Dončić Dallas vrnil v igro, znova je odločal zadnji met

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dallas Mavericks so gostovali v New Orleansu in izgubili s 111:113.
Oglej si celoten članek

Luka Dončić in soigralci so tokrat odigrali tretjo tekmo v sezoni, njihov tekmec so bili New Orleans Pelicans. Ti so dobro vstopili v sezono, a imajo že na njenem začetku precej težav s poškodbami. Na zadnji tekmi je tako pretres možganov staknil Brandon Ingram, zaradi zdravstvenih težav pa je znova manjkal tudi Zion Williamson.

Od doslej 12 možnih dvobojev Dončić/Williamson so bili ljubitelji košarke zdaj prikrajšani že za deveti medsebojni obračun. Pri Pelikanih je bil tako od trojice največjih zvezdnikov na voljo le CJ Collum, ki je še največ pomoči tako lahko pričakoval od litovskega centra Jonasa Valančiūnasa. Pri Dallasu tokrat niso mogli računati na Tima Hardawayja Jr.

Dvoboj se je začel s košem Dončića, a so v naslednjih minutah prevladovali domači. Ti so v prvih petih minutah iz igre zadeli devet od desetih poizkusov in povedli z 21:8. Devet točk je dosegel Jose Alvarado, šest pa Valančiūnas. Trener Dallasa Jason Kidd je naposled posegel po minuti odmora.

Kljub posvetu na klopi se je nato razlika povzpela že na 14 točk. A nato je na sceno stopil slovenski zvezdnik. Ta je po zaostanku 15:29 dosegel naslednjih osem točk Dallasa, seriji pa je sledila še asistenca za koš Doriana Finney-Smitha, ki je Mavericks približal na -8. Uspešnost meta domačih je bila še vedno več kot 80-odstotna.

Odstotek zadetih metov domačih je do konca četrtine padel na 73.9 odstotka, kar pa je po 12-ih minutah zadoščalo za lepo vodstvo s 40:31. Zaostanek ni mogel preprečiti niti znova odlični Dončić, ki je v svojo statistiko kljub težavam z gležnjem vpisal 14 točk, tri skoke, šest asistenc ter po blokado in ukradeno žogo. Glavno vprašanje je bilo, če bo Dallasu uspelo popraviti obrambo.

Na začetku druge četrtine je Luka sedel na klopi, prednost domačih se je z naslednjimi tremi zadetimi meti takoj povzpela na 47:31. V napadu je Slovenčevo vlogo prevzel Spencer Dinwiddie, a so bili gostje še naprej katastrofalni v obrambi. Dončić se je na parket vrnil pet minut in pol pred koncem polčasa pri zaostanku 14 točk, Dallasu pa je takoj uspel delni izid 6:0.

Še za štiri točke boljši niz (10:0) je gostom uspel v zaključku druge četrtine. Luka je prispeval štiri zaporedne točke, ob tem pa je tudi uspešno lovil žoge in izsilil osebno napako domačih v napadu. Petinštirideset sekund pred odhodom na glavni odmor je nato prodrl pod koš, zadel od table in izenačil rezultat. V naslednjem napadu je New Orleans vseeno povedel s 66:64, to pa je bil tudi izid prvih 24 minut.

Dončić je ob metu iz igre 10/17 (1/6 trojke, 1/1 prosti meti) zbral 22 točk, 6 skokov in 6 podaj. Odstotek meta domačih je bil sicer še vedno odličen - 62,2 odstotka.

Že po dveh minutah in desetih sekundah tretje četrtine je domači strokovni štab vzel minuto odmora. Po tri točke sta namreč dosegla Dončić in Dinwiddie ter tako Mavericks popeljala do vodstva s 70:66.

Po štirih minutah in pol drugega polčasa je prvi mož Dallasa že prišel do dvojnega dvojčka, ulovil je namreč še deseto žogo. Na področju asistenc je bil še vedno pri dosežku iz prve četrtine, ko jih je zbral šest. 

A znova je zašepalo v obrambi Dallasa. Na polovici četrtine je bil izid še izenačen pri 76:76, nato pa so se Pelikana znova odlepili s šestimi zaporednimi točkami. Po minuti odmora je Luka ta niz prekinil s polovičnim uspehom s črte prostih metov, takoj zatem je zadel še iz igre za 79:82. 

Dobro minuto pred koncem tretje četrtine je Dallas po košu Christiana Wooda izenačil, isti igralec pa je nato zadel še dva prosta meta. S tem se je v zadnjo četrtino krenilo s prednostjo Dallasa pri 89:87. Dončić je vknjižil 33 točk, 11 skokov in 6 podaj.

Na začetku zadnjih 12 minut mu je Kidd tradicionalno namenil nekaj počitka, njegovi soigralci pa so potrebovali minuto za najvišje vodstvo gostov na tekmi. Svoje prve točke v dresu Dallasa je vpisal Facundo Campazzo, zadel je trojko, po prodoru in košu Dinwiddieja pa se je na semaforju izpisal izid 94:87.

A po petih zaporednih točkah McColluma je New Orleans znova povedel osem minut pred koncem dvoboja. Dobro minuto kasneje se je na parket vrnil Dončić pri vodstvi gostiteljev za točko, a je takoj sledila še domača trojka za vodstvo 104:100.

Pelikani so kasneje povedli že za sedem točk, a je štiri minute pred zadnjim piskom sirene Maxi Kleber zadel trojko po sedmi Dončićevi podaji, nato pa je Nemec pobral še žogo v napdu in z dvema prostima metoma Dallas približal na 107:109. Gostje so imeli celo napad za izenačenje, a ga niso izkoristili.

Uspešnejši so bili domači in minuto in pol pred koncem povedli s 112:107. Minuto kasneje je Luka svojo ekipo približal na tri točke zaostanka, štiri sekunde pred koncem pa na -1. Minilo je le osem desetink, ko je bil po minuti odmora storjen prekršek, Devonte' Graham pa je zadel le en prosti met za 113:111. Dallasu je ostalo še 2.9 sekunde.

Žoga je po minuti odmora prišla do Dončića, ta pa je še drugič v sezoni zgrešil met, ki bi zasedbi iz Teksasa lahko prinesel zmago. Enako se je zgodilo že na prvi tekmi v Phoenixu.

Dončić je dosegel 37 točk, za dve točki je izboljšal rekordno znamko v sezoni. Zbral je še 11 skokov, 7 asistenc, blokado in dve ukradeni žogi. Dinwiddie je vknjižil 24, Wood pa 23 točk. Pri New Orleansu je kar osem igralcev doseglo dvomestno število točk, največ pa Trey Murphy III, ki je zabeležil 22 točk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:27 26. Oktober 2022.

    Važno je da jih zabava, drugače pa precenjen.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.