Dobitnik zlate žoge postal predsednik države

Foto: Profimedia
Edini afriški nogometaš, ki je osvojil zlato žogo, je zdaj predsednik svoje države.
Oglej si celoten članek

Nekdanji nogometni zvezdnik George Weah je danes prisegel kot novi liberijski predsednik. Weah je obljubil, da bosta prednostni nalogi njegovega predsedovanja ustvarjanje delovnih mest in zagotavljanje blaginje v državi. Pred tem je državi 12 let vladala Nobelova nagrajenka za mir Ellen Johnson Sirleaf.

Weah je na predsedniških volitvah konec decembra lani osvojil 61,5 odstotka glasov. Njegov tekmec, podpredsednik Joseph Boakai je dobil 38,5 odstotka podpore. Slovesna prisega je potekala na športnem stadionu v bližini prestolnice Monrovia, udeležili pa so se je tudi predstavniki drugih afriških držav.

Weah je nekdanji nogometni zvezdnik, ki je v 90. letih prejšnjega stoletja med drugim nosil drese Monaca, PSG, AC Milana, Chelseaja in Manchester Cityja ter je edini Afričan, ki je osvojil zlato žogo (1995). Nasledil je 72-letno Johnson Sirleafovo, ki jo pogosto imenujejo tudi "železna lady" in je bila prva ženska na čelu katere od afriških držav. Leta 2011 je bila med prejemniki Nobelove nagrade za mir.

To je prvi demokratičen prenos oblasti v tej zahodnoafriški državi po več kot 70 letih. Nazadnje je oblast v Liberiji na miren način predal Edwin Barclay Williamu Tubmanu leta 1944.

Liberija, ki velja za eno najrevnejših držav na svetu, se še vedno bori s posledicami ebole, ki jo je prizadela med letoma 2013 in 2015, umrlo pa je 4100 ljudi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.