"Čudni" finančni tokovi pri SP 2006

Foto: EPA
Foto: EPA
Neodvisna preiskava je nakazala, da ni izključena možnost spornih dejanj v povezavi z organizacijo SP 2006 v Nemčiji. Preiskava naj bi pokazala tudi povezave med Franzem Beckenbauerjem in spornim funkcionarjem Mednarodne nogometne zveze Jackom Warnerjem.
Oglej si celoten članek

Preiskava je potekala pod vodstvom Nemške nogometne zveze (DFB) in med drugim razkriva, da so pri pridobivanju svetovnega prvenstva 2006 v Nemčiji manjkali nekateri dokumenti, določena elektronska korespondenca pa je bila zaščitena z gesli. Poleg vsega skupaj je nekaj ključnih prič v zvezi s preiskavo zavrnilo sodelovanje.

Že pred časom je krovna nogometna zveza Fifa v svoji preiskavi razkrila, da so določene priče molčale, ko so jih povprašali o informacijah glede mundiala 2006. Zadnja nemška preiskava pa je nakazala, da so se k Franzu Beckenbauerju, nacionalnemu nogometnemu heroju in direktorju organizacijskega komiteja SP 2006, stekala določena sredstva. Poleg Beckenbaureja naj bi bila plačil deležna še nekdanji šef podjetja Adidas Robert Louis-Dreyfus in Katarec Mohammed bin Hamman, ki so mu zaradi prejemanja podkupnin že prepovedali dosmrtno delovanje v nogometu.

Beckenbauerja je Fifa prejšnji teden opozorila in kaznovala, ker ni sodeloval v preiskavi, ki je pod drobnogled vzela prvenstvi 2018 v Rusiji in 2022 v Katarju.

"Nimamo dokazov, da je šlo za kupovanje glasov, a tega prav tako ne moremo izključiti. Opazili pa smo, da je šlo za spremembe v glasovanju, ki bi lahko vplivale na azijskega delegata Fife," so pri tem dejali v podjetju Christian Duve, odvetniški pisarni, ki preučuje sume korupcije v tem primeru.

Fifa je zadnje poročilo sprejela, a hkrati opozorila, da je "veliko vprašanj ostalo neodgovorjenih". Prvi je sume korupcije oktobra lani nakazal nemški časnik Der Spiegel, ki je DFB obtožil, da je imela na strani določena sredstva, s katerimi je plačala nekatere glasove, s katerimi je Nemčiji zagotovila organizacijo prvenstva 2006.

Jedro nemške preiskave naj bi bilo 10 milijonov švicarskih frankov (6,7 milijona evrov), ki naj bi si jih DFB sposodila od pokojnega Louis-Dreyfusa, v času, ko je bil direktor Adidasa. Denar naj bi bil namenjen azijskim delegatom sicer 24-članskega izvršnega odbora Fife, Nemci naj bi si z denarjem zagotovili ustrezno število glasov.

Nemčiji je Fifa leta 2000 dodelila organizacijo prvenstva 2006, pri čemer je Južno Afriko premagala z 12 glasovi proti 11, pri čemer se je en delegat vzdržal glasovanja. Po omenjenih obtožbah je nekdanji prvi mož DFB Wolfgang Niersbach zatrjeval, da je Nemčija 10 milijonov frankov imela kot polog za pridobitev večjega posojila v višini 250 milijonov frankov (170 milijonov evrov).

Poročilo preiskave obsega kar 380 strani in se v glavni meri osredotoča na nekatere "čudne" finančne tokove.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.