Dopinške afere mečejo slabo luč na plavalno SP

Foto: Epa plavalec
Oglej si celoten članek

Brazilski plavalec Gabriel Santos, ki je nastopal v kravlovi štafeti na OI v Rio de janeiru 2016, na SP 2017 v Budimpešti in lani na panameriških igrah, je prvi, ki je moral zapustiti prizorišče SP v plavanju v Južni Koreji.

Razlog je doping oziroma uživanje anabolnih steroidov.

Verbalni napadi Nihče ga noče na prvenstvu, a mu ne pridejo do živega

Santosu je bil pozitiven na majski kontroli v domačem Sao Paulu, dokazali pa so mu jemanje snovi z imenom clostebol. Ta vsebuje anabolična sredstva in je bil sestavni del turinabola, ki je bil del programskega dopinga pred 40 in 50 leti v nekdanji Vzhodni Nemčiji. Očitno pa je snov pogosta tudi v Braziliji, saj so jemanje clostebola pred dvema letoma dokazali tudi Henriqueju Rodriguesu.

A primer Santosa je le eden od končanih dopinških primerov. Še vedno odmeva nerazrešen primer Kitajca Sun Yanga, ki je dodaten zagon dobil po njegovi nedeljski zmagi na 400 m prosto in obtožbe Američanke Lilly King na račun Rusinje Julije Jefimove, ki se vlečejo že vse od leta 2016.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.