Dončić z izjemo predstavo zasenčil tudi Antetokounmpa

Foto: Twitter luka dončić
Slovenski zvezdnik je z morda najboljšo predstavo v karieri v ligi NBA blestel proti najboljši ekipi lige. Dallas je po podaljšku s 136:132 premagal Milwaukee.
Oglej si celoten članek

Po zmagi in treh porazih na tekmah v mehurčku na Floridi so se košarkarji Dallasa tokrat pomerili z najboljšo ekipo NBA. Milwaukee Bucks so si nastop v končnici sicer zagotovili že v februarju, s porazom LA LAkers proti Indiani (111:116), Jezerniki so izgubili še četrtič na šestih dvobojih, pa so pred dvobojem z Mavericks v rokah imeli že tudi skupno prvo mesto po rednem delu tekmovanja.

NBA je pred tekmo najavila kandidate za najbolj prestižno nagrado - najbolj koristnega igralca rednega dela prvenstva (MVP). Dončićevi dosežki v letošnji sezoni in to pri zgolj 21 letih so bili premalo. Med trojico finalistov so se uvrstili Giannis Antetokounmpo, James Hardein in LeBron James. Morda je prav to Ljubljančana vzpodbudilo, da je prikazal življensko predstavo proti Grku, ki velja za prvega favorita, da se bo še drugo leto zapored okitil z nazivom MVP.

Košarkarji iz Teksasa so odlično odprli tekmo, na krilih Luke Dončiča so z delnim izidom 10:0 povedli s 13:4. Mladi slovenski zvezdnik je v dobrih treh minutah igre že zbral pet točk in dve asistenci. Dvakrat je izjemno prodrl pod koš, enega izmed obeh napadov pa je zaključil še z dodatnim prostim metom. Po petih minutah je prvič moral sesti na klop, do takrat je zbral že pet podaj. Ob njegovi odsotnosti se je razigral Kristaps Porzingis, prednost Dallasa pa je narastla na 11 točk.

Dončić je zbral šesto asistenco za vodstvo 33:23. Na drugi strani se je naposled razigral Giannis Antetokounmpo. Ta je v zadnji minuti prve četrtine dosegel koš, sodniki pa so ob tem Maxiju Kleberju dosodili še nešportno osebno napako, Nemec je Grka z nogo zadel v najbolj boleče mesto. Giannis je zadel dodatni prosti met, Milwaukee pa je dobil še žogo s strani in izkoristil naslednji napad ter tako v nekaj sekundah prepolovil prednost tekmeca. Kleber je nato zgrešil odprt met za tri točke, Antetokounmpo pa je četrtino zaključil z zabijanjem za 32:35.

Bucks so se nato približali le na točko zaostanka, vendar je Luka s petimi točkami in dvema asistencama svojo ekipo hitro popeljal do izida 50:39 in klop tekmeca prisilil v minuto odmora.

Rick Carlisle je razpoloženega Dončića (12 točk, 8 podaj) nato potegnil na klop, Milwaukee pa je to takoj izkoristil z delnim izidom 8:0. Tudi Slovenčeva hitra vrnitev na parket ni mogla zaustaviti naleta Bucks, Brook Lopez je z zaporednima trojkama poskrbel za njihovo vodstvo z 58:54, Luka in Carlisle pa sta si ob tem prislužila še tehnični napaki. Protestirala sta zaradi nedosojenega prekrška ob Dončićevem prodoru pod koš. Prednost Milwaukeeja je tako narastla na šest točk po dveh prostih metih zaradi omenjenih kazni. 

Lopez je bil v zadnjih minutah prvega polčasa nezaustavljiv, v prvih dveh četrtinah je zbral 24 točk, Buck pa so z uspešnim napadom Khrisa Middletona tudi zaključili polčas (71:62). Dončić je pred glavnim odmorom v svojo statistiko vpisal 15 točk, dva skoka in 10 podaj, pri tem pa ni izgubil nobene žoge.

Goran Dragić je zaradi poškodbe gležnja moral izpustiti še eno tekmo. Miami je sicer izgubil proti v Orlandu še edini neporaženi ekipi. Phoenix je slavil s 119:112.

Po štirih minutah igre v tretji četrtini se je Dallas z Dončićevo prvo trojko na tekmi približal na 74:78, razlika pa je nato ostajala približno enaka. Po košu Porzingisa in dodatnem prostem metu je Dallas prišel do 85:88, na semaforju so ostale še štiri minute, ko je eden izmed treh kandidatov za trenerja leta Mike Budenholzer vzel minuto odmora.

Mavericks so imeli nato priložnost tudi za izenačenje, a so zgrešili dva meta za tri točke. V zadnji minuti tretje četrtine je Dončić s 13. asistenco našel Porzingisa za zabijanje Latvijca, s prostima metoma Justina Jacksona je Dallas izenačil, še z dvema Treyja Burka pa celo povedel s 93:91. Antetokounpa je v zadnjem napadu četrtine na drugi strani z blokado zaustavil Dorian Finney-Smith.

Zadnja četrtina se je začela z očitnim prekrškom nad Dončićem, ki pa so ga sodniki spregledali, nato pa je Slovenec prišel še do svojega 17. trojnega dvojčka v sezoni. Milwaukee je v prvih treh minutah zadnjega dela igre dosegel le dve točki, po Dončičevih petih zaporednih točkah pa je Dallas povedel s 101:93. 

A ponovilo se je že videno. Luka je dobil počitek, Milwaukee pa je hitro prišel do izenačenja. Dončić je šest minut in pol pred koncem tako moral znova v igro, dve minuti kasneje pa je zadel trojko za 112:110.

Nekaj naslednjih napadov Dallasa je bilo neuspešnih, grešili so pri metih za tri točke, kar je z delnim izidom 9:0 izkoristil Milwaukee. Vendar so se Mavaricks v igro vrnili s petimi zaporednimi točkami, v zadnjo minuto pa so vstopili s posestjo žoge in zaostankom 117:119. Sledila sta dva meta, ki nista našla poti skozi obroč, a je žoga vselej znova pripadla košarkarjem iz Teksasa. Dončić je nato prodrl pod koš, nad njim pa je bil 21 sekund pred koncem rednega dela storjen prekršek. Luka je zadel oba prosta meta. Po neuspešnem zadnjem napadu Milwaukeeja je sledil podaljšek.

Po minuti in pol igre v njem je Dallas že vodil s 125:119, trojki sta uspešno zadela Tim Hardaway Jr. in Finney-Smith. Slednji je pol minute kasneje po novi Dončićevi asistenci zadel še eno trojko, Antetokounmpo pa je nato prekinil niz tekmecev, ki se je ustavil pri 16:0. Grk je nato zadel še enkrat pod košem. Dončić je na trojki našel samega Kleberja, ki pa je zgrešil odprt met, na drugi strani pa je bil natančnejši Middleton (126:128).

Minuto in pol pred koncem je zadel Porzingis, ki je v naslednji obrambni akciji dobil šesti prekršek. Antetokounmpo je zadel oba prosta meta. Nato je Dončić znova poskrbel za fenomenalno potezo. S podajo med svojima nogama je našel Kleberja, ki je dobil na voljo še dodaten prosti met. Antetokounmpo je svojo ekipo kasneje znova pripeljal na tri točke zaostanka.

Luka je 11 sekund pred koncem zadel za 135:130, grški zvezdnik pa je pet sekund kasneje zabil za 132:135. Finney-Smith je zgrešil prvi prosti met, a bil natančen pri drugem, kar je zadoščalo za lepo zmago Dallasa.

Miami Heat je brez poškodovanega Gorana Dragića izgubil proti Phoenix Suns s 112:119. Košarkarji Phoenixa so proti Miamiju nadaljevali niz neporaženosti v mehurčku v Orlandu. Za peto zmago po ponovnem zagonu sezone je Devin Booker proti četrti ekipi vzhoda prispeval 35 točk.

Dončić je v svojo statistiko vpisal 36 točk, 14 ulovljenih žog in zanj rekordnih 19 asistenc. S tem je izenačil tudi najboljši dosežek v sezoni, 19 podaj je na eni izmed tekem zbral tudi LeBron James. Finney-Smith se je ustavil pri 27 točkah, eno manj je dosegel Porzingis. Pri Bucks sta po 34 točk dosegla Lopez in Antetokounmpo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.