja so drugi finalisti nogometne lige prvakov. Angleži so po remiju 1:1 na prvem obračunu na povratni polfinalni tekmi v Manchestru premagali branilca naslova Real Madrid s 4:0 (2:0).

Izbranci Pepa Guardiole so se zasluženo prebili v svoj drugi finale po letu 2021. Tokrat so izločili s 14 naslovi evropskega rekorderja Real, potem ko je ob dominantni predstavi že v prvem polčasu dvakrat zadel Bernardo Silva. V drugem so Angleži svoje delo tudi opravili precej suvereno, tako da City ostaja v igri za svoj prvi naslov evropskega prvaka in svojo drugo evropsko lovoriko po pokalu pokalnih zmagovalcev iz leta 1970.

City, ki je v zadnjih treh sezonah vselej igral vsaj v polfinalu tega tekmovanja, se bo v finalu 10. junija v Istanbulu meril z Interjem, ki je s skupnim izidom 3:0 odpravil mestnega tekmeca Milan. Inter bo v finalu lovil svoj četrti naslov po letih 1964, 1965 in 2010.

City, ki doma v ligi prvakov ni izgubil že pet let, je precej odločneje odprl tekmo in prevladoval, med drugim je Rodrigo v osmi minuti zgrešil iz bližine, John Stones pa v 11. od daleč. V 13. minuti je imel Erling Haaland izjemno priložnost za vodstvo, ko je z glavo poskusil iz bližine, vendar žogo poslal v Thibauta Courtoisa. Malce premalo natančen je bil tudi Kevin De Bruyne v 19. minuti s prostega strela.

Foto: Profimedia Manchester City : Real Mdrid

Dve minuti pozneje se je znova izkazal Courtois, ko je spet z glavo streljal Haaland, v 21. minuti pa je vendarle domača zasedba povedla, ko je De Bruyne v kazenskem prostoru našel Bernarda Silvo, ta pa je iz bližine ugnal visokoraslega Belgijca v Realovih vratih. Po golu je še enkrat neuspešno poskusil Haaland, takrat z roba kazenskega prostora, v 35. minuti pa je prvič zagrozil Real, ko je Toni Kroos zadel prečko.

Toda v 37. minuti je City podvojil prednost, odbito žogo je z glavo v mrežo pospravil Silva. Ta je poskusil tudi v 45. minuti z roba kazenskega prostora, vendar je bil Courtois na mestu. Tudi v sami končnici polčasa so bili Angleži odločni, Real, katerega trener Carlo Ancelotti je postal rekorder med trenerji po številu tekem v ligi prvakov (zdaj je pri 191 oziroma eni več od Alexa Fergusona), pa nebogljen.

V 51. minuti pa se je moral izkazati tudi Cityjev vratar Ederson po prostem strelu Davida Alabe, tudi sicer je Real pokazal boljši obraz, a posebej nevaren ni bil. Zato pa je bil v 73. minuti spet City, ko je Haaland prišel pred Courtoisa, a je slednji žogo preusmeril v prečko. Tudi v teh trenutkih podjetnejši City je v 76. minuti zadel še enkrat, takrat prek Manuela Akanjija, čeprav je "levji delež" pri tem imel branilec Reala Eder Militao, ki je žogo usmeril v lastno mrežo.

Po golu je Real v 83. minuti v eni akciji prišel do dveh strelov, izkazal pa se je Ederson in dodatno ubil voljo Špancev, ki tako ne bodo ubranili naslova. Za še slabšo voljo gostov je v 91. minuti poskrbel Julian Alvarez, ki je le nekaj trenutkov po vstopu v igro zadel za končnih 4:0.

* Stadion City of Manchester, gledalcev 52.313, sodniki: Marciniak, Sokolnicki in Listkiewicz (vsi Poljska).
* Strelci: 1:0 Silva (23.), 2:0 Silva (37.), 3:0 Akanji (76.), 4:0 Alvarez (90+1.).
* Manchester City: Ederson, Walker, Stones, Dias, Akanji; Rodrigo, Gündogan (od 79. Mahrez), De Bruyne (od 84. Foden), Silva, Grealish, Haaland (od 89. Alvarez).
* Real Madrid: Courtois, Carvajal (od 80. Vazquez), Militao, Alaba, Camavinga (od 80. Tchouameni), Kroos (od 70. Asensio), Valverde, Modrić (od 63. Rüdiger), Rodrygo (od 81. Ceballos), Benzema, Vinicius Junior.
* Rumeni kartoni: Dias, Gündogan, Grealish; Carvajal, Camavinga.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.