"Družba Slovencev je prednost"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Marko Kump je pred to sezono okrepil kolesarsko ekipo Lampre, kjer ima še družbo treh Slovencev. Na Giru ga tokrat ni, želi pa si nastopiti na domači dirki.
Oglej si celoten članek

Slovenski kolesar Marko Kump je po lanski zelo uspešni sezoni iz Adrie Mobil prestopil k italijanski ekipi Lampre - Merida. V letih 2013 in 2014 je sicer že bil član vrhunske ekipe, nastopal je za moštvo Saxo–Tinkoff, kjer pa ni dobil prave priložnosti za dokazovanje na najmočnejših dirkah.

"Tudi v Saxoju sem se dobro počutil, ne bi dejal, da je bila selitev v to moštvo ponesrečena poteza. Gre vseeno za vrhunsko ekipo, biti del takšnega moštva je želja vsakega kolesarja. Je pa res, da imam zdaj v Lampreju družbo treh Slovencev in je to neka prednost. Je tudi res, da je občutiti manjši pritisk, ni takšne živčnosti, ki je bila prisotna v Saxoju. Za kolesarja je precej lažje v ekipi kot je Lampre," je dejal sprinter, ki si je zaradi svojih silovitih zaključkov prislužil nadimek Dolenjska puščica.

Kljub številnim Slovencem, poleg Kumpa so člani Lampreja še Jan Polanc, Matej Mohorič in Luka Pibernik, je vzdušje v moštvu še vedno pristno italijansko. "Super je. Tako med slovenskimi fanti, kot tudi ostalimi. Z Janom sicer še nisva bila skupaj na dirkah, z Luko pa sva imela v prvem delu sezone povsem isti program. V bistvu sem z njim preživel več časa kot s svojo družino. Je mnogo, mnogo lažje, če imaš ob sebi nekoga, ki ga poznaš. Konec koncev z njim lahko govoriš v materinem jeziku. Drugače je, če imaš ob sebi prijatelja, ali zgolj sodelavca. Pogovor na sestankih in večerjah pa teče v italijanskem jeziku."

Foto: Žurnal24 Dolenjski blisk Marko Kump bo prvi slovenski adut na dirki do 23 let. (Foto: Žur Razlika je v milijonih evrov

V minuli sezoni se je po številu posamičnih zmag kosal z norveškim sprinterjem Alexandrom Kristoffom, ki je blestel na preizkušnjah serije World Tour. "Že lani sem govoril, da nima smisla primerjati mojih zmag z zmagami Kristoffa. Gre za vsaj dve kategoriji razlike, zmagati na takšnih dirkah je bistveno težje. Tam je pet vrhunskih kolesarjev, ki se bori za zmago, tu pa jih je 50 vrhunskih in še 50, ki lahko presenetijo. Razlika je ogromna."

Vloga v Lampreju? "Ko na dirki ni Sache Modola, sem še vedno tisti kolesar, ki čaka na sprinterske etape. Pomoči imam morda nekoliko manj kot lani pri Adrii Mobil, ko je ekipa delala zame, a vseeno imam na voljo nekaj vrhunskih kolesarjev, ki lahko opravijo dobro delo pred sprintom.V sprintu imam proste roke in pomoč ostalih."

Kakšna pa je organizacijska razlika med novomeško ekipo in moštvom Lampreja? "Razlika je predvsem v milijonih evrov. Če bi imela Adria Mobil takšen proračun kot moštva na najvišji ravni, bi bila lahko uspešna tudi v tem krogu. A vse se vrti okoli denarja. Lahko se naredi dobra ekipa ob veliki količini denarja, težko pa jo je narediti, če ga nimaš. Kar se tiče organizacije pri Adrii, je ekipa na zelo, zelo visoki ravni glede na proračun. Je na nivoju prokontinentalnih moštev."

Izrazil željo, da bi dirkal v Sloveniji

"Sezona se je dobro začela, nato nekoliko slabše nadaljevala. Spomladanske klasike so specifične dirke, poleg vrhunske forme, ki jo potrebuješ, je tu še veliko dejavnikov, ki vplivajo na rezultat. Po teh dirkah sem imel nekaj odmora, zdaj sem v pripravljalni fazi za drugi del sezone, v kratkem izvem še program dirk. Upam, da se bo obrnilo na bolje," je začetek sezone ocenil Kump.

Ker ne nastopa na Giru, ni razočaran: "V pogonu sem že od januarja, hodil sem iz dirke na dirko. Že decembra sem vedel, da Gira ni v mojem programu. Razočaranje? Ne vem. Lažje bom povedal, ko bo konec dirke po Italiji, ko bom vedel, kakšno je bilo vreme in podobno. V načrtu sem imel dirko po Švici, a sem izrazil željo, da bi takrat nastopil na dirki po Sloveniji. Doma je najlepše nastopiti. Bomo videli, če bodo ugodili moji želji. Mislim, da na Touru ne bom vozil, za Vuelto pa še ne vem. Imam pa pred sabo precej dirk, ki so prav tako del serije World Tour. Mislim, da dirk ne bo manjkalo."

Trasa na olimpijskih igrah mu kot sprinterju ne ustreza. "Trasa v Riu je za hribolazce, sprinterji odpademo. Kar se pa tiče svetovnega prvenstva v Katarju, je do takrat še zelo daleč. Vemo, da kolesarstvo postaja vedno bolj nevarno, ne vemo pa, kaj se lahko do takrat še vse zgodi."

O Giru in Rogli

V petek se je sicer začela dirka po Italiji, že uvodoma je blestel tudi Kumpov lanski sotekmovalec Primož Roglič.

"Če povem pošteno, ne vem niti kateri kolesarji so na dirki, če ne govorimo o Slovencih. V sprintih bo v ospredju Marcel Kittel in moštveni kolega Luke Mezgeca Caleb Ewan, kar pa se tiče skupnega seštevka pa se bo za zmago potegovalo kar nekaj kolesarjev, saj največjih zvezdnikov ni. Mikel Landa je zagotovo kolesar na katerega je treba računati in seveda Vincenzo Nibali," o favoritih Gira meni Kump.

Kaj pa Roglič? "Očitno je bil zanj preskok med elito bistveno manjši. Rogla je vrhunski tip kolesarja in mislim, da se bo o njem še veliko pisalo. To je letos že dokazal. Sam sem mnenja, da zna biti letošnji Giro tudi za Slovence zelo uspešen. Tako z njegovega vidika, kot tudi vidika ostalih (pogovor je bil opravljen pred začetkom Gira, op. p.)."

Za konec je beseda nanesla tudi na veliki slovenski nogometni derbi. "Sem na strani dobrega nogometa," se ni želel opredeliti Kump, ki sicer bolj spremlja evropski nogomet z ligo prvakov. "Domače lige ne spremljam toliko. Preberem novico, če jo kje vidim, ampak to je to," je dejal sicer navijač madridskega Reala.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.