Domžale prek Fazanerije do Evrope

Foto: Youtube
Foto: Youtube
Danes je bilo na sporedu zadnje kolo letošnje Prve lige, pred katerim je bilo edino vprašanje, kdo bo osvojil tretje mesto in s tem plasman v Evropo. To je uspelo Domžalam z zmago v Fazaneriji, Koper ostaja brez Lige Evropa.
Oglej si celoten članek

V kvalifikacije za Ligo prvakov se je uvrstil prvak MariborOlimpija in Celje, slednji je ob Vijolicah finalist pokala Slovenije, pa se bosta udejstvovala v Ligi Evropa. V 2. SNL se seli AluminijMura pa se bo za zadnje prosto mesto med elito v dodatnih kvalifikacijah pomerila z Dobom.

Domžale opravile svoje del posla

Fazanerija je v prazničnem vzdušju pozdravila svoje junake, saj so si muraši po turbulentni sezoni krog pred koncem v težkih razmerah zagotovili deveto mesto in kvalifikacije za ohranitev prvoligaškega statusa. Igralci so po tekmovalni plati izpolnili cilj in na potezi je vodstvo kluba, ki bije boj za licenco. Veliko pomembnejše je bilo srečanje za goste, saj so za pot v Evropo potrebovali vsaj točko v Fazaneriji. To jim je tudi uspelo.

Povsem razbremenjeni domačini so že v četrti minuti zapravili veliko priložnost za vodstvo, potem ko je Mario Sačer v gneči sprožil čez gol. Po samostojnem prodoru Matica Maruška v 16. minuti so bili muraši blizu vodstva. Maruško je pravočasno podal Damjanu Boharju, ki se je nekoliko z desne strani sam znašel pred vratarjem, a je Nejc Vidmar dobro posredoval. Štiri minute pozneje so imeli prvo priložnost tudi gosti. Slobodan Vuk je z glavo iz ugodnega položaja zgrešil cilj.

Po akciji Vedrana Vinka, Sačerja in Boharja je slednji še enkrat nevarno streljal, a le v naročje dobro postavljenega Vidmarja. Minuto pozneje je poškodovanega domžalskega vratarja zamenjal Vjekoslav Andrić. Na nasprotni strani je domače reševal Filip Draković, ki je s hrabrim posredovanjem v noge Gorana Vuka ohranil mrežo nedotaknjeno. Gostujoči rezervni vratar je bil na prvi resnejši preizkušnji v 37. minuti, ko je žogo po strelu Arpada Vaša z roba kazenskega prostora izbil v kot. Pet minut pred koncem polčasa so imeli domači izjemno priložnost, Jure Travner je prodrl po levi strani, njegove malce premočne podaje pa Boharju ni uspelo preusmeriti v mrežo.

Domžalčani so že v prvem napadu v drugem polčasu povedli. Po gneči v kazenskem prostoru Mure se je najbolje znašel Denis Halilović in s kakšnih osmih metrov zadel domačo mrežo. Vratar Draković se je žoge sicer dotaknil, a je bil strel premočan. Slobodan Vuk bi lahko po 15 minutah nadaljevanja povišal vodstvo gostov, toda njegov strel je Murin vratar obranil. Po novi gneči v kazenskem prostoru domačih so nespretno reagirali obrambni igralci in zadeli vratnico.

Na drugi strani Boharju ni uspelo kaznovati napake gostujočega vratarja, ki je izpustil iz rok povsem nenevarno žogo. V 79. minuti bi lahko Erik Janža, ki je iz prav iz Mure prestopil v Domžale, lahko odločil srečanje, a v dveh poskusih ni prelisičil Drakovića. Dve minuti pred koncem si je domači branilec Alen Kozar prislužil rdeč karton, potem ko je kot zadnji igralec s prekrškom zaustavil Dragana Čadikovskega.

Celjani v dobri formi pred finalom

Celjani so z zmago v Kidričevem v predzadnjem krogu nakazali vzpon forme pred finalom pokala Slovenije, kjer se bodo v sredo pomerili z Mariborom. Na drugi strani so imeli Koprčani na današnji tekmi zadnjo možnost za tretje mesto in s tem možnost za evropsko vstopnico. Za to bi morali danes zmagati, poleg tega pa bi morale izgubiti tudi Domžale. Tako remi kot tudi zmaga Domžal v gosteh pri Muri sta jim prekrižale načrte.

Foto: SPS/nkolimpija.si Fink Luka Koper Olimpija Prva liga TS Slovenija slovensko prvenstvo Na celjski Areni Petrol so si prvo priložnost priigrali nogometaši Kopra, ko je Ivica Guberac streljal mimo gola. Na splošno so imeli gostje v prvem delu pobudo na igrišču, saj je v nadaljevanju dvakrat zapretil še Goran Galešić. Celjani se imajo zahvaliti tudi razpoloženemu vratarju Maticu Kotniku, ki je z dobrimi posredovanji skrbel, da je domača mreža dolgo ostala nedotaknjena. Koprčani so v prvem delu poskušali tudi iz kotov in s prostih strelov, a so Celjani v prvem polčasu poskrbeli, da se Koprčani niso veselili.

Prvi zadetek je padel v 61. minuti. Gostujoči trener Rodolfo Vanoli je v 52. minuti na klop poslal nekdanjega reprezentanta Mateja Mavriča Rožiča, v igro pa poslal Mateja Pučka. Ta je svojo priložnost izkoristil že devet minut kasneje, ko so gostje izvedli hitro akcijo. Pučko je prišel do žoge na desni strani igrišča, prišel sam pred vratarja Kotnika in ga matiral.

Gostitelji niso dolgo čakali na izenačenje. Zgolj tri minute kasneje se je med strelce vpisal Aleksandar Bajić. Slednji je prav tako izkoristil ponujeno priložnost, ta še hitreje kot Pučko pri koprski menjavi. V igro je Bajić vstopil v 64. minuti, zamenjal Andraža Žureja in si takoj zatem po samostojnem prodoru priigral lepo priložnost. S kakšnih dvajsetih metrov je močno streljal, žoga je oplazila koprskega branilca Miho Blažiča in končala v golu gostov.

V 70. minuti minuti je Miha Korošec po mnenju glavnega sodnika Slavka Vinčića v domačem kazenskem prostoru igral z roko in slednji je pokazal na belo točko. Z enajstmetrovke je bil brezhiben Davor Bagarić. Tudi v 73. minuti je bilo vroče pred celjskimi vrati, znova je poskusil Pučko, nato po odbiti žogi od daleč še Galešić, a je bil celjski vratar znova na mestu. Ko se je že zdelo, da bodo točke odšle v Koper, je v sodnikovem podaljšku sledila še zadnja priložnost Celjanov. Damir Hadžić je storil prekršek nad Klemnom Medvedom, z roba kazenskega prostora pa je s prostega strela izid izenačil kapetan Celjanov Sebastjan Gobec. Gostujoči vratar Igor Nenezić je bil ob projektilu domačega kapetana nemočen in tekma se je končala z delitvijo točk.

Zmaji zaključili v slogu

Po odločnem začetku kranjskih nogometašev so zmaji zadnjo tekmo sezone, ki sicer ni več odločala o ničemer, saj je Olimpija državno prvenstvo končala na drugem mestu, strnili vrste in na veselje gledalcev v Stožicah povedli že v 9. minuti. Po globinski podaji je Filip Valenčič lepo utekel v kazenski prostor Kranjčanov, kjer se je znašel iz oči v oči z vratarjem Žanom Pelkom in z levo zadel za vodstvo Ljubljančanov. Ni trajalo dolgo, da so zeleno-beli povišali vodstvo.

Foto: SPS/nkolimpija.si Kapun Ivelja Fink Šporar Luka Koper Olimpija Prva liga TS Slovenija slovensko pr William Franklin Vicente je v 12. minuti izkoristil odbito žogo v kazenskem prostoru in z desne hladnokrvno premagal Pelka za vodstvo z 2:0. Le tri minute pozneje je bilo nevarno v domačem kazenskem prostoru. Po predložku z leve je bil najvišji Petar Stojnić, ki je poslal žogo na drugo vratnico, kjer je za las zamudil Enis Đurković.

Triglav je imel lepo priložnost tudi v 30. minuti, ko je bil po predložku z desne strani v skoku najvišji Edvin Zolić, a se je domači vratar Elvis Džafić izkazal z izjemno obrambo. Tri minute pred odhodom na odmor so imeli nogometaši Olimpije še eno lepo priložnost, ko je Valenčič lepo podal do Andraža Šporarja, pred katerim je uspešno posredoval Pelko. Vendar pa se je pri tem poškodoval, tako da ga je v drugem polčasu zamenjal Darjan Curanović.

Kranjčani so spet odločno vstopili v igro, v 47. minuti je strel Davorja Bubanje vratar zmajev ubranil. Olimpija je imela nekaj priložnosti, v 65. minuti pa se je spet izkazal Džafić, ko je Bubanja natančno izvedel prosti strel, a je vratar Olimpije s skrajnimi napori žogo izbil v kot.

Lep poskus so zeleno-beli uprizorili v 71. minuti, ko je Nik Omladič prodiral po levi strani ter z natančno podajo našel Valenčiča na prvi vratnici, ta si je žogo umiril in poizkusil z lobom, žoga pa je za las zletela prek vratnice. Olimpija je vodstvo na 3:0 povišala v 80. minuti. Ko je Stojnić v kazenskem prostoru podrl Valenčiča in si prislužil drugi rumeni karton, je glavni sodnik Matej Jug pokazal na belo točko. Najstrožjo kazen je rutinirano izvedel Šporar.

Slednji je poskrbel za končni izid, potem ko je v 90. minuti uspešno izvedel še eno enajstmetrovko. Alen Krcić je za prekršek nad Omladičem prejel neposredni rdeč karton, Šporar pa je natančno izvedel najstrožjo kazen.

Drugoligaši vzeli točko prvakom

Aluminij je v tekmi brez posebnega tekmovalnega naboja osvojil točko v Mariboru, Ljudski vrt pa je slavnostno dočakal zadnjo tekmo prvenstva. Maribor slavi državne prvake. Ti so si naslov zagotovili že po zmagi nad Olimpijo, tokrat pa je bilo bolj svečano, saj so za enajsto lovoriko tokrat pred številnimi gledalci dvignili pokal. Stadion v Ljudskem vrtu ni bil poln, se je pa je ob muhastem vremenu zbralo več kot 6000 gledalcev, kar je bil še en dokaz, da mesto diha z nogometom.

Na eni strani veselje, ki so ga pred tekmo v okolici stadiona spremljale številne spremljevalne aktivnosti. Na drugi žalost, saj Aluminij, kjer igra mnogo nekdanjih članov Maribora, po enem letu nastopanja že zapušča prvoligaško sceno.

Foto: Nino Verdnik Sport 03.04.11, darko milanic, foto: nino verdnik Trener Darko Milanič je pred tekmo na igrišče poslal spremenjeno zasedbo, gledalci so videli veliko mladih nogometašev, tudi sina športnega direktorja Zlatka Zahoviča, 17-letnega Luko. Tekma je bila živahna in z obeh strani zelo odprta. V 24. minuti so domači povedli. Dejan Mezga je začel akcijo, spretno preigraval, podal do Martina Milca, ki je žogo poslal v sredino kazenskega prostora. Tam je Robert Berić žogo natančno poslal v mrežo. Gostje so hitro izenačili. V 31. minuti je Mitja Rešek ušel domači obrambi in z leve strani žogo poslal v levo stran domačega vratarja.

V drugem polčasu je Milanič v igro poslal Marcosa Tavaresa, a v vodstvo so prišli gostje. V 73. minuti je Robert Kurež izkoristil podajo Matica Črnica in zadel zgornji kot vrat vratarja Jasmina Handanovića. Od takrat je sledil velik pritisk Maribora. Priložnosti so se vrstile, gostujoči vratar Kristian Lipovec, kot poveljnik obrambe, se je moral krepko potruditi. A obramba gostov ni zdržala. Ravno ob izteku tekme je zadel najboljši strelec vijoličastih, Tavares. V 85. minuti je izkoristil podajo Mezge z desne stani v kazenski prostor in iz bližine zadel. Mariborčani so še imeli priložnost za gol, vendar je Lipovac v 88. minuti pred golovo črto obranil strel Luki Zahoviču.

Gorica skočila na šesto mesto

Novogoričani so sezono končali na šestem mestu. Rudar je danes dvakrat vodil, a je zadnje pol ure igral z igralcem manj, kar so domači unovčili za deseto zmago v sezoni. Velenjčani so tekmovanje končali na sedmem mestu.

Po ne preveč razburljivem uvodu tekme so gosti povedli v 25. minuti, potem ko je Rajko Rotman prodrl po desni strani in s strelom po tleh matiral Vasjo Simčiča. Po golu so bolje zaigrali Novogoričani, si pripravili nekaj strelov, a ti niso bili dovolj natančni. Dvakrat je poskusil Saša Aleksander Živec, enkrat pa Alen Jogan.

Tudi uvod drugega polčasa ni postregel s prav veliko obetavnimi akcijami, je pa Rudar hitro na igrišču ostal le z deseterico, saj je v 57. minuti Rusmin Dedić dobil neposredni rdeč karton zaradi prekrška nad Nedimom Durićem, ki je bil sam pred Matjažem Rozmanom. Domači so številčno prednost hitro unovčili. V 59. minuti je namreč Jan Dornik v kazenskem prostoru s strelom po tleh premagal Rozmana.

Toda Velenjčani se kljub igralcu manj niso predali. Še več, v 68. minuti so znova povedli, med strelce se je vpisal Elvis Bratanović, ki je bil najbolj spreten v kazenskem prostoru. Toda tudi Novogoričani so tekmecem znova vrnili z enako mero, v 76. minuti je Živec zadel spodnji desni kot velenjskih vrat. Isti igralec je vsega dve minuti pozneje svoji ekipi priigral zmago, potem ko je zadel z roba kazenskega prostora.

Prva liga, 36. (zadnje) kolo:

Gorica : Rudar Velenje 3:2 (0:1)
Dornik (58), Živec (75, 77); Rotman (24), Bratanović (67)
RK: Dedić (57/Rudar)

Maribor : Aluminij 2:2 (1:1)
Berić (30), Tavares (85); Rešek (31), Kurež (72)

Celje : Koper 2:2 (0:0)
Bajić (64), Gobec (93); Pučko (61), Bagarić (70/11m)

Mura : Domžale 0:1 (0:0)
Halilović (48)
RK: Kozar (88/Mura)

Olimpija : Triglav 4:0 (2:0)
Valenčič (8), Vicente (12), Šporar (79/11m, 90/11m)
RK: Stojnić (79/Triglav), Krcić (90/Triglav)

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.