"Nebogljeni" Juve v treh minutah šokiral London

Foto: Epa gonzalo higuain
V Ligi prvakov sta bili na sporedu povratni tekmi osmine finala.
Oglej si celoten članek

Juventus je po dramatičnem preobratu na stadionu Wembley premagal Tottenham (1:2) in se s skupnim izidom 4:3 uvrstil v četrtfinale Lige prvakov.

Manchester City je na domačem igrišču moral priznati premoč Baslu (1:2), vendar je med najboljših osem ekip napredoval po zaslugi visoke zmage v gosteh. V torek sta se v četrtfinale uvrstila Real Madrid in Liverpool.

Liga prvakov Real izločil PSG

Po minuti molka v spomin na tragično preminulega Davideja Astorija se je tekma na Wembleyju lahko začela. Prvi so zapretili domači nogometaši, v tretji minuti je Heung-min Son v obambo prisilil Gianluigija Buffona.

Nobena ekipa na začetku ni tvegala, nekoliko nevarnejši pa so bili nogometaši Tottenhama. Paulo Dybala in Gonzalo Higuaín v uvodne četrt ure nista bila veliko pri žogi, medtem ko sta na drugi strani občasno zapretila Son in Harry Kane. 

Tekme Lige prvakov si lahko ogledate na programih SportKluba (SK).

Najbližje zadetku je bil Kane v 15. minuti. Po podaji Deleja Allija je najboljši strelec angleškega prvenstva zlahka prehitel Giorgija Chiellinija in preigral Buffona, a stresel le zunanji del mreže. 

Jan Vertonghen je v 19. minuti znotraj kazenskega prostora zrušil Douglasa Costo, sodnik pa je kljub protestom gostujočih nogometašev ni odločil za najstrožjo kazen. Italijani so upravičeno besneli, saj se Belgijec ni dotaknil žoge.

Domača obramba je po slabem po sredovanju z glavo pripravila lepo priložnost Alliju, ki je s slabih 20 metrov meril preveč po sredini in naravnost v Buffona. Londončani so še naprej dominirali in v 39. minuti zasluženo povedli. Najprej je tretjo priložnost zastreljal Son, nato pa v naslednjem napadu popravil napako in po podaji Kierana Trippierja domače popeljal v vodstvo.

Foto: Epa

Korejec žoge ni najbolje zadel, a vseeno dovolj, da je premagal Buffona. Pri tem je imel veliko sreče, da je okroglo usnje zgrešilo sicer dobro postavljenega Chiellinija.

Domači so po doseženem golu popustili, nevarno pa je proti vratom Huga Llorisa sprožil Miralem Pjanić. Žoga je zletela mimo leve vratnice. Juve se je po zaostanku nekoliko prebudil, vendar je sodnik kmalu zatem odpisal konec prvega polčasa.

Foto: Epa Londončani so drugi polčas začeli podobno kot prvega in na zelenici vzpostavili rahlo premoč. Dodatne preglavice za Massimiliana Allegrija je pomenil rumeni karton Medhija Benatie, ki posledično v nadaljevanju ni imel prav veliko manevrskega prostora.

Kmalu zatem je porumenel še Chiellini. Kapetanu stare dame ni preostalo drugega, saj je imel Alli dobro izhodišče za drugi zadetek Tottenhama. Spursi so še naprej narekovali tempo in nič ni kazalo na preobrat, ki je sledil.

V 63. minuti je po odbiti žogi do strela prišel Dybala, vendar je njegov poskus letel mimo stičišča leve vratnice in prečke. Argentinec se je prijel za glavo, a razočaranje ni trajalo dolgo.

Minuto kasneje je Dybala podal Stephanu Lichtsteinerju, ki je bil na robu prepovedanega položaja. Švicar je nato poslal predložek na glavo Samija Khedire, ki je našel vtekajočega Higuaína, ta pa je z volejem zabil prvi gol za gostujočo ekipo.

Le tri minute kasneje je za popoln preobrat poskrbel Dybala. Po lepi podaji Higuaína je ohranil mirne živce in v dvoboju ena na ena premagal Llorisa. Juventus se je, potem ko je večji del tekme deloval povsem nebogljeno, kar naenkrat znašel na pragu četrtfinala.

Foto: Epa

Torinčani so se pričakovano zaprli, pobudo je znova prevzel Tottenham. Proti Buffonovim vratom sta sprožila Eriksen in Son. V 90. minuti je do strela z glavo prišel Kane, Buffona pa je rešila leva vratnica. Angleški napadalec je bil sicer v prepovedanem položaju, vendar sodnik ni dvignil zastavice. Italijanski bunker je v finišu tekme vzdržal vse pritiske.

Foto: Epa manchester city

V Manchestru je bil zmagovalec dvoboja jasen že po prvi tekmi. City jo je v gosteh dobil s 4:0. Kljub temu so Angleži hitro povedli, v osmi minuti je po podaji Bernarda Silve žogo v prazno mrežo potisnil Gabriel Jesus.

Basel je izenačil v 17. minuti, potem ko je odbito žogo v mrežo pospravil Mohamed Elyounoussi. V nadaljevanju polčasa, v katerem so imeli izrazito premoč v posesti žoge, sta imeli obe ekipi še nekaj priložnosti, a je ostalo pri 1:1.

Izid je v korist Basla v 72. minuti spremenil Michael Lang, ki je po Elyounoussijevi podaji zadel iz bližine malce z desne strani in poskrbel za "častno" zmago Švicarjev.

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

Tottenham - JUVENTUS 1:2 (1:0) /2:2/
Son 39.; Higuaín 64., Dybala 67.

Začetni postavi:
TOTTENHAM: Lloris; Trippier, Sanchez, Vertonghen, Davies; Dier, Dembele; Eriksen, Dele, Son; Kane
JUVENTUS: Buffon; Barzagli, Benatia, Chiellini, Alex Sandro; Khedira, Pjanic, Matuidi; Dybala, Higuain, Douglas Costa

MANCHESTER CITY - Basel 1:2 (1:1) /4:0/
Jesus 8.; Elyounoussi 17, Lang 71.

Začetni postavi:
MAN CITY: Bravo; Danilo, Stones, Laporte, Zinchenko; Gundogan, Toure; B.Silva, Foden, Sane; Jesus
BASEL: Vaclik; Lang, Lacroix, Suchy, Riveros; Frei, Serey Die; Bua, Zuffi, Elyounoussi; Oberlin

// - izid prve tekme

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.