Criville Doohanu ni pustil dihati

Foto: EPA Criville Doohan Foto: EPA Mick Doohan Foto: EPA Mick Doohan Foto: EPA Mick Doohan Foto: EPA Mick Doohan Foto: EPA Mick Doohan Foto: EPA Mick Doohan Foto: EPA Mick Doohan Foto: EPA Mick Doohan Foto: EPA Mick Doohan Foto: EPA Mick Doohan Foto: EPA Alex Criville Foto: EPA Alex Criville Foto: EPA Alex Criville Foto: EPA Alex Criville Foto: EPA Alex Criville Foto: EPA Alex Criville Foto: EPA Alex Criville Foto: EPA Alex Criville Mick Doohan Max Biaggi
Na prelomu devetdesetih let sta motociklistične navdušence po svetu s svojimi dih jemajočimi dvoboji navduševala Avstralec Mick Doohan in Španec Alex Criville.
Oglej si celoten članek

Naš pregled največjih rivalov v zgodovini kraljevega motociklističnega razreda nadaljujemo z zgodbo Hondinega dvojca Micka Doohana in Alexa Crivilla. Avstralec in Španec sta motociklistični eliti vladala od leta 1994 naprej. Ali, če zapišemo malo drugače: Doohan je vladal, Criville pa ga je na vse mogoče načine poskušal izriniti s prestola. Špancu to ni uspelo in do svojega in edinega naslova svetovnega prvaka je prišel šele po odhodu Doohana v pokoj, medtem ko je njegov veliki rival v letih od 1994 do 1998 osvojil kar pet zaporednih naslovov prvaka in je še danes najuspešnejši dirkač v zgodovini za legendarnima Italijanoma Giacomom Agostinijem in Valentinom Rossijem.

Najbolj napeto v sezoni 1996

Doohan in Criville sta od sezone 1994 pa vse do odhoda Avstralca v pokoj bila trd in neizprosen boj. A leta 1996 je bilo še posebej napeto, saj je bil tistega leta Criville še najbližje Doohanu. "Leta 1996 sem bil najbolje pripravljen v vseh pogledih. Fizično in psihično sem bil zelo močan, tudi motocikel je bil veliko bolj konkurenčen kot v nekaterih drugih sezonah. To je bil čas, ko so se navijači začeli deliti na navijače Doohana in Crivilla," se je več kot desetletje v preteklost vrnil Španec. Criville je do tako želenega naslova prišel leta 1999, kariero pa je končal dve leti kasneje s 15 zmagami v kraljevem razredu. "Leta 1996 je zagotovo naredil korak naprej," se je tudi Doohan spomnil napetega boja in nadaljeval: "Tisto leto sem dirkal nekoliko drugače, kar me je nekajkrat stalo uvrstitve, on pa je to izkoristil. Pravzaprav je bil zelo pameten, ker je to izrabil v svoj prid. Mene pa so nekajkrat ujeli s 'spuščenimi hlačami', če tako rečem." Avstralec je za zaključek še povedal: "Moštveni kolega je edini, ki ima enak motocikel kot ti. V tej dirki si ne želiš biti drugi. Vedno si želiš biti hitrejši od njega. K sreči sem bil od njega hitrejši v devetih primerih od desetih."

Statistika Doohana

Nastopi na dirkah za SP: 117
Število zmag: 54
Število vseh stopničk: 95
Svetovni prvak: 1994, 1995, 1996, 1997, 1998
Najhitrejši startni položaji: 58
Najhitrejši krogi: 46
Število vseh osvojenih točk: 2283
Prva dirka v kraljevem razredu MotoGP: 1989 (VN Japonske, Suzuka)
Prva zmaga v kraljevem razredu: 1990 (VN Madžarske, Hungaroring)
Zadnja zmaga v kraljevem razredu: 1998 (VN Argentine, Buenos Aires)
Zadnja dirka v kraljevem razredu: 1999 (VN Japonske, Motegi)

Statistika Crivilla

Nastopi na dirkah za SP: 193
Število zmag: 20
Število vseh stopničk: 66
Svetovni prvak: 1999, 1989 (razred do 125 ccm)
Najhitrejši startni položaji: 12
Najhitrejši krogi: 20
Število vseh osvojenih točk: 2012
Prva dirka v kraljevem razredu MotoGP: 1987 (VN Španije, Jerez)
Prva zmaga v kraljevem razredu: 1992 (VN Nizozemske, Assen)
Zadnja zmaga v kraljevem razredu: 2000 (VN Francije, Le Mans)
Zadnja dirka v kraljevem razredu: 2001 (VN Brazilije, Rio de Janeiro)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.