Cobo premagal depresijo in slavil na Vuelti

Foto: EPA
Foto: EPA
Letošnjo kolesarsko dirko po Španiji je po prevoženih 3356 km dobil domačin Juan Jose Cobo, ki je dobil tudi najtežjo etapo z zaključkom na zloglasnem Angliruju. Edini Slovenec Jani Brajkovič začel z visokimi cilji, ki pa jih s končnim 22. mestom zagotovo ni uresničil.
Oglej si celoten članek

Španec Juan Jose Cobo (Geox) je zmagovalec 66. kolesarske dirke po Španiji. Na drugo in tretje mesto sta se zvrstila kolesarja Skya, Britanca Christopher Froome (+0:13) in Bradley Wiggins (1:39). Edini Slovenec na dirki Janez Brajkovič (RadioShack) je Vuelto končal na 22. mestu (+21:06). Zadnjo etapo je dobil Slovak Peter Sagan (Liquigas).

Sagan je prvič nastopal na španski pentlji in tritedensko preizkušnjo končal s tremi etapnimi zmagami; dobil je tudi zadnjo etapo, ko se je v ciljnem sprintu pognal naprej kot puščica in premagal tudi italijanska zvezdnika Alessandra Petacchija na drugem in Danieleja Bennatija na tretjem mestu. S tem je 21-letni Slovak dokazal, da bo na bližnjem svetovnem prvenstvu v Koebenhavnu konec meseca eden od favoritov.

A pravi junak dneva je bil kljub temu Cobo, presenetljivi zmagovalec Vuelte, v katerega so bile uprte vse oči, ko je glavnina prečkala ciljno črto v Madridu. "V zadnjih mesecih sem premagal nekaj res težkih trenutkov, vendar zdaj na stvari gledam povsem drugače. Ugotovil sem, da se trdo delo in odrekanje na koncu poplačata in ni mi žal. Zmaga je vredna vsega trpljenja, ki sem ga doživel na kolesu," je dejal 30-letni Cobo in po prevoženih 3356 km dodal: "Res sem srečen, da se je dirka tako končala."

"Že leto in pol trpim za depresijo, slabši rezultati na kolesu pa so temu le še pridodali. Ni in ni mi uspevalo do pravega rezultata in izgubljal sem motivacijo. Razmišljal sem celo o koncu kariere, vendar pa sem zdaj hvaležen moštvu, ki me je prepričalo, naj nadaljujem in le skušam čim bolj uživati v kolesarstvu," je še razkril španski zmagovalec.

Po odličnih predstavah zlasti v 14. in 15. etapi je Cobo ubranil rdečo majico vodilnega do zadnjega dneva, ki je kolesarje popeljal v osrčje Madrida. Cobo, ki je imel ob koncu le 13 sekund prednosti pred Froomom, je zmago slavil na istem mestu kot pred 12 meseci Italijan Vincenzo Nibali, zmagovalec 65. Vuelte. Četrti je bil Nizozemec Bauke Mollema, kar je njegova najboljša uvrstitev na velikih dirkah, peti pa nekdanji zmagovalec španske pentlje Rus Denis Menčov.

Medtem pa se Brajkoviču nastopi na Vuelti niso izšli po načrtih; glede na to, da je pred dirko meril na stopničke v skupni razvrstitvi, je končno 22. mesto (v zadnji etapi je bil 38.) gotovo precej manj od pričakovanj.

Kolesarska dirka po Španiji, 21. etapa:

1. Peter Sagan (Slk/Liquigas) 2:20,59
2. Daniele Bennati (Ita/Leopard Trek)
3. Alessandro Petacchi (Ita/Lampre)
4. John Degenkolb (Nem/HTC)
5. Nikolas Maes (Bel/Quick Step) vsi isti čas
...
38. Janez Brajkovič (RadioShack) isti čas

Kolesarska dirka po Španiji, končni vrstni red:

1. Juan Jose Cobo (Špa/Geox) 84;59:31
2. Christopher Froome (VBr/Sky) + 0:13
3. Bradley Wiggins (VBr/Sky) + 1:39
4. Bauke Mollema (Niz/Rabobank) + 2:03
5. Denis Menčov (Rus/Geox) + 3:48
...
22. Janez Brajkovič (RadioShack) + 21:06

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.