Dončić in kolegi v drugem polčasu nadigrali prvo ekipo Vzhoda

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dallas je po preobratu v drugem polčasu premagal Miami s 107:99.
Oglej si celoten članek

Košarkarji Dallasa so po dolgem času znova odšli na gostovanje, tokrat je bila na sporedu tekma, ki je pred tremi leti na Florido privabila izjemno število slovenskih navijačev. Gorana Dragića, ki se je sicer s San Antoniom že dogovoril za odkup pogodbe in je kot prost igralec na radarju številnih klubov, sicer ni več v Miamiju, Luka Dončić je še naprej prva violina Mavericks. Slovenski zvezdnik se je v tekmo s Heat sicer podal kot igralec tedna v zahodni konferenci. To mu je uspelo petič v karieri, prvič v tej sezoni.

Miami se je sicer v dvoboj podal s prvega mesta na Vzhodu, njihov prvi cilj pred obračunom pa je bil zaustaviti Dončića, ki je na zadnjih treh tekmah v povprečju dosegal 43 točk. Košarkarji Vročice so sicer znani po uspešni obrambi, dobili pa so kar 17 od zadnjih 21 medsebojnih tekem. Pri Dallasu sta prvič zaigrala prišleka Spencer Dinwiddie in Davis Bertans, ki sta bila na zadnji dan prestopnega roka udeležena v 'tradu' s Kristapsom Porzingisom. Slednji je pristal v Washingtonu.

Luka se tokrat za razliko od zadnjih dvobojev v prvih dveh minutah ni vpisal v statistiko, nato je s svojo prvo trojko poskrbel za vodstvo gostov s 7:4. Pred polovico četrtine je Dallas po seriji petih točk Avstralca Josha Greena, ki je tokrat celo začel v prvi peterki, in trojki Jalena Brunsona povedel za +7.

A nato so domači zaigrali boljše v obrambi, z delnim izidom 12:1 pa so prevzeli vodstvo. Po drugi asistenci Dinwiddieja je s trojko za zaostanek z 19:20 odgovoril Dorian Finney-Smith. Četa Erika Spoelstre je dobro pazila na Dončića, ki je v prvi četrtini iz igre metal 1/5, dosegel pa je samo štiri točke. Uspešnejša je bila 77-ica na drugi strani, novinec Ömer Yurtseven je ob zvoku sirene zadel za vodstvo Miamija z 28:23. Turek je bil z osmimi točkami prvi strelec tekme.

Po minuti druge četrtine, ki jo je Luka začel na klopi, je svojo prvo trojko v dresu Dallasa dosegel Latvijec Bertans. Pol minute kasneje je bil še enkrat natančen izza črte, Brunson pa je nato s košem in dodatnim prostim metom goste vrnil v vodstvo pri 32:31. Kasneje je svoj prvi koš za zasedbo iz Teksasa prispeval Dinwiddie, a je bil Jason Kidd po trojki Kyla Lowryja prisiljen zahtevati minuto odmora pri zaostanku petih točk.

Dončić je ostal še nekaj časa na klopi, na parket se je vrnil šest minut in pol pred koncem prvega polčasa. Ob razpoloženem Bamu Adebayu je sicer prednost Miamija še narastla. Luka je s svojim drugim zadetim metom iz osmih poizkusov sicer svojo ekipo približal na 44:51, a so se domači po petih zaporednih točkah veterana P. J. Tuckerja in kasnejšem košu Jimmyja Butlerja odlepili na +13. Sam zaključek druge četrtine je bil nekoliko boljši za Mavericks, dosegli so zadnjih pet točk v polčasu in se približali na 51:59.

Slovenski as je ob metu 2/9 (prosti meti 5/6) zbral 10 točk, k temu je dodal še tri skoke in le eno asistenco. Pri Miamiju je Adebayo zbral 13 točk in šest ulovljenih žog.

Foto: Profimedia Luka Dončić

Luka je enako kot v prvem polčasu tudi v drugem zadel svoj prvi met, tudi tokrat trojko. Sledili sta še asistenci za uspešen met Maxija Kleberja za tri točke in zabijanje Dwighta Powella, prvi mož Dallasa pa je v prvi polovici tretje četrtine zbral še štiri skoke. Ko je bil dvakrat uspešen s črte prostih metov, se je na semaforju izpisal rezultat 64:70. 

Miami več kot tri minute in pol ni dosegel točke, po Dončićevi četrti podaji pa je Finney-Smith zadel met za tri točke, ki je Mavericks približal na 69:70. 

Po minuti odmora je štiri zaporedne proste mete vnovčil Butler, z dvema je na enak način odgovoril Dončić. Oba zvezdnika sta nato dodala še po en koš, Bertans pa je s trojko izenačil na 76:76. Po novem košu Slovenca, ki je pri tem vpisal še deveti skok, prvega v napadu, je Latvijec v protinapadu zabil, ob tem pa je bil nad njim storjen še prekršek. Pol minute pred koncem četrtine je z dodatnim prostim metom poskrbel za vodstvo Dallasa z 81:78.

S tem izidom se je krenilo v zadnjih 12 minut, ki jih je Luka zdaj že kot običajno začel na klopi. Po dobri minuti so gostje po košu Dinwiddieja in trojki Brunsona, ki je pred tem v obrambi ukradel žogo, prišli do +7. S tem so ponovili najvišje vodstvo na tekmi iz prve četrtine. A tu se niso ustavili, Spoelstra je klical minuto odmora po prodoru in košu Kleberja (91:81). Ostalo je še devet minut igralnega časa.

Luka se je v igro vrnil minuto in pol kasneje pri vodstvu s 93:85, v prvi napadalni akciji pa je na trojki našel Finney-Smitha, ki je poskrbel za +11. Pri Miamiju je nato vse na svoja pleča prevzel Butler. Ta je izsiljeval prekrške in s petimi točkami Heat približal na 90:96. Ko je en prosti met pet minut in pol pred koncem zadel še Tucker, je bilo le še +5 za Mavericks. Kidd je vzel minuto odmora.

Po njej so sodniki spregledali očiten prekršek nad Slovencem, sledil je protinapad, ki pa se je končal z osebno napako Finney-Smitha. Butler je po prekršku zadel še svoj 12. in 13. prosti met iz 14 poizkusov. Heat se je približal le na tri točke zaostanka. 

V zadnje tri minute dvoboja je Dallas vseeno vstopil s 101:95, sledila sta dva zgrešena meta Butlerja, na drugi strani pa je bil pri metu za tri točke natančen Brunson. V naslednji minuti so štiri točke dosegli domači, a je dobre pol minute pred zadnjim piskom sirene odločilen met za tri točke zadel Kleber. Mavs so povedli s 107:99. Naslednji napad domačih je bil neuspešen in vsega je bilo konec, tudi Miamijevega niza petih zaporednih zmag.

Dončić je zbral 21 točk (met 5/19, trojke 2/7, prosti meti 9/12), 10 skokov, 6 asistenc in blokado. Po 19 točk sta dosegla Brunson in Kleber, slednji je s petimi blokadami blestel tudi v obrambi. Novinca v moštvu, ki se bosta verjetno še nekaj časa privajala na Dallasovo igro, sta prispevala svoj delež. Bertans je vpisal 12 točk, Dinwiddie pa štiri in pet asistenc.

Pri Miamiju je Butler zbral 29 točk, Adebayo 21. Prvi je imel še 10 ulovljenih žog, drugi dve več.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:44 16. Februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.