Contador uspešno do cilja, zmaga domačinu

Foto: EPA
Foto: EPA
Današnja etapa je nepričakovano pripadla Italijanu Diegu Ulissiu (Lampre-Merida). Zelo dobro je nastopil tudi Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice), ki je osvojil 8. mesto. V času zmagovalca je ciljno črto prevozil tudi Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), kljub temu da si je včeraj dvakrat izpahnil ramo.
Oglej si celoten članek

Po včerajšnji etapi, ki jo je zaznamoval  množičen padec le nekaj metrov pred ciljem, je bilo največje vprašanje, ali se bo na štartu sedme etape pojavil vodilni v skupnem seštevku, Alberto Contador, ki si je včeraj dvakrat izpahnil ramo, ter ali bo zdržal vseh 263 kilometrov najdaljše etape na letošnjem Giru. Na navdušenje ljubiteljev kolesarjenja je mesto Grosseto zapustilo vseh 189 kolesarjev, med njimi tudi nosilec rožnate majice. 

"Trdo sem treniral v preteklem obdobju, da bi bil na dirki po Italiji in dirki po Franciji v najboljši formi. Ne želim že svojega prvega letošnjega vrhunca zapustiti na takšen način. Poskusil bom in videli bomo, ali mi bo uspelo priti do cilja," je pred startom 264 kilometrov dolge preizkušnje dejal Španec.

Trasa proge je kolesarje ves čas vodila po zelo položnem terenu, vse do zadnjih 15 kilometrov, katere so začinili vzpon, spust ter še zaključni sprint. Po 22 kilometrih dirke smo doživeli prvi napad. V vodstvo so se podali Marco BandieraNicola Boem, Nikolaj Mihajlov ter Pierpaolo De Negri. Privozili so si že prednost 12 minut, nato pa je na sceno stopila ekipa, ki je v svojih vrstah imela največjega favorita za današnjo etapo. Tempo je namreč ob občasni pomoči ekip Movistar ter Trek Factory Racing začel narekovati BMC, ki je imel v mislih predvsem Philippa Gilberta. Ubežnike so tako ujeli že dvajset kilometrov pred ciljem.

Na zadnjih dveh vzponih se je tempo še povišal, tako da je kar nekaj odličnih sprinterjev 
odpadlo iz bitke za zmago. Med drugimi tudi včerajšnji zmagovalec André Greipel. V samem zaključku se je nato za najmočnejšega izkazal Diego Ulissi, kar je bilo ogromno presenečenje, saj ga ob Sachi Modolu nihče ni smatral niti za najboljšega sprinterja znotraj ekipe Lampre - Merida. Drugi je ciljno črto prečkal Juan José Lobato (Movistar), tretji pa Simon 
Gerrans (Orica GreenEDGE). Izkazal se je tudi Grega Bole, ki je v cilj prikolesaril kot osmi.

Skupaj z glavnino se je v cilj pripeljal tudi Luka Mezgec (Team Giant - Alpecin), ki je sedmo etapo končal na 38. mestu, medtem ko je bil zmagovalec pete etape Jan Polanc (Lampre) 71. Za moštvenim kolegom Ulissijem je zaostal 17 sekund. "Za mano so težki meseci in rad bi se zahvalil družini in prijateljem, da so mi stali ob strani. Prav tako to velja za ekipo, ki je opravila odlično delo," se je po uspehu sicer veselil 25-letni Ulissi. Polanc še vedno drži modro majico.

Contador je dirko brez večjih težav končal s časom zmagovalca, tako da je ohranil 2 sekundi 
prednosti pred Fabiem Arujem (Astana) ter 20 sekund prednosti pred Richiem Portom (Sky).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.