"Djoković je zaslužil vlogo sofavorita"

Foto: Žurnal24 Novak Djoković je ob Rafaelu Nadalu sofavorit OP Francije v Parizu. (Foto: EPA)
V nedeljo se v Parizu začenja drugi letošnji grand slam. Roger Federer bo avtsajder, vlogo favorita pa je Rafaelu Nadalu prevzel Novak Djoković ali bolje rečeno vlogo sofavorita, kot se je izrazil John McEnroe.
Oglej si celoten članek
Zadnjih sedem zmagovalcev Roland Garrosa:
2010 - R. Nadal
2009 - R. Federer
2008 - R. Nadal
2007 - R. Nadal
2006 - R. Nadal
2005 - R. Nadal
2004 - G. Gaudio

Björn Borg je med letoma 1974 in 1981 Odprto prvenstvo Francije osvojil šestkrat, dosežek, ki ga letos lahko izenači Rafael Nadal. Slednji bo v Parizu letos branil naslov, a mu ne bo lahko, saj je prvi igralec letošnje sezone še neporaženi Novak Djoković. Slednji ima dva osvojena grand slama (oba v Melbournu), na igriščih Roland Garrosa pa je v sezonah 2007 in 2008 izgubil finale prav proti Nadalu. Drugi letošnji turnir za grand slam, ki je bil prvič odigran daljnega leta 1891, ko ga je dobil H. Briggs, se s prvim kolom začenja v nedeljo. Vse drugo kot finale Nadal – Djoković bi bilo presenečenje. A kdo sploh je prvi favorit?

Pred letom je Nadal OP Francije osvojil petič. V finalu je s 6:4, 6:2 in 6:4 nadigral Söderlinga. "Vsakega osvojenega turnirja sem zelo vesel, a zmaga v Parizu je nekaj res posebnega. To je turnir, ki si ga od vseh najbolj želim osvojiti," je po lanski zmagi povedal prvi igralec lestvice ATP.

"Sofavorita"
Nadal je v prejšnjih šestih letih v Parizu dobil 38 dvobojev in izgubil le enega, ko ga je leta 2009 ustavila poškodba. A zdaj se je njegova prevlada na peščenih igriščih končala, saj ga je Djokovič premagal tako v finalu Madrida kot Rima. Srbski igralec je dobil vseh 37 letošnjih dvobojev! Zmagovalec sedmih grand slamov John McEnroe je povsem navdušen nad Novakom, a opozarja, da bo Rafa bolj nevaren, ko se bo igralo na tri dobljene nize. Vseeno za zdaj še prvemu igralcu lestvice ATP predlaga: "Mislim, da bo moral premisliti, kako se lotiti dvobojev z Djokovićem. Moral bo več tvegati, prisiliti Djokovića, da se več brani, ne pa, da mu pusti, da diktira igro in čaka le na njegove napake." McEnroe, ki Pariza ni nikoli osvojil (v finalu pa je igral le v sezoni 1984),  dodaja: "V Madridu in Rimu se je zdelo, kot da ga je Novak preganjal sem in tja. Nadal je vrsto let prevladoval na pesku, zdaj pa kar naenkrat dovoli, da Djoković kontrolira dvoboje."

Slovenske barve bo v Parizu zastopal Blaž Kavčič. Lani je obstal v drugem kolu, letos želi vsaj v tretjega. "Na uvodu bi se rad izognil prvim desetim igralcem z lestvice ATP. So le razred zase in jih je težko premagati. Moj splošni cilj je uvrstitev v tretje oziroma četrto kolo, a zato mi mora biti žreb naklonjen, moja igra pa ves čas na visoki ravni," je pred odhodom v Pariz povedal Kavčič.

Pred drugim letošnjim grand slamom je razlika na jakostni lestvici med Nadalom in Djokovićem le še 400 točk: če Srb zmaga, Španec pa izpade v četrtfinalu, bi dobili novega kralja svetovnega tenisa. "Rekel bi, da si je Djoković zaslužil vlogo sofavorita," se je posrečeno izrazil McEnroe. "Nadal je ta turnir osvojil petkrat in ga je še naprej težko premagati. Njegovi dosežki na OP Francije so res fenomenalni."

In ostali? Pariz vendarle ne bosta le Nadal in Djoković. Roger Federer, zmagovalec 16 grand slamov, je na igrišča Roland Garrosa prišel kot avtsajder, če je zanj ta beseda sploh primerna. Lani mu je že v četrtfinalu skalp vzel Robin Söderling, da pa tudi letos ni najboljši na pesku, dokazujeta poraza z Jürgenom Melzerjem in Richardom Gasquetom. McEnroe izpostavlja, da se na največjih turnirjih lahko zgodi karkoli, pa vendarle: "Verjetnost, da bo Roger premagal tako Djokovića kot Nadala je v tem trenutku njegove kariere zelo majhna, če pa kdo od njiju morda sploh ne pride tako daleč, potem pa lahko Roger s svojimi izkušnjami to izkoristi." Na presenečenje ciljata še Andy Murray in David Ferrer. Na moškem delu turnirja je torej situacija povsem drugačna kot pri dekletih, kjer ni izrazite favoritinje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.