Drama maratonca, nihče mu ni priskočil na pomoč

Foto: Epa
Foto: Epa
Na zadnji dan iger Commonwealtha v avstralskem Gold Coastu je potekal moški maraton, ki je imel dramatični zaključek.
Oglej si celoten članek

V zahtevnih vremenskih razmerah je na maratonu slavil domačin Michael Shelley, ki je do zmage prišel po tem, ko se je vodilni tekmovalec na večini kraljeve dolžine Callum Hawkins iz Škotske zgrudil dobra dva kilometra pred ciljem.

Tek se je odvijala v veliki vlagi in vročini, temperatura zraka v avstralskem letovišču se je povzpela nad 30 stopinj Celzija. To je botrovalo odstopu Hawkinsa, ki si je po 38 kilometrih pritekel skoraj dve minuti prednosti, a se je v zaključku zaradi izčrpanosti zgrudil. Bolj kot nesrečen odstop njegov primer odmeva zaradi počasnega odziva zdravniških služb.

Hawkinsa je slabe štiri kilometre pred ciljem začelo zanašati, kmalu je izgubil ravnotežje in se zgrudil na tla. Potem se je sicer pobral in poskusil nadaljevati, a je naposled še enkrat izgubil ravnotežje in ob padcu z glavo zadel ob ograjo ter obležal.

Čeprav pri tem ni utrpel hujših posledic, je dramatičen odstop sprožil veliko javnih kritik, saj je minilo več minut do prihoda zdravstvenih delavcev, ki so mu ponudili prvo pomoč. Oglasila se je tudi svetovna rekorderka v maratonu Britanka Paula Radcliffe, ki je dejala, da se bi morali organizatorji resno zamisliti. "To se ne bi nikoli smelo zgoditi," je zapisala na Twitterju.

"To je sramota. Skrbi me za njegovo zdravje," pa je dejal nekdanji odlični atlet Steve Cram, ki je zdaj komentator na BBC.

Foto: Epa Callum Hawkins Po Hawkinsovem odstopu je v ospredje prišel Shelley, ki si je s časom 2:16:46 zagotovil drugo zaporedno maratonsko zmago na igrah Commonwealtha. "Nisem bil prepričan, kaj se dogaja. Dva kolega sta mi sporočila, da se je Callum znašel v težavah. Rekla sta, naj se potrudim, da pridem do konca in me bodrila," je trenutke ob koncu dirke opisal tekač, doma iz Gold Coasta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.