Dva šoka že na samem začetku

Foto: EPA Lauri Markkanen
Evropsko košarkarsko prvenstvo je že prvi dan poskrbelo za dve presenečenji.
Oglej si celoten članek

Veliko zmago v skupini A, kjer je Slovenija na prvi tekmi prvenstva premagala Poljsko, je zabeležila sogostiteljica EuroBasketa Finska. Ta je po podaljšku premagala Francijo s 86:84, odločilni koš je nekaj sekund pred koncem podaljška po samostojni akciji dosegel Jamar Wilson. Francozi, ki so na zadnjih treh evropskih prvenstvih osvojili srebro (Litva 2011), zlato (Slovenija 2013) in bron (Francija 2015), so še imeli met za zmago, a je Nando De Colo zgrešil met za tri točke.

Prvi junak finske zmage je bil mladi Lauri Markkanen. Dvajsetletnik, ki bo v naslednji sezoni igral v ligi NBA, je Francozom zabil 22 košev, iz igre je zadel devet od 15 poizkusov. Markanen je bil sedmi pick na letošnjem naboru lige NBA, zaigral pa bo v Chicagu, saj je bil vključen v paket ob selitvi Jimmyja Butlerja k Minnesoti. 

Za lep dosežek so poskrbeli tudi Gruzijci, ki pa so že na pripravljalnih tekmah prikazali odlično formo. Na svoji prvi tekmi prvenstva so tokrat z 79:77 premagali Litvo, blestel je predvsem Tornike Shengelia, ki je dosegel 29 točk. Pri Litovcih je 18 točk dosegel Mindaugas Kuzminskas, 15 pa Mantas Kalnietis. Manj od pričakovanega je pokazal Jonas Valančiunas, ki se je ustavil 'le' pri devetih točkah. Dobro ga je zaustavil Zaza Pachulia (osem točk, deset skokov).

Da Goran Dragić ni bil najboljši strelec prvega dne s 30 točkami, je ob zmagi Nemčije nad Ukrajino poskrbel Dennis Schröder še z dvema doseženima točkama več.

To so bile sicer najboljše akcije prvega dne, med njimi je tudi slovenska:

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.