Deževni kaos na Touru terjal velik davek! Favoriti padali kot za stavo

Foto: Epa
Foto: Epa
Norvežan Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) je dobil deževno ruleto okoli Nice ter kot prvi oblekel rumeno majico vodilnega.
Oglej si celoten članek

"Dirke po Franciji ne moreš dobiti v eni etapi, lahko pa jo izgubiš," je znameniti stavek, ki že dalj časa spremlja slovito Dirko po Franciji.

Omenjeni stavek tudi najlepše opiše prvo etapo letošnjega Toura, ki bi načeloma morala miniti precej mirno, za zmago pa bi se morali udariti sprinterji, favoriti za skupno zmago pa bi morali le varno prikolesariti do cilja.

Vse je kazalo, da temu tudi bo tako, potem ko so se v beg podali Michael Schär, Fabien Grellier in Cyril Gautier, glavnina pa je prednost ubežnikov zanesljivo obvladovala pod tremi minutami, v pričakovanju da bo precej mirno etapo odločil zaključni sprint glavnine.

A so se vsi načrti porušili, potem ko je sredi dirke tik pred nevarnim spustom začelo silovito deževati. Žrtev mokre ceste so tako postali številni sloviti kolesarji, med drugimi tudi favoriti za skupno razvrstitev kot so Julian Alaphilippe, Pavel Sivakov, Andrey Amador, zaostala pa sta tudi velika Egan Bernal ter Tom Dumoulin.

Izmed naštetih kolesarjev jo je najhuje odnesel Sivakov, ki je tako kot preostali nesrečniki uspel ujeti glavnino, v kateri sta brez težav s spustom opravila tudi največja slovenska favorita Primož Roglič in Tadej Pogačar, a je nato padel še enkrat ter zaradi bolečin močno zaostal.

Vprašanje je, če bo eden izmed glavnih pomočnikov Egana Bernala sploh lahko dokončal etapo.

Festival padcev pa se je nadaljeval tudi po avenijah Nice, kjer smo bili priča dvema množičnema padcema, v enega je bil vpleten tudi prvi favorit današnje etape, Caleb Ewan.

62 kilometrov pred ciljem je bil nato najprej ujet Fabien Grellier, medtem ko sta bila oba preostala ubežnika ujeta tekom poslednjega vzpona na Cote de Rimiez.

Sledil pa je še en vrtoglav spust dneva, a so kolesarji sprejeli dogovor, da bodo previdni ter se tekom spusta ne bodo napadali, temveč bodo mirno opravili z vsemi zahrbtnimi zavoji.

A tudi to ni pomagalo enemu prvih favoritov, Miguelu Angelu Lopezu, ki  je tekom spusta izgubil nadzor nad kolesom ter na koncu trčil v prometni znak. A Kolumbijec jo je odnesel brez poškodb, dirko pa je nadaljeval na kolesu moštvenega kolega Iona Izaguirrea.

Tekom časa "nenapadanja" sta uspela glavnino ujeti tudi Ewan in Lopez.

V zadnjih metrih poslednjega spusta pa hud udarec za ekipo Primoža Rogliča. Na tleh se je namreč znašel eden najboljših kolesarjev ekipe ter zvesti Primožev pomočnik, George Bennett.

Novozelandčan je sicer z etapo nadaljeval, a v zelo hudih bolečinah. Vprašanje, če bo v takšnem stanju lahko pomagal svojemu kapetanu v prihodnjih dneh.

21 kilometrov pred ciljem pa konec pakta o nenapadanju, saj je iz glavnine skočil Benoit Cosnefroy, ki pa si nikoli privozil več kot 15 sekund prednosti, peden je bil 14 kilometrov pred ciljem dokončno ujet.

3 kilometre pred ciljem pa še en množičen padec, v katerega je bilo udeleženo ogromno kolesarjev, najbolj obtolčen pa je bil eden največjih favoritov dirke, Thibaut Pinot.

V zaključnem sprintu pa se je za najmočnejšega izkazal Norvežan Alexander Kristoff, ki bo tako prvi nosilec rumene majice. Izkušeni Pogačarjev sotekmovalec je bil močnejši od svetovnega prvaka Madsa Pedersena (Trek Segafredo), ter mladega Ceesa Bola (Sunweb).

S sprintom je poizkusil tudi Slovenec Luka Mezgec, ki je imel odlično izhodišče, a je nekoliko predolgo čakal, tako da so ga nasprotniki zaprli, iztržil pa je lahko le še 14. mesto. 

Tadej Pogačar je končal na 17. mestu, Jan Polanc na 29, Primož Roglič pa na 39. Vsem je bil dodeljen čas zmagovalca.

* Izidi:
  1. Alexander Kristoff (Nor/UAE Emirates)	       3:46:23
  2. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)
  3. Cees Bol (Niz/Sunweb)
  4. Sam Bennett (Irs/Deceuninck-Quickstep)
  5. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)
  6. Elia Viviani (Ita/Cofidis)
  7. Giacomo Nizzolo (Ita/NTT Pro Cycling)
  8. Bryan Coquard (Fra/B&B Hotels-Vital Concept
  9. Anthony Turgis (Fra/Total Direct Energie)
 10. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)
...
 14. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)
 17. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
 29. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)
 39. Primož Roglič (Slo/Jumbo Visma)         vsi isti čas
163. Matej Mohorič (Slo/Bahrani-McLaren)             6:21


- skupni vrstni red:
  1. Alexander Kristoff (Nor/UAE Emirates)	       3:46:13
  2. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)	      +   0:04
  3. Cees Bol (Niz/Sunweb)	                      0:06
  4. Sam Bennett (Irs/Deceuninck-Quickstep)	          0:10
  5. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)
  6. Elia Viviani (Ita/Cofidis)
  7. Giacomo Nizzolo (Ita/NTT Pro Cycling)
  8. Bryan Coquard (Fra/B&B Hotels-Vital Concept
  9. Anthony Turgis (Fra/Total Direct Energie)
 10. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)
...
 14. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)
 17. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
 29. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)
 39. Primož Roglič (Slo/Jumbo Visma)         vsi isti čas
163. Matej Mohorič (Slo/Bahrani-McLaren)             6:21
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.