Debevec upa na oblake in dež

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Slovenski as Rajmond Debevec se bo v petek prvič preizkusil na igrah v Londonu. V zadnjem času njegovi močnejši disciplini z malokalibrsko puško leže bo naredil vse, da se uvrsti v finale.
Oglej si celoten članek

Debevec nastopa že na svojih osmih olimpijskih igrah, zato mu izkušenj ne manjka. Olimpijsko prizorišče v Londonu že dobro pozna. "Že aprila smo imeli priložnost preizkusiti olimpijsko strelišče. Takrat je bilo zelo veliko pomanjkljivosti. Poleg tega je bilo precej slabo vreme. Imeli smo težave z dežjem. Ne, da bi nas motilo pri streljanju, ampak orožarna je 400 metrov od samega strelišča in če dežuje, je precej zoprno prenašati težke puške," je dejal Debevec, ki se je srečal še z nekaterimi težavami: "Kot se je izpostavilo, ima objekt težave s svetlobo na tarči. Obljubili so, da bodo to odpravili, vendar je kljub študiji, ki jo je projektantsko podjetje opravilo, še vedno prihajalo do sence, ki je padala na tarčo. Sicer samo v disciplini trojni položaj, v klečečem položaju. Ker sem bil po prihodu v London med prvimi na strelišču in to opazil, sem takoj posredoval glavnim sodnikom in tehničnemu delegatu. Bil sem malce nervozen, ker nisem bil prepričan, ali jim bo to pomanjkljivost uspelo odpraviti, a jim je in sem zadovoljen."

Debevec je v London prišel že 16. julija in opravil ciklus treninga, kar mu je prišlo še kako prav. Po začetku iger je namreč nekaj treningov izpustil. "Prvič je strelišče projektirano na tak način, da se prihrani precej denarja in sta tako 10- ter 50-metrska strelska črta na istem mestu. Ko se je tekmovalo z zračnim orožjem, enostavno ni bilo možnosti za treninge z malokalibrsko puško. Na desnem robu so pustili deset mest, treningi v tem kotu pa ne odsevajo pravih razmer, kar se tiče vetra na sredini strelišča. To sem preizkusil že aprila in sem videl, da – razen v brezvetrju – ni smiselno trenirati tam. Zato sva s trenerjem naredila program, da sem se  osemdnevnih pripravah in treningu v različnih razmerah odločil, da bom v teh dneh, ko bo strelišče zasedeno s tekmovanji in treningi na 10 metrov, naredil premor. Od 31. julija naprej sem imel možnost štirih treningov pred svojim nastopom, tako dopoldne kot popoldne. Iz tega vidika mi ni manjkalo nič," pravi Debevec, ki je pred štirimi leti v Pekingu osvojil bronasto kolajno.
Foto: Žurnal24 Rajmond Debevec je Sloveniji v Pekingu priboril tretjo kolajno, drugo bronasto.
Sama preizkušnja bo zelo zahtevna, zato je pri napovedih previden. "Če sem zelo iskren, je po teh treningih moj optimizem malce splahnel. Strelišče je zelo težko, svetloba se stalno spreminja, veter se precej menja, od obvladljivega do zelo težko obvladljivega. Brezvetrja praktično ni. Tekmovanje samo bo izjemno zahtevno, dobro bomo streljali samo tisti, ki smo resnično najbolje tehnično pripravljeni in taktično podkovani." To pomeni, da bi bogate izkušnje 49-letnega Debevca morale igrati pomembno vlogo. "To drži, res pa je, da je moj hendikep moj vid. Ne bi se rad zgovarjal na to, ampak to so dejansko težave. Poleg te sence, ki je prihajala na tarčo, imam težave še z bleščanjem samih številk, ki označujejo strelsko mesto. Parne in neparne so označene s črno in belo barvo, ene so torej bele, druge črne. Če streljam na tarčo označeno z belo, imam precej močan odboj sonca skozi diopter, skozi merilno napravo, to mi lahko povzroči precej težav. Če pa bo vreme oblačno, celo deževno in glede na to, da so na tarčah nameščeni dokaj močni reflektorji, bi bilo to meni pisano na kožo."

Debevca čaka v ponedeljek še nastop z malokalibrsko puško v trojnem položaju, ki pa ni več njegova paradna disciplina. V zračni puški leže je lani na evropskem prvenstvu v Beogradu osvojil tudi naslov evropskega prvaka. Ga kaj moti, da bo že takoj nastopil v disciplini, kjer so pričakovanja največja? "Moja glavna disciplina je bila do pred nekaj leti trojni položaj. Program je običajno tak, da se najprej tekmuje v tej disciplini leže. Če se nekako to zamenja, se poruši ta utečen način tekmovanja. Zato mislim, da je to povsem v redu in me ne moti."

Kvalifikacije bodo na sporedu v petek ob 10. uri, finale najboljše osmerice pa se začne tri ure kasneje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.