Dončić že do polčasa dosegel 30 točk

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Košarkarji Dallasa so s 114:104 premagali Orlndo.
Oglej si celoten članek

Luka Dončić in soigralci so morali po neprijetnem porazu proti moštvu Oklahoma City Thunder že manj kot 24 ur kasneje znova stopiti na parket domače dvorane, tokrat so se pomerili s košarkarji zasedbe Orlando Magic. Ti so v sezono krenili s petimi porazi, nato pa zabeležili prvo zmago. Dallas Mavericks so doslej zabeležili tri poraze in le dve zmagi.

Tudi tokrat moštvo iz Teksasa dvoboj ni odprlo na najboljši način, po vsega štirih minutah in pol je glavni trener Jason Kidd že bil prisiljen vzeti minuto odmora, Orlando je namreč ob slabi obrambi domačih povedel z 19:9. Dončić je sicer dosegel prvih sedem točk gostiteljev.

Slovenski as je tudi po posvetu na klopi dosegel dva koša, nato pa je dodal še svojo prvo asistenco za trojko Reggieja Bullocka, ki je Dallas približal že na precej bolj sprejemljivih 18:23. Tokrat se je za 'timeout' odločila klop moštva s Floride.

Dve minuti pred koncem je Dončić z metom iz obrata prišel še do svoje 14. in 15. točke, sledil je njegov skok v obrambi, nato pa je podal za zabijanje Maxi Kleberja. Mavericks so takrat prišli le na dve točki zaostanka (28:30).

Sledila je serija štirih točk gostov, nato pa je Luka sekundo pred koncem ukradel žogo, nad njim pa je bil storjen prekršek. Šlo je za 'take foul' - prekršek, ki namerno prepreči napad tekmeca. Po pravilih sledi prosti met in žoga s strani za nasprotno moštvo. Dončić je prosti met zadel, za napad pa je ostalo le 0.4 sekunde, kar pa Dallasu ni uspelo unovčiti. Prva četrtina se je tako končala z izidom 29:34.

Prvi mož domače franšize, ki je presedel prvi del druge četrtine, je v prvih 12 minutah zbral 16 točk (met 7/10), skok, dve asistenci in ukradeno žogo.

Obramba, predvsem pa skok pod svojim obročem, je še naprej šepal pri Mavericks, na polovici četrtine pa se je to poznalo tudi pri rezultatu. Orlando je s trojko Kevona Harrisa povedel z 51:40.

Ob tem zaostanku domačih se je na parket vrnil tudi Dončić, ki je nato prispeval osem točk ob delnem izidu 11:1, preostale tri je dosegel Dwight Powell in Dallas je prišel na 51:52. Minuto pred koncem prvega polčasa so po dveh prostih metih Slovenca gostitelji prvič na tekmi tudi povedli, na glavni odmor pa se je odšlo z izidom 60:60. Dončić je vknjižil kar 30 točk, imel je še dva skoka in tri podaje.

Če je Luka dominiral v prvih dveh, pa je v tretji četrtini prvič na koš vrgel po treh minutah, a ni zadel, zgrešil pa je tudi naslednja dva poizkusa. Ob tem je dobil neprijeten udarec, večkrat se je v bolečinah prijel za spodnji del hrbta. Orlando je na polovici četrtine vodil s 75:70.

Luka je odgovoril z asistenco za koš Doriana Finney-Smitha, nato pa je še sam dosegel štiri točke. Ko je Powell v napadu uspešno skočil in nato poslal žogo skozi obroč, so se domači vrnili v vodstvo pri 78:77.

Do konca četrtine je Dončić točke dosegal le iz prostih metov, čeprav v tem elementu tokrat ni bil pretirano uspešen (8/14), v zadnji minuti pa se je izkazal še s podajo za trojko Josha Greena in ukradeno žogo. Pred zadnjo četrtino, v njo je Dallas krenil z vodstvom 88:83, je slovenski zvezdnik v svojo statistiko vpisal 38 točk.

Kot običajno je začetek zadnjega dela presedel na klopi. Že po minuti in pol je sicer trener Orlanda Jamahl Mosley moral vzeti minuto odmora, po trojki v zadnji četrtini odličnega Tima Hardawayja Jr. so Mavericks namreč povedli s 93:83.

Luka se je na parket vrnil šest minut in pol pred koncem dvoboja, ko so Mavs vodili s 100:93, minuto kasneje je sedemnajstič v NBA karieri dosegel številko 40 doseženih točk. Orlando se je približal na pet točk zaostanka, Dončić pa je štiri minute pred zadnjim piskom sirene zadel za 104:97.

Po veliki napaki sodnikov, ki so spregledali, da je je Chuma Okeke stopil v avt, v nadaljevanju akcije pa je zadel prvi izbor na letošnjem draftu Paolo Banchero, so se Magic 55 sekund pred koncem približali le na štiri točke zaostanka. A s trrojko je odgovoril Finney-Smith, v naslednjem napadu pa je zadel še Dončić za vodstvo 112:103 in dvoboj je bil odločen.

za končni rezultat 114:105 je nato s prostima metoma poskrbel Hardaway mlajši.

Dončić je ob 65,4-odstotnem metu iz igre (17/26 - za dve točki 15/17, za tri točke 2/9, prosti meti 8/14) dosegel 44 točk, od osebnega strelskega rekorda ga je tako ločilo le sedem točk. Vpisal je še tri skoke, do te tekme je imel povprečje 10.8, pet podaj in ukradeno žogo. Tokrat je brez napak vodil svoje moštvo, stolpec z izgubljenimi žogami je namreč ostal prazen. Dallas je na celotnem dvoboju sicedr izgubil le štiri žoge. Hardaway Jr. je k zmagi prispeval 21, Finney-Smith pa 13 točk.

Pri Orlandu je 18 točk dosegel novinec Banchero, 16 pa Sudanec Bol Bol.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.