Finale v Istanbulu odločen z enim golom, na koncu prava drama

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Manchester City je bil velik favorit na dvoboju z Interjem. Vlogo je potrdil z zadetkom na polovici drugega polčasa.
Oglej si celoten članek

Manchester City je z zastrašujočo formo vstopil v finale lige prvakov in je veljal za nespornega favorita carigrajskega obračuna, Inter pa je lahko od prve minute zaigral pod nekoliko manjšim pritiskom. Oba kluba sta se sicer pomerila šele prvič, Inter je bil doslej trikrat evropski klubski prvak, nazadnje leta 2010, City, ki se je med najboljše na Stari celini prebil z visokimi finančnimi vložki bogatih katarskih lastnikov v zadnjih 15 letih, pa se je na stadionu Atatürk potegoval za svoj prvi takšen naslov.

Angleži so prvič zapretili v 6. minuti, ko je Bernardo Silva prišel do žoge v kazenskem prostoru tekmeca, poizkusil z diagonalnim strelom, a je žoga poletela mimo želenega cilja. City je bil več pri žogi, a v naslednjih minutah ni izpeljal omembe vredne akcije. Milančani so na drugi strani poslali dva predložka v šestnajsterec angleške zasedbe, a sta bili žogi brez težav izbiti.

V 20. minuti je do strela z razdalje okoli 20 metrov prišel Marcelo Brozović, vendar je okroglo usnje povsem nenvarno poletelo visoko nad golom Cityja. Črno-modri so bili še naprej čvrsti in dobro prekinjali akcije Angležev. Pri slednjih je ob živce svojega trenerja Pepa Guardiolo z nenatančnimi podajami spravljal vratar Ederson, a njegovih napak Italijani niso pretvorili v kaj več.

Šele v 27. minuti je City znova resneje zapretil, nekoliko z leve strani kazenskega prostora je po podaji Kevina De Bruyneja močno sprožil Erling Haaland, vendar je bil vratar Andre Onana, ki je v tej sezoni na klop potisnil nekdanjega slovenskega reprezentanta Samirja Handanovića, na pravem mestu in je žogo odbil.

Foto: Profimedia Andre Onana

Kamerunski čuvaj mreže je kmalu zatem ujel tudi žogo po strelu De Bruyneja.

Izjemni Belgijec je tekmo moral zapustiti v 36. minuti zaradi poškodbe, enako se mu je zgodilo tudi leta 2021, ko se je Manchester City v finalu pomeril s Chelseajem in klonil z 0:1. V igro je vstopil Phil Foden.

Že v sodnikovem dodatku prvega polčasa je močno sprožil Manuel Akanji, a je tudi 'bomba' švicarskega branilca poletela daleč od vrat. 

Inter se je nekoliko prebudil, a nato ...

Tudi na začetku drugega polčasa se je nadaljevala podobna igra z veliko prekrški, priložnosti pa ni bilo. V 55. minuti je bil blokiran strel Hakana Çalhanoğluja. Igro je moral zaradi poškodbe zapustiti Edin Džeko, ki ga je zamenjal Romelu Lukaku.

Inter je imel nato izjemno priložnost za vodstvo. Akanji in Ederson se nista razumela, oba sta prepustila žogo drugemu, do nje pa je prišel Lautaro Martinez. Argentinec se je znašel sicer precej ob gol-avt črti in pravega kota za strel ni imel, pot mu je zaprl tudi Ederson, ki je zaustavil njegov poizkus. V sredini je Lukaku jezno kazal Martinezu, da bi mu moral podati.

Sledil je nevaren prodor Haalanda, a mu je v zadnjem hipu žogo iz nog izbil Alessandro Bastoni.

A nenehen pritisk Cityja se je obrestoval v 68. minuti. Akanji je s podajo v šestnajsterec našel Silvo, ta je želel podati v peterec, vendar pri tem zadel Francesca Acerbija. Žoga se je odbila proti robu kazenskega prostora, kjer je pritekel Rodri in jo mimo dveh branilcev poslal v mrežo.

Foto: Profimedia Rodri

Inter bi lahko hitro izenačil. Potem ko pri Cityju niso uspeli odbiti okroglega usnja, je pred vrati do njega prišel Federico Dimarco. Ta je že ugnal Edersona, a ga je zaustavila prečka. Žoga je znova prišla do Dimarca, ta je še enkrat ustrelil z glavo, a pri tem v peto zadel svojega soigralca Lukakuja. Če se to ne bi zgodilo, bi verjetno prišlo do izenačenja.

Lukaku je v 73. minuti meril nekoliko z desne strani v kazenskem prostoru, vendar streljal naravnost v Edersona.

Pet minut kasneje je imel Foden 'na nogi' povišanje Cityjevega vodstva. Petindvajset metrov od vrat se je z lepo 'finto' otresel svojega čuvaja, stekel v šestnajsterec in nameril v dolgi kot. A Onana je prebral njegovo namero, se vrgel v pravo smer in preprečil morebitnih 2:0.

Inter je vse moči usmeril v napad, izjemno priložnost pa si je priigral šele v 89. minuti. Po predložku Brozovića je bil na drugi vratnici najvišji Robin Gosens, Nemec je podal pred vrata, kjer je z glavo trznil Lukaku in na golovi črti pravzaprav zadel Edersona v koleno. Žoga se je odbila do Rodrija, ki jo je za las mimo svojih vrat poslal v kot.

Foto: Profimedia Romelu Lukaku

Lukaku je kasneje prišel še do enega strela, vendar je z diagonalnim strelom zgrešil vrata.

Sodniki so dodali pet minut. V 93. minuti je po ozbiti žogi na dvajsetih metrih z volejem poizkusil Nicolo Barella, vendar je bil tudi on nenatančen. 

Že po preteku dodatnih pet minut so imeli Italijani na voljo kot. V napad je prišel tudi Onana. Na prvi vratnici je bil najvišji Gosensa, a se je še zadnjič izkazal v drugem polčasu odlični Ederson. Takoj zatem se je še zadnjič zaslišala sodniška piščalka, City je postal evropski klubski prvak.
 

Finale Lige prvakov:

Manchester City : Inter   1:0 (0:0)
Rodri 68.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.