Dončić z izjemno statistiko in ključnim košem v podaljšku

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Košarkarji Dallasa po podaljšku s 124:117 boljši od Denverja.
Oglej si celoten članek

Pred medsebojnim dvobojem sta Dallas in Denver odigrala sedem tekem in zabeležila po tri zmage in štiri poraze, kar je manj od pričakovanega. Tokratni dvoboj so boljše odprli gostitelji, ki so po osmih zaporednih točkah hitro povedli z 8:2. Rick Carlisle je zahteval minuto odmora.

Mavericks so po njej zaigrali bolje, po trojki Luke Dončića pa so tri minute in pol pred koncem četrtine izenačili na 14:14. Minuto kasneje je po Slovenčevi tretji asistenci, ki jo je za koš in dodaten prosti met izkoristil Boban Marjanović, Dallas prvič na tekmi povedel. Luka je sedel na klop.

Tri sekunde pred zadnjim piskom sirene v prvi četrtini so sodniki najprej dosodili prekršek za Dallas, a je klop Denverja zahtevala pregled posnetka. Sledila je sprememba odločitve, Jalen Brunson je namesto dveh prostih metov, ki bi lahko goste povsem rezultatsko približala, dobil osebno napako, na uri pa je ostalo še dovolj časa za uspešen met za tri točke Jamala Murrayja za 28:22.

Kanadčan je dosegel tudi prvi koš v drugi četrtini, nato pa sta mrežici mirovali naslednji dve minuti. Dončić se je na parket vrnil pri zaostanku 24:30. A tudi z njim napad Dallasa ni stekel, po petih zaporednih točkah Denverja je Carlisle znova zahteval posvet na klopi. Luka, ki si je rahlo zvil gleženj, je dosegel pet točk zaporedoma, ob tem je sicer zgrešil tri od štirih prostih metov.

Po uspešnem metu za tri točke Nikole Jokića so Nuggets vseeno vodili s +11 (44:33). Dončić je odgovoril z novim košem, nato pa je v obrambi 'prilepil banano' Murrayju. Sledil je Marjanovićev skok v napadu in koš, srbski velikan je nato dodal še prosti met, v naslednjem Dallasovem napadu pa je atraktivno zabil tudi Dorian Finney-Smith za 40:44. 

Vendar je zadnja minuta in pol prvega polčasa znova pripadla košarkarjem Denverja. Ti so na glavni omor odšli s prednostjo 52:43. Slovenski zvezdnik, ki je v zadnjih sekundah zgrešil trojko, je v svojo statistiko vpisal 14 točk, tri skoke, štiri asistence ter po eno blokado in ukradeno žogo.

V tretji četrtini je razlika med obema ekipama ostajala približno enaka. Dallas je že prišel na šest točk zaostanka, a je v zadnje štiri minute tretjega dela igre vstopil z -12. Luka je nato ob podaji srečno zadel.

Sledila sta še dve trojki Tima Hardawayja Jr., po četrti ukradeni žogi Dončića, to je njegov rekord v ligi NBA, pa je sledil še napad, ki ga je dokončal Dwight Powell za 70:74. Minuto pred koncem četrtine je slovenski zvezdnik s prodorom pod koš svojo ekipo približal le na dve točki zaostanka.

V zadnjo četrtino, ki jo je Luka pričel na klopi, se je vstopilo z rezultatom 78:76 v korist Denverja. James Johnson je dosegel vseh sedem točk Dallasa in ga popeljal celo do vodstva s 83:82, a so domači z naslednjimi štirimi točkami znova prisilili Carlisla v minuto odmora. Brunson je s trojko nato izenačil na 86:86.

Štiri minute pred koncem je gostujoča obramba dvakrat zaustavila Jokića, po hitrih protinapadih pa sta zadela Josh Richardson in Maxi Kleber. Ta je s prvim košem na tekmi, zadel je trojko, poskrbel za vodstvo s 101:97. Po minuti odmora je Denver hitro dosegel pet točk, posvet na klopi pa so zdaj zahtevali pri Dallasu.

Kleber je zadel novo trojko, Jokić je izenačil, enako je po košu Dončića storil Murray (106:106).Osem sekund pred koncem je Denver vodil za točko, po Dončićevem skoku pa so gostje imeli na voljo minuto odmora. V njej so skombinirali uspešno akcijo. Kleber je podal iz avta, dva igralca sta krenila na Luko, ta je znova poiskal Nemca, ki je zadel za 109:107.

Denverju sta ostali dve sekundi, po novem premoru je za podaljšek zadel Jokić.

Nuggets so dodatnih pet minut odprli s trojko, a je z enako mero odgovoril Dončić, ki je nato dodal še en koš (114:112). Minuto in pol pred koncem je Richardson zadel za tri točke in prednost 119:114. Naslednji napad domačih ni bil uspešen, na drugi strani je minuto pred koncem Willie Cauley-Stein izkoristil enega od dveh prostih metov. 

Sledila je trojka Jokića, nato je zadel Dončić, ki je v naslednjem napadu 'pospravil' še oba prosta meta za 124:117.

Denver je imel na voljo le še 15 sekund. Jokić je zgrešil in dvoboj je bil odločen.

Luka je tekmo sklenil z 38 točkami, devetimi skoki, 13 asistencami in štirimi ukradenimi žogami. Po 14 točk sta dosegla Finney-Smith in Richardson. Pri Denverju, Vlatko Čančar ni stopil na parket, je 38 točk in 11 skokov zbral Jokić, 21 pa Murray.

NBA, izidi:

Brooklyn Nets - Philadelphia 76-ers             122:109
Memphies Grizzlies - Cleveland Cavaliers          90:94
Denver Nuggets - Dallas Mavericks                117:124 podaljšek
Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs           109:118
Portland Trail Blazzers - Minnesota Timberwolves 135:117
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.