Dončić ali Roglič? Tako na izid dvoboja gledata NBA-jevec in kolesar

Foto: Saša Despot športnik leta 2019
Ali je priznanje za športnika leta romalo v prave roke?
Oglej si celoten članek

Društvo športnih novinarjev je v torek podelilo nagrade najboljšim športnikom za leto 2019. Priznanja se je zasluženo veselil najboljši kolesar na svetu Primož Roglič, čeprav so se nekateri nagibali k Luki Dončiću, najboljšemu novincu lanske sezone, ki letos celo sodi med kandidate za najkoristnejšega igralca lige NBA.

Na precej oddaljenem tretjem mestu je pristal aktualni svetovni prvak razreda MXGM Tim Gajser.

Leta 2019 je bilo za slovenski šport leto presežkov, tako da so imeli novinarji pri izboru precej nehvaležno vlogo. Dejstvo je, da bi si nagrado zaslužila tako Dončić kot Roglič, a na žalost je na vrhu prostora le za enega.

Ob tem ne gre zanemariti niti Gajserjevega uspeha, nenazadnje je bilo iz ust ljubiteljev bencinskih hlapov že večkrat povedano, da motošport ni deležen takšnega priznanja, kot si ga zasluži.

Ker je objektivna primerjava med športnimi dosežki nemogoča, je izbira nagrajencev običajno stvar subjektivne presoje. Podelitev iz leta v leto odpira številne polemike, saj si strokonnjaki in javnost niso enotni, kakšno težo gre pripisovati nekemu uspehu.

Temu mnenju se pridružuje tudi nekdanji NBA-jevec Boštjan Nachbar, ki sicer ne skriva, da se zaradi boljšega poznavanja tematike nagiba k Dončiću, vendar nikakor ne zanika Rogličeve veličine.

"Nerad se vpletam v primerjave med različnimi športi. To je vedno nehvaležno. Pri vseh vrhunskih športnikih se je potrebno zavedati, da so to ekstremisti, ki vse podredijo športu. Težko je nekomu odvezeti nagrado in jo dati v roke nekomu drugemu," je uvodoma poudaril Nachbar.

"Ne bom rekel, da so nagrade nepomembne, toda prinašajo polemike in vedno se poraja vprašanje, ali bi si nagrado zaslužil nekdo drug. O kolesarstvu res ne vem veliko, zato težko rečem. Kar pa zadeva košarko, Luka premika meje. Za mene osebno je Luka športnik številka ena, ne samo v Sloveniji, ampak celotni košarki, ki je eden od vodilnih športov na svetu. To je moje osebno mnenje," je dodal nekdanji košarkar.

"Nimam nič proti Rogliču. Poznam njegove uspehe in vem, da je vrhunski športnik. Tako kot Luka. Njuna športa sta neprimerljiva. Eden igra v najboljši košarkarski ligi na svetu, kjer je uspeh odvisen tudi od soigralcev. Tudi Rogličev šport ekipni, vendar poteka na povsem drugačen način. Primerjave, kdo je naredil več, so povsem nepotrebne. Luka v košarkarskem svetu počne nekaj, kar doslej še nismo videli. Ali je to dovolj, da postane športnik leta v Sloveniji, naj odločajo tisti, ki so za to pristojni, ampak dejstvo je, da premika meje enega največjih športov na svetu. Ob tem se je treba vprašati, ali to počne še kdo drug. Mislim, da je to dovolj velik kriterij," je zaključil Nachbar.

Za mnenje smo se obrnili tudi na nekdanjega vrhunskega kolesarja Martina Hvastijo, ki dobro ve, kako izjemni so uspehi njegovega cehovskega kolega. Tudi on se ni želel postavljati v vlogo razsodnika. 

"Mislim, da nisem pristojen, da bi presojal o tem. To, kar počne Primož Roglič, so velike stvari. Ne dvomim, da enako velja za Dončića. Težko rečem, ker drugih športov ne poznam tako dobro, da bi lahko primerjal dosežke," je povedal Hvastija in napovedal, da bo Roglič posegel še višje.

"Primož je že športnik svetovnega formata. Njegova sezona je bila res polna presežkov, vendar ne verjamem, da je bil to vrh njegove kariere. Najboljše šele prihaja. Logičen korak naprej je seveda dirka po Franciji. V kolesarstvu je to Olimp."

Izidi glasovanja za športnika leta 2019:

Primož Roglič 272 točk
Luka Dončić 200
Tim Gajser 106
Tadej Pogačar 18
Luka Božič 7
Jan Oblak 6
Benjamin Savšek 5
Tim Mastnak 5
Timi Zajc 3
Štefan Hadalin 3
Žan Kranjec 2
Jan Kozamernik 1
Luka Mezgec 1
Josip Iličić 1

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 11:29 19. December 2019.

    Jaz bi dal Roglič ali Gajser,pa potem Dončić.

  • 08:43 19. December 2019.

    Roglič je kot posameznik bil najboljši, Dončič pa dosega rezultate tudi s pomočjo soigralcev. Oba sta dobra, ampak eden je …

  • 08:24 19. December 2019.

    Dončić ni lani nič osvojil Roglič pa Vuelto in 3. na Giro in to sta največja dosežka Slovenskega športa do …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.