Dončić do rekorda sezone, že ob polčasu blizu povprečja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Košarkarji Dallasa so doživeli tretji poraz v sezoni. S 125:110 jih je premagal odlični Miami.
Oglej si celoten članek

V goste v Dallas je prišla trenutno ena najboljših ekip lige, košarkarji Miami Heat so sezono namreč odprli s petimi zmagami in le enim porazom. Mavericks na drugi strani še niso uzgubili domače tekme, pred svojimi navijači so bili uspešni na vseh treh dosedanjih dvobojih. Še četrto tekmo zapored je izpustil Kristaps Porzingis, na prejšnjem obračunu se je poškodoval tudi Maxi Kleber.

Gostitelji so tokrat sicer dobro odprli prvo četrtino, po trojki Luke Dončića z velike razdalje pa so povedli z 12:5. V prvih minutah je bil naposled dobro razpoložen tudi Tim Hardaway Jr., ki je s svojim drugim uspešnim metom za tri točke Dallas popeljal do +10. Erik Spoelstra je po dobrih petih minutah tako pri izidu 7:17 zahteval minuto odmora.

Sledile so boljše minute gostov, po zaslugi najboljšega igralca vzhodne konference v minulem tednu pa se je Vročica približala na 15:20, Jimmy Butler je pri tem dosegel kar 12 točk Miamija. Luka je zbral štiri manj, na klop je sedel dobri dve minuti pred koncem četrtine pri rezultatu 24:18. Po njegovem odhodu je vajeti pri domačih prevzel Jalen Brunson, ki je dosegel zadnjih šest točk Dallasa v prvi četrtini. Ta se je po košu Tylerja Herra na drugi strani igrišča končala s 30:24.

Ob stalnem podvajanju obrambe na Dončiću, so domači prihajali do veliko metov uzza črte za tri točke, bili so dokaj uspešni, zadeli so pet od 12 trojk. Na drugi strani je Miami zadel le enega izmed petih poizkusov za tri točke. To se je spremenilo v drugi četrtini, po treh hitrih trojkah gostov, dve je zadel Herro, so košarkarji s Floride povedli s 37:36. Luka se je moral vrniti v igro.

Dončić je bil razigran, a je na vsako njegovo potezo uspešno odgovoril Herro. Ta je z metom prav preko Slovenca štiri minute pred koncem polčasa poskrbel za do takrat najvišjo prednost gostov s +6. Oba sta bila pri 17. točkah. Luka je hitro dodal še dve iz prostih metov in poskrbel za -2, po košu in dodatnem metu Brunsona pa so se domači celo vrnili v vodstvo. A nato so slabše odigrali končnico druge četrtine, ob zvoku sirene je za izid prvega polčasa (70:62) poskrbel Dewayne Dedmon.

Foto: Profimedia Luka Dončić

Luka je ob 19. točkah zbral še skok in štiri asistence. Na polovici tekme je bil tako že blizu svojega povprečja doseženih točk v tej sezoni, ki se je po šestih tekmah ustavilo pri 22.5 točke na dvoboj. Dončić se je sicer v prvem polčasu tudi prebil na 14. mesto najboljših strelcev Dallasa v zgodovini, preskočil je prav svojega sedanjega trenerja Jasona Kidda.

V prvi polovici tretje četrine se je prednost Miamija vseskozi vrtela okoli 10 točk naskoka. Luka je svoje sezonsko povprečje presegel po sedmih minutah drugega polčasa, a prave pomoči soigralcev ni imel. Miami je odlično nadaljeval z meti z razdalje, po začetnih 1/5 je njihov met za tri točke znašal celo 56,9 odstotka (11/17). Dončić je znova sedel na klop tri minute pred koncem četrtine, tokrat pri zaostanku 81:93. Zbral je 27 točk, dve ulovljeni žogi in pet podaj.

V zadnjo četrtino se je vstopilo z rezultatom 88:99. Prednost Miamija se je v dveh minutah stopila na šest točk po izjemni akciji Brunsona, ki pa ni zadel dodatnega prostega meta. Luka se je vrnil slabih devet minut pred koncem srečanja pri zaostanku 95:103.

Gostje so še nekoliko dvignili raven svoje obrambe, svoje pa so z nekaj zgrešenimi odprtimi meti dodali tudi domači košarkarji. Ti so po seriji sedmih točk Miamija zaostajali že za 15, nekajminutno strelsko sušo je prekinil Dončić s košem za 97:110. Na semaforju je ostalo še pet minut igralnega časa.

A prave možnosti za preobrat pri Miamiju niso dopuščali, v zadnje tri minute se je vstopilo s 100:118. Dvoboj je bil odločen, Kidd je zamenjal celotno peterko in pomahal z belo zastavo.

Dončić je ob metu 10/24 (3/9 za tri točke, 10/12 prosti meti) dosegel 33 točk, prvič v sezoni je presegel tridesetico. Dodal je še tri skoke in pet asistenc. Brunson je v svojo statistiko vpisal 25 točk, Hardaway Jr. 17. V nekdanjem klubu Gorana Dragića so kar štirje presegli dvajsetico - Herro 25, Butler 23, Bam Adebayo (13 skokov) in Kyle Lowry (9 asistenc) pa 22. Slednji je na Florido prišel v razmenjavi, ki je Dragića pred sezono poslala v Toronto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.