Čož: "Najlepša dekleta so v dvoranah"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Pred jubilejnim 10. izborom za miss športa Slovenije smo se pomenkovali s Srečkom Čožem, vodjem projekta.
Oglej si celoten članek

"Vaša" dekleta ne odgovarjajo na vprašanja, kako bodo rešila svet. Ne gre za klasičen izbor za miss.
Gre za avtorski izbor. Gledal sem, kako je to po svetu. V Evropi je pet, šest držav, ki imajo tovrsten izbor za miss športa, ampak vse na klasičen način. Tudi ne vem, ali imajo športno točko. Razlika je le ta, da so dekleta malo drugače oblečena, po velikosti različna, torej da niso vsa visoka 178 cm in več. Vidi se, da je veliko deklet, ki so nižja, a bi se tudi rada predstavila. Za kakšno predstavlja veliko veselje, če lahko vseeno tekmuje, tudi če ima 158 centimetrov, 160, 162, a je lepa in ima neko športno karizmo. Pred leti je bila v nekdanji Jugoslaviji rokometašica Svetlana Kitić. Razmeroma nizka, a ko je igrala, smo le gledali. Bila je prava lepotica, vendar je odsevala neko karizmo in bila športnica od glave do pete. Želim si, da bi tekmovala dekleta, pri katerih bi takoj točno vedeli, da so športnice. Da trenirajo, skrbijo za svojo postavo. To je motiv, ki je koristen tudi širše. Često se vprašam, kakšen moto imajo druga tekmovanja. Mene pa je strah, da bo Festivalna dvorana premajhna za vse. Gotovo bo 500 ljudi.

Kako je s slovensko športno lepoto?
Zmotno je razmišljati, da bomo videli večjo količino lepih deklet na smučanju, rokometu, nogometu … V desetih letih se je na naš izbor prijavilo preko 1500 deklet. Najlepša dekleta so v dvoranah, denimo tekvondo, judo. Tudi zato, ker so ti športi manj podvrženi poškodbam, niso tako grobi kot denimo rokomet. Nevarnost poškodb pri smučanju je tudi velika. Denimo z borilnimi športi se ukvarja množica deklet. Morda starši radi vidijo, da se pred kom ubranijo … (smeh) Izjemno veliko lepih deklet je tudi plesalk. Ni bojazni, da ne bi imeli lepih športnic. Veliko Slovenk ima zelo zelo radih šport.

Po kakšnem ključu ste izbirali?
Kakšna pravi, da hodi v fitnes in pogledaš malce podcenjujoče, saj je to že splošna skrb zase. Nato pa pove, da je bila že nekajkrat na maratonu in da se na fitnesu pripravlja. Gledam torej rezultate, skladnost postave, koliko ima rada šport. Pomagagata mi fotograf, koreografinja, na koncu pa odločim jaz.

Kaj imajo letošnje kandidatke, česar prejšnje niso imele?
Ta generacije je izredno marljiva, disciplinirana, starši zelo stojijo za njimi. Dekleta so se vodila z vse Slovenije, imela so devet vaj, šlo je veliko časa.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • MK
    15:20 19. April 2012.

    si ti dom za ostarele falu?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.