Dugonjič in Tahirovič brez kolajne

Foto: Žurnal24
Slovenski ljubitelji plavanja so veliko pričakovali od finalnega nastopa na 100 m delfin na EP, toda na koncu sta zatajila tako Damir Dugonjič kot Emil Tahirovič.
Oglej si celoten članek
Skupno podelil sedem kompletov
Prireditelji so razdelili skupaj kar sedem kompletov kolajn. Na 200 prosto se je veselila olimpijska in svetovna prvakinja Italijanka Federica Pellegrini, na 50 hrbtno Belorusinja Aleksandra Herasimenja, v moški konkurenci pa na 200 hrbtno Rus Stanislav Donets, Rusi pa so se veselili tudi v štafeti 4 x 200 m prosto.

Vrhunec sobotnega dne (vsaj iz slovenskega stališča) na evropskem prvenstvu (EP) v Budimpešti je bil moški finale na 50 metrov prsno, kjer smo imeli Slovenci kar dva finalista. Za še večjo mero optimizma sta Ravenčan Damir Dugonjič in Triglavan Emil Tahirovič v kvalifikacijah postavila najboljša časa. Vendarle pa se na koncu ni izšlo po slovenskih željah. Oba Slovenca sta odplavala veliko slabše kot v kvalifikacijah, tako da je Tahirovič na koncu zasedel šesto, Dugonjič pa sedmo mesto. Tahirovič je postavil čas 27,76, Dugonjič pa 27,80. Evropski prvak je s časom 27,38 postal Italijan Fabio Scozzoli. Naj povemo, da je Dugonjič v kvalifikacijah plaval stotinko hitrejše, kar pomeni, da bi s takim časom v finalu prehitel prav vse na čelu s Scozzolijem.

"Morda sem si kolajno preveč želel. Skok je bil zanič, plaval sem preveč na silo in ker sem plaval s preveliko frekvenco, so mi na koncu pohajale moči. Pričakoval sem nekaj povsem drugega, boj za kolajno, a napake se dogajajo," je dejal Dugonjič, medtem ko je Tahirovič dodal: "Razočaran ne smem biti, saj je bilo plavanje vrhunsko, skok, ki sem ga želel popraviti, je bil v redu. Seveda sem si želel kolajno, po drugi strani pa je to moja najboljša uvrstitev na taki tekmi in upam, da bo čez dve leti še bolje."

Jutri bom 'probala' prebiti še to mejo 2:09. Upam, da mi bo uspelo. To bo moj cilj v finalu. Pred polfinalom pa sem vedela, da bom morala za finale plavati tak izid in pred startom me je bilo strah, da bom morda prehitro začela, a izšlo se je in vesela sem.
Anja Klinar

Mankoč: "Lahko bi prišel do kolajne"
Peter Mankoč
je že pred odhodom na Madžarsko opozoril, da od njega ne gre pričakovati vrhunskih rezultatov. Ljubljančan očitno še kako dobro pozna svoje telo, saj je na 100 metrov delfin zasedel sedmo mesto (52,39) in s tem ni obranil srebra iz zadnjega prvenstva v Eindhovnu. Zmage se je veselil Rus Jevgenij Korotiškin (51,73). "Čas je dober in pred prvenstvom bi to takoj podpisal, a lahko bi prišel tudi do kolajne. V cilju je seveda lažje povedati, kaj vse sem narobe naredil. Po bitki je lahko biti general ... Mislim, da je bila medalja tudi danes realna, zato ne morem biti vesel z dosežkom. Brez letošnje poškodbe pa bi napadal zlato," je po nastopu dejal Ljubljančan. V sobotnem prvem slovenskem finalu je Tjaša Oder na 1500 metrov prosto z novim državnim rekordom in neuradnim mladinskim svetovnim rekordom (16:23,70) tako kot Mankoč na koncu zasedla sedmo mesto. Najboljša je bila Danka Lotte Friis (15:59,13). "S trenerjem sva se dogovorila, da se držim Nemke in jo nato po 1000 metrih napadem. To mi je uspelo. Zelo sem vesela rekorda. Ko bi vsaj tako plavala tudi na mladinskem prvenstvu, saj bi osvojila dve zlati medalji. A vseeno super, tudi zato, ker sem bila po mladinskem prvenstvu zelo prazna in brez moči," je nastop ocenila Odrova, s 16 leti tudi najmlajša finalistka.

Sem kar malo žalostna. Upala sem na dosežek pod 2:10, a sem se počutila slabše kot zjutraj in težko je bilo plavati. Niti ne vem zakaj.
Sara Isaković

Klinarjeva v finale
V soboto popoldne sta v Budimpešti barve Slovenije zastopali tudi srebrna olimpijka iz Pekinga Sara Isaković in Anja Klinar. Obe plavalki sta nastopili v polfinalu na 200 metrov delfin. Uspešnejša je bila Klinarjeva, ki je s časom s časom 2:09,11 v svoji skupini osvojila tretje mesto in se s skupno šestim časom zanesljivo uvrstila v nedeljski finale. Radovljičanka je sicer s časom odplavanim v polfinalu kar za 78 stotnik popravila osebni rekord, ki pa ga bo v finalu poskušala še nekoliko izboljšati.  Isakovićeva je bila za finale prepočasna in je osvojila skupno 13. mesto (2:11,07).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.