Do zmage s prehitevanjem v predzadnjem krogu

Foto: Epa
Foto: Epa
Tokrat je ob koncu dirke odločil boj na stezi.
Oglej si celoten članek

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v francoskem Le Castelletu. Drugi je bil na sedmi preizkušnji sezone svetovni prvak Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), tretji pa drugi Red Bullov dirkač Mehičan Sergio Perez. Za Verstappna je bila današnja zmaga tretja v sezoni in skupno 13. v karieri.

Pri Red Bullu in Mercedesu so se odločili za različni taktiki, dva postanka v boksih pa sta se obrestovala prvim. Perez je tako v zadnjih krogih na četrto mesto potisnil Valtterija Bottasa, ki ga je pred tem s precej novejšimi pnevmatikami prehitel tudi Verstappen. Nizozemec je nato lovil tudi Hamiltona, ga ujel tik pred koncem dirke ter ga v predzadnjem krogu tudi dokaj suvereno obšel. 

"To je bila sijajna popotnica za nadaljevanje svetovnega prvenstva, lahko bi postala odlična sezona," je uspeh pospremil Verstappen, ki je na začetku dirke prigarano prvo mesto v sobotnih kvalifikacijah zapravil z izletom s steze v drugem zavoju, po katere je moral vodstvo prepustiti Hamiltonu.

Po prvem postanku je sicer Nizozemec za las prišel pred Britanca, toda že po nekaj krogih, ko mu ga je uspelo zadržati za seboj, je sporočil svoji ekipi, da na takšen način ne bo zdržal do konca. Zlato so se pri Red Bullu odločili za spremembo kar med dirko, Verstappna in Pereza so v bokse poklicali še drugič, kar se je hitro obrestovalo, na koncu pa prineslo še zmago Verstappna.

"Taktika dveh postankov je bila odločilna. Celotno dirko sva se tesno borila in mislim, da bo tako tudi v nadaljevanju sezone," je ocenil Nizozemec.

Foto: Epa Max Verstappen

Manj zadovoljen je bil lahko Hamilton, a je le našel nekaj pozitivnih točk: "Čestitke Maxu, opravil je odlično delo. Zadovoljen sem z rezultatom, žal sem izgubil eno mesto, a še vedno ni bila slaba dirka. Bomo pa morali v ekipi malo pogledati in poiskati rezerve." Hamilton je po dveh zmagah, odkar se je Le Castellet vrnil v koledar SP (2018 in 2019) moral prvič priznati premoč tekmecu.

Za razočaranim Bottasom so se zvrstili še Lando Norris (McLaren), Daniel Ricciardo (McLaren), Pierre Gasly (AlphaTauri), Fernando Alonso (Alpine), točke sta dobila tudi oba dirkača Astona Martina, Sebastian Vettel in Lance Stroll.

Z današnjim uspehom je Nizozemec povečal vodstvo v skupnem seštevku. Na prvem mestu ima zdaj 131 točk, Hamilton je drugi s 119. Že precej pa zaostajajo naslednji tekmeci, Sergio Perez je tretji s 84, Lando Norris četrti s 76, drugi Mercedesov voznik Valtteri Bottas pa peti z 59.

Naslednja dirka bo že čez teden dni na avstrijskem Spielbergu, kjer bo na vrsti prva od dveh zaporednih dirk na istem prizorišču, VN Štajerske.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.