Čudež v Miamiju: branilci naslova izsilili 7. tekmo

Foto: EPA Parker Allen Miami Heat San Antonio Spurs NBA končnica finale Foto: EPA Allen Parker Miami Heat San Antonio Spurs NBA končnica finale Foto: Reuters Bosh Miami Heat San Antonio Spurs finale liga NBA končnica Foto: EPA James Duncan Miami Heat San Antonio Spurs NBA končnica finale Foto: EPA James Miami Heat San Antonio Spurs NBA končnica finale Foto: EPA Wade Green Miami Heat San Antonio Spurs NBA končnica finale Foto: EPA Duncan Parker Miami Heat San Antonio Spurs NBA končnica finale Foto: EPA Duncan Parker Miami Heat San Antonio Spurs NBA končnica finale Foto: EPA Parker Miami Heat San Antonio Spurs NBA končnica finale Foto: EPA Duncan Allen Miami Heat San Antonio Spurs NBA končnica finale Foto: EPA Miller Duncan Andersen Miami Heat San Antonio Spurs NBA končnica finale
Miami Heat so z neverjetnim preobratom po podaljšku premagali San Antonio Spurs in v finalu Lige NBA izsilili odločilno sedmo tekmo (103:100).
Oglej si celoten članek

V torek zvečer je Miami Heat igrala le zmaga, saj so imeli San Antonio Spurs po zmagi na peti tekmi že prvo zaključno žogo za osvojitev petega naslova v zgodovini franšize, branilci naslova pa so se vrnili po 13 točkah zaostanka v tretji četrtini.

Ray Allen je nato pet sekund pred koncem tekme zadel trojko in izsilil podaljšek (95:95), v katerem je Miami zdržal napetih dodatnih pet minut, prav na koncu pa je Chris Bosh odločilno blokiral enega izmed odkritij letošnjega finala, nekdanjega člana Olimpije Dannyja Greena.

Odločilna tekma bo v četrtek na sporedu v Miamiju. MVP sezone v ligi NBA v štirih od zadnjih petih sezon, LeBron James, je znova prispeval trojnega dvojčka z 32 točkami (21 v drugem polčasu), enajstimi podajami in desetimi skoki, sledil pa mu je Mario Chalmers z 20 koši in izvrstnim izkoristkom pri metu za tri točke (4:5).

James: S temi napakami lahko živim

Tim Duncan je bil udarna sila Spurs s 30 točkami, Teksačani pa bodo verjetno še dolgo objokovali prednost z 71:58 v tretji četrtini, ki jo je Miami v zadnjem delu tekme povsem izničil, štirikratni prvaki pa so z nizom 8:0 nato spet povedli. 28 sekund pred koncem je bilo še 90:95, a je Miamiju uspel čudež v American Airlines Centru ...

Vodil ga je njihov najboljši posameznik James, ki je ohranil zbranost in brez svojega prepoznavnega traku odigral celoten drugi polčas in podaljšek, tekmo pa zaključil s trojnim dvojčkom. 1:43 pred koncem podaljška je zadel za vodstvo Miamija, kljub temu, da je v zaključku tekme nekajkrat tudi grdo zgrešil, a je po dobrem skoku soigralcev dobival nove priložnosti.

"Če bi morali nocoj pasti, potem bi padli tako, da bi jaz pustil vse kar imam na parketu ..." je v intervjuju ob igrišču po tekmi povedal James. "Uspelo mi je nekaj kritičnih akcij, nekaj slabih akcij v zadnji četrtini, nekaj izgubljenih žog, nekaj napak. Ampak s temi napakami lahko živim, ker vem, da sem dal vse od sebe. Preživeli smo. To sta dve najboljši ekipi v ligi in zdaj nas čaka sedma tekma. Vesel sem, da bom del tega."

Green je lahko še vedno Jordan

Duncan je s 30 točkami dosegel svoj najboljši dosežek na tekmah finala po letu 2003, a v tretji četrtini ostal brez koša, v zaključku četrte pa ga verjetno odločilno ni bilo na parketu, ko je Miami pobiral skok za skokom. Četrtkova sedma finalna tekma bo prva finalna po letu 2010, ko so Los Angeles Lakers premagali Boston Celtics.

"To sta najboljši besedi v športu: sedma tekma," navdušenja ni skrival domači trener Erik Spoelstra. Eden kandidatov za naslov MVP finala, nekdanji član Olimpije Green, je po izjemni seriji trojk (zadel je 25 od 38 poskusov) tokrat metal le 1:5, Bosh pa je njegov met za tri blokiral v zadnji akciji tekme.

Green, ključni član zmagovite ekipe Severne Karoline na poti do naslova NCAA leta 2009, bi ob morebitni zmagi San Antonia v finalu in imenovanju za MVP finala stopil v elitno družbo sedmih košarkarjev iz hiše slavnih, ki so bili prvaki NCAA in najkoristnejši igralci finala. Zadnji, ki mu je to uspelo? Michael Jordan, tako kot Green nekoč študent Severne Karoline.

Liga NBA, finale, šesta tekma:

Miami Heat : San Antonio Spurs 103:100* (27:25, 17:25, 21:25, 30:20) /3:3/
James 32 točk, 11 podaj in 10 skokov, Chalmers 20, Wade 14; Duncan 30 in 17 sk., Leonard 22 in 11 sk.
* - po podaljšku

/X:Y/ - v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.