Dvajseta etapa Gilbertu

Foto: Žurnal24 Denis Menčov ne bo branil lanske zmage na dirki po Italiji. (Foto: Reuters)
Na jugu italijanskega škornja je bil na 20. etapi letošnjega Gira tokrat najmočnejši Belgijec Philippe Gilbert. Rus Denis Menčov je zadržal vodstvo v skupnem seštevku, Tadej Valjavec ostaja deveti.
Oglej si celoten članek
 
 

Menčovu lahko le čestitam. Bil je najmočnejši v kronometru in najmočnejši pri vzponih, tako da si zasluži zmagati na Giru.

Danilo Di Luca

 
Kolesar moštva Lotto, Belgijec Philippe Gilbert, je zmagovalec 203 kilometrov dolge etape od Neaplja do Anagnija. Gilbert je vodilni skupini kolesarjev pobegnil dva kilometra pred ciljem, na rahlem vzponu, kjer ga je nekaj časa še lovil Francoz Thomas Voeckler, a je bilo to za priključek z Belgijcem premalo. Tretje mesto si je po sprintu večje skupine zagotovil Italijan Stefano Garzelli.

Vodstvo v skupnem seštevku je zadržal Rus Denis Menčov (Rabobank), ki je svoje vodstvo še povečal za dve sekundi, kolikor je za njim zaostal njegov najbližji zasledovalec Danilo Di Luca (LPR). Menčov ima tako 20 sekund prednosti pred sobotnim velikim finalom, 14.4 kilometra dolgem kronometru po italijanskem glavnem mestu Rimu. Tu je Menčov tradicionalno boljši od prvaka iz leta 2007, a je proga zelo zahtevna, obstaja pa tudi velika možnost dežja, kar bo finale naredilo še toliko bolj zanimivo. "Menčovu lahko le čestitam. Bil je najmočnejši v kronometru in najmočnejši pri vzponih, tako da si zasluži zmagati na Giru," je v cilju dejal domači matador Di Luca, ki pa se še ni predal: "Še vedno se ne predajam. Čeprav ima Menčov prednost in je tudi boljši v vožnji na čas, se še lahko zgodi marsikaj. Kronometer je specifičen, zelo tehničen, tako da ne bo odločala le surova moč." Tadej Valjavec (AG2r) je s sedmimi sekundami zaostanka etapo končal na 19. mestu in v skupnem seštevku ostaja deveti.

Dirka po Italiji, 20. etapa:
1. Philippe Gilbert (Silence-Lotto) 4:30:07
2. Thomas Voeckler (BBox Bouygues Telecom) +0:02
3. Stefano Garzelli (Acqua&Sapone) +0:07
...
19. Tadej Valjavec (AG2r La Mondiale)
33. Janez Brajkovič (Astana) isti čas
79. Gorazd Štangelj (Liquigas) +2:00
143. Jure Golčer (LPR Brakes) +8:44

Skupni vrstni red:
1. Denis Menčov (Rabobank) 85:44:05
2. Danilo Di Luca (LPR Brakes) +0:20
3. Franco Pellizotti (Liquigas +1:43
...
9. Tadej Valjavec (AG2r La Mondiale) +10:46
...
19. Janez Brajkovič (Astana) +28:04
55. Jure Golčer (LPR Brakes) +1:49:58
96. Gorazd Štangelj (Liquigas) +2:54:07
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.