Contador odločen – želi Giro in Tour!

Foto: Žurnal24 Alberto Contador je tudi deveto etapo sklenil z nasmeškom. (Foto: EPA)
Danes se pri Torinu z ekipnim kronometrom začenja 94. kolesarska dirka po Italiji. Glede konkurence bo podobna prejšnjim: veliko domačih kolesarjev, nekaj zvezdniških tujcev in prvi favorit Alberto Contador.
Oglej si celoten članek

Slovenijo bodo zastopali Gorazd Štangelj, Borut Božič in Simon Špilak, ki bodo svoje priložnosti iskali v posamičnih etapah. Prva dva s kakšnim begom, Božič pa z zaključnimi sprinti. Zmagovalec bo po 21 etapah in približno 3.500 kilometrih znan 29. maja, ko bo v Milanu zadnje dejanje – posamični kronometer. V ožji krog favoritov na izredno težki dirki, nenormalno zahteven bo predvsem zadnji teden, poleg Alberta Contadorja spadajo še Italijana Michele Scarponi in Vincenzo Nibali ter Rus Denis Menčov, zaradi izredno zahtevnih etap v zadnjem tednu naj bi bili v ospredju lahki kolesarji.

"Zelo težko bo, a želim poizkusiti," je pred začetkom Gira, enega najtežjih v zadnjih letih, dejal Contador. "Morda letošnji Giro ni najboljša priprava za Tour, saj ima res težko progo. A želim zmagati oba in to mi daje še dodatno motivacijo." Dobiti obe največji dirki v eni sezoni je skorajda misija nemogoče. Sedemkratni zmagovalec Toura Lance Armstrong na vrhuncu svoje kariere tega niti ni poizkušal. Zadnji, ki mu je to uspelo, je bil leta 1998 Marco Pantani. "Če komu lahko uspe dvojček, lahko to uspe Albertu," zatrjuje vodja ekipe Saxo Bank, Bjarne Riis. "Njegov program priprav je bil osredotočen na ta cilj. Pripravljen je. Je pa veliko tveganje, da bo poskušal zmagati obe dirki." Contador je Tour osvojil trikrat, Giro pa enkrat, ima pa v isti sezoni zmagi na Giru in Vuelti (2008). "Moj cilj je, da zmagam oba. Moj glavni cilj, je da v Milano pridem prvi. Letošnji Giro je tako težak, da mi to lahko uspe le na spektakularen način."

Med kandidati za visoka mesta Slovencev ni. Štangelj, ki bo na Giru nastopil že enajstič, bo spet zasedel svoje mesto pomočnika, tokrat bo njegova ekipa delala za Čeha Romna Kreuzigerja. Po njegovem mnenju za zmago niso konkurenčni, toda Čeh je lahko visoko. Pomočnik bo tudi Špilak, ki bo garal za Scarponija, če pa bi se mu pokazala možnost, si želi kakšno dobro etapno uvrstitev. Na dirki po Romandiji je pokazal, da se mu forma izboljšuje, v vožnji navkreber se je že kar dobro počutil. To ne velja za tretjega slovenskega predstavnika Božiča, ki bo edini s prostimi rokami. Ekipa Vacansoleila naj bi zanj delala v sprinterskih etapah, a Idrijčan, edini slovenski etapni zmagovalec na velikih dirkah (Vuelta), na start v Torino ni odpotoval v najboljšem razpoloženju, saj pripravljenost po njegovem mnenju ni na zadostni ravni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.