Dragić pred EP: "Upam, da bomo igrali drugače"

Foto: Saša Despot Goran Dragić Telemach Ljubljana košarka Foto: Saša Despot Goran Dragić Telemach Ljubljana košarka Foto: Saša Despot Goran Dragić Telemach Ljubljana košarka Foto: Saša Despot Goran Dragić Telemach Ljubljana košarka Foto: Saša Despot Goran Dragić Telemach Ljubljana košarka Foto: Saša Despot Goran Dragić Telemach Ljubljana košarka
Goran Dragić je po vrnitvi iz ZDA spregovoril za slovenske medije. Na evropskem prvenstvu bo s Slovenijo napadal kolajno. Želi si boljše kemije in hitrejše igre kot pred dvema letoma.
Oglej si celoten članek

Kako gledate na minulo sezono?
Glede svoje statistike sem zelo zadovoljen. Najbolj sem vesel, da sem od prve do zadnje tekme igral konstantno, večjih padcev v igri ni bilo. Nastopil sem tudi na vseh 82 tekmah, poškodb ni bilo, vse pa si želim še nadgraditi v naslednji sezoni.

Bili ste sedmi podajalec lige s povprečjem 7,4 asistence na tekmo.
To me ni presenetilo. Če imaš večjo minutažo, lahko zbereš tudi več podaj. Je pa v NBA ligi tako, da imaš lahko še boljšo statistiko, če ekipa igra konstantno, moji soigralci pa so precej nihali v formi. Najbolje sem se razumel z Luisom Scolo, on je verjetno zaslužen za največ mojih asistenc. Če bi imel v ekipi še nekaj tako kakovostnih igralcev, bi lažje prišel do podaj. Zdaj se je treba dobro pripraviti na evropsko prvenstvo, nato pa na novo sezono, da bodo te številke še višje.

Zdaj ste prva violina ekipe. Igrate zaradi pritiska kaj drugače?
Ne. Še vedno sem isti, enako igram. Tega ne morem in tudi nočem spremeniti. Zmeraj sem bil takšen igralec, da se nisem bal, da sem si upal podati za hrbtom, med nogami ... In to počnem še zdaj. Seveda, ko se tekma lomi, tega ne počnem.

Bliža se EP.
Sam se bom poskušal čim bolje pripraviti na EP. Potem je lažje teči, igrati in pomagati ekipi ter biti z glavo pri stvari. Veliko bo potem odvisno od selektorja Boža Maljkovića. Kako bo sestavil ekipo, kakšen sistem igre bo pripravil.

Njegov sistem ste že spoznali pred dvema letoma. Menite, da bo reprezentanca podobna kot v Litvi?
Upam, da ne. Želim si, da bi se tokrat zbrali vsi najboljši. V Litvi ni bilo Boštjana Nachbarja in Bena Udriha, ki veliko pomenita za reprezentanco. Upam, da bomo spremenili tudi način igre. Menim, da bi se malce morali zgledovati po Franciji in Španiji, ki igrata hitrejšo in agresivno košarko. Mi smo pred dvema letoma igrali bolj statično, napadi so trjali do konca 24 sekund. Rabimo predvsem lahke koše iz protinapadov, ki jih v Litvi ni bilo.

Foto: Reuters san emeterio dragić 2010 Kakšne so ambicije?
Najvišje možne. Zelo bi bil vesel ene izmed kolajn. To je zelo težko doseči. Veliko bo odvisno od kemije med trenerjem in igralci ter od vzdušja znotraj ekipe. Menim, da imamo nadarjenosti dovolj in prepričan sem, da smo na papirju dovolj kakovostni za kolajno. A najpomembnejši je moštveni duh.

Beno Udrih?
Dejal sem že, da ga pričakujemo odprtik rok, da mora biti v ekipi. Je eden izmed najboljših v tej reprezentanci in pozivam ga, da se odloči in nam pride pomagat. Se pa treba na treningih izboriti za minutažo na parketu. V šali sem rekel, da ga je morda strah.

Je bilo v Litvi čutiti pravo kemijo?
Izven igrišča je bila, v reprezentanci se vedno zelo dobro razumemo, a na parketu je ni bilo. Akcije niso tekle. Včasih moraš taktiko prilagoditi igralecm, ki so na igrišču. Takrat tega nismo čutili. A to trener zagotovo ve.

Kako dobrodošlo bi bilo, da bi selektor izjavil, da napadamo kolajno?
Saj vemo, kako je bilo z Juretom Zdovcem, ki je prišel in izjavil, da je cilj kolajna. Vsi smo mu sledili. Vedno si moraš postaviti nekoliko višje cilje, ki jih nato poskušaš uresničiti. Včasih ti uspe, drugič ne.

Bo drugače igrati, ker bo EP v Sloveniji?
So prednosti in slabosti. Čutili bomo velik pritisk, a po drugi strani bo vsa dvorana navijala za nas. Bomo doma z družinami, ne bo veliko potovanj. 

V zadnjih dneh ste spremljali finale državnega prvenstva. Kaj menite o trenutni slovenski košarki?
Menim, da je rezultat realen. Krka je zasluženo osvojila naslov. Ima boljšo ekipo, boljše posameznike, več izkušenj in boljšo kemijo. Olimpija ima že vrsto let težave s financami in s tem je povezana tudi sestava ekipa. Sem pa zelo vesel, da so ubrali pot dela s slovenskimi igralci. Upam, da bodo tudi v prihodnosti Jaka Blažič, Dino Murić, Alen Omić in Klemen Prepelič predstavljali okostje ekipe, zraven pa bi se morda lahko dodal še kakšen kakovosten tuj košarkar. Če bi se dalo, bi se podpisale pogodbe vsaj za dve leti in bi tako moštvo nekaj časa ostalo skupaj. Potem lahko sledi kakšen odmevnejši rezultat.

Kaj pa splošna raven košarke?
Jaz to težko komentiram, saj sem navajen na hitro igro, ki je v ligi NBA. Ob tekmah državnega prvenstva sem skoraj zaspal. Sam sem se navadil na čisto drugačno košarko. Je pa v slovenski košarkarki kar nekaj talentov, ki lahko ob pridnem delu zelo napredujejo. Krka ima nek okvir moštva, ki ima pred seboj lepo prihodnost. Tako bi lahko bilo tudi pri Olimpiji. 

Kakšen pa je vaš komentar končnice v ligi NBA?
Menim, da bosta v finalu igrala San Antonio in Miami. Upam na sedem tekem, favorit pa je Miami. 

Je Indiana lahko navdih za marsikatero ekipo?
Da. Tudi za slovensko reprezentanco. Igralci se dobro povežejo, so kot družina, si pomagajo na igrišču. V Ameriki mi je to zelo všeč, da če pride do kakšnega incidenta z igralcem, vsi stopijo skupaj in te nekako rešijo. Tudi gledalci vidijo, da ekipa diha skupaj.

Ko smo že pri incidentih ... Kako gledate na soigralca Michaela Beasleyja, ki ga preiskujejo zaradi možnega spolnega napada?
Bomo videli, kaj se bo dogajalo. To je zdaj naloga za športnega direktorja, bomo videli, kaj bo ukrenil. Vsekakor vsa reč meče slabo luč na klub. Njemu se take reči dogajajo, meni se ne bi mogle. Je takšen karakter igralca, nikoli ne veš, kaj bo storil. S tem se bo ukvarjalo vodstvo kluba. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.