"Direktno Sloveniji izvolitev Čeferina ne prinaša nič"

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
"V prvi vrsti je to njegov velik osebni uspeh," je eno od mnenj o izvolitvi Aleksandra Čeferina za predsednika Uefe.
Oglej si celoten članek

Zmago Aleksandra Čeferina v boju za prvega moža Evropske nogometne zveze je v Atenah spremljal tudi Vlado Šajn, dolgoletni sodelavec Uefe, predvsem kar zadeva sodniško dogajanje. Je član sodniške komisije Uefe oziroma vodja njenega izobraževalnega oddelka.

"V prvi vrsti je to njegov velik osebni uspeh. Posredno je tudi priznanje za delo NZS in slovenski nogomet. Hkrati je spodbuda za vse v Sloveniji, za tiste, ki smo ali so premalo samozavestni, ki mislijo, da se iz majhne države, kot je Slovenija, nihče ne more povzpeti na tako visoke in odgovorne položaje, kot je predsednik Uefe. Mislim, da bo to pokazatelj, da če je nekdo v pravem trenutku na pravem mestu in je ob tem kompetenten, odgovoren, da ima karizmo in osebnost, je vse mogoče, čeprav je iz majhne države. Mislim, da je to celo glavni poduk vsega tega," je dejal Šajn.

Tega se ga ob kopici drugih imen omenja tudi kot enega od kandidatov za novega prvega moža NZS.

"Kar zadeva kadrovsko zasedbo Uefinega izvršnega odbora, to za zdaj ne bo prineslo nobenih sprememb z izjemo predsednika, saj se bo polovica novih članov IO volila leta 2017, naslednja polovica pa 2019. V tem pogledu torej ne bo nič novega. Politika pa bo dobila zasuk. Kašnega, je že sam omenil. Jutri se tako praktično začenja nova doba Uefe (na sporedu bo seja IO). Za slovenski nogomet pa to pomeni, da bo verjetno v kratkem potrebno izbirati novo vodstvo, predsednika ... O tem bo treba razmišljati že v naslednjih dneh," je za STA še povedal Šajn in dodal, da bo nova sestava na NZS znana najverjetneje do konca leta.

Drugačni pogled na Slovenijo

Tudi nekdanji predsednik NZS Rudi Zavrl, na tem položaju jem bil v letih 1989-2009, je bil zadovoljen z izvolitvijo Čeferina: "V vsakem primeru gre za veliko zmago in iskrene čestitke Aleksandru Čeferinu. V veliki večini članic Uefe je bil prepoznan kot oseba, ki lahko prinese svežino, ob tem pa gre za nov obraz, ki ni obremenjen s preteklostjo. Menim, da gre z njegovo izvolitvijo na mesto predsednika tudi za veliko priznanje NZS."

In kaj prinaša Čeferinova izvolitev Sloveniji? "Direktno najbrž nič, kajti Čeferin je predsednik vseh 55 nacionalnih nogometnih zvez v Evropi. Gre pa za izjemen ugled. Čeferin je bil gotovo izvoljen tudi zaradi tega, ker prihaja iz urejene športne zveze. V vsakem primeru bo nekaj posrednih učinkov, vir informacij in tako naprej," je v zvezi s tem dejal Zavrl.

"Čeferin bo moral biti pozoren"

"To je zelo odvisno od več faktorjev. Čeferin odhaja na ugledno mednarodno funkcijo, zelo pozorno bo moral delati, da mu kdo ne bo očital, da preveč navija za svojo domovino. Je pa res, nekaj koristi bo Slovenija posredno gotovo imela, kar se tiče ugleda," pa meni nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, ki je zdaj podpredsednik združenja Evropskih olimpijskih komitejev.

"Kaj vse to pomeni, bomo še imeli priložnost videti, ampak to je gotovo daleč najpomembnejši položaj, ki ga je Slovenija zasedla v mednarodnem športu. To je profesionalni položaj, izjemen izziv s številnimi težkimi problemi, ki jih je treba rešiti. Jaz verjamem v Aleksandra Čeferina in verjamem, da bo vsem tem problemom kos," je še dejal dolgoletni športni funkcionar.

Visoka pričakovanja so imeli sicer tudi na Hrvaškem ob izvolitvi Davorja Šukerja v IO Uefe, a se njegova funkcija vsaj pri kaznih, ki jih je kasneje zaradi vedenja svojih navijačev prejela hrvaška nogometna zveza, to ni poznalo.

"Čeferinova prepričjiva izvolitev potrjuje prepričanje velikega dela zvez, da bo znal zaščititi in razvijati nogomet. Na tej poti mu želim veliko sreče in uspeha. Pri tem bo lahko računal na mojo podporo v okviru Izvršnega odbora Uefe in tudi na podporo HNS. Slednjo je imel od začetka kampanje," je sicer dejal prvi strelec SP 1998 in sedanji predsednik HNS.

Služba za nekaj Slovencev

Čeferin bo sicer na Uefo verjetno pripeljal nekaj dosedanjih sodelavcev. "Nisem še govoril z njimi. Nekaj Slovencev bo dobilo službo v Uefi. Prav je, da najprej govorim z ljudmi," meni Čeferin, ki si želi, da bo na čim več tekmah slovenske reprezentance. "Ne vem, če bom lahko na vseh, ampak zagotovo pridem na tekmi s Slovaško in Anglijo. Nenazadnje pa upam, da me bodo tam poslušali," se je še pošalil novi predsednik Uefe.

Grosupeljčan je dobil tudi vprašanje, ali bo kot novi predsednik kdaj kongres Uefe uspel pripeljati v svojo domovino: "Zelo rad bi ga pripeljal v Slovenijo. Ne morem obljubiti. Mislim, da bi bilo prav, če je predsednik iz Slovenije, da pripelje kongres v Slovenijo. Dve uri po kongresu je to težko govoriti."

PREBERITE ŠE: 

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 07:56 15. September 2016.

    A lahko uganem za katero stranko ti voliš na volitvah... SDS?

  • 07:55 15. September 2016.

    Kje je tukaj korupcija? Vsak predsednik in direktor IMA PRAVICO, da si svoj ožji štab izbere sam in ponavadi si …

  • 07:25 15. September 2016.

    "Nekaj Slovencev bo dobilo službo u UEFI" Pa dobro no, še predn je dobro zasedel položaj že deluje koruptivno!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.