Dvajsetletna Slovenka prvič v tretjem krogu

Foto: Epa
Foto: Epa
Uspešen nastop Kaje Juvan.
Oglej si celoten članek

Slovenska teniška igralka Kaja Juvan se je uvrstila v tretji krog odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Dvajsetletna Ljubljančanka je napredovala po dve uri in 41 minut dolgem dvoboju, v katerem je z 2:1 v nizih premagala Egipčanko Majar Šerif. Izid v nizih je bil 3:6, 7:6 (2), 6:3 za Slovenko.

Juvanova bo prvič zaigrala v tretjem krogu katerega od turnirjev za veliki slam. Njena tekmica bo Američanka Jennifer Brady, 24. igralka sveta, ki je v dveh nizih ugnala rojakinjo Madison Brengle, 85. igralko sveta, katera ji je vzela le tri igre.

"Težko je govoriti takoj po tekmi. Trenutno sem v procesu regeneracije. Za mano je res težka tekma. Veliko borbe je bilo potrebne. Dala sem vse od sebe. V drugem nizu sem poskušala dati več energije kot v prvem. Na žalost se nisem počutila preveč dobro. Fizično nisem bila najboljša. Vendar mi je vseeno uspelo iti čez to, verjela sem do konca. Imela sem nekaj sreče, res sem vesela," je po tekmi dejala Juvanova, ki na lestvici WTA zaseda 104. mesto in je bila pred dvobojem vsaj na papirju favoritinja. A se je 24-letna igralka iz Kaira, na svetovni lestvici je 131., izkazala za žilavo nasprotnico.

V prvem nizu je Egipčanka presenetila Slovenko in jo premagala s 6:3. Tudi v drugem nizu se Egipčanka ni predala. Slovenka je zaostajala že 4:5 in 5:6. O zmagovalki niza je odločala podaljšana igra, ki jo je Slovenka dobila na razliko. V odločilnem nizu je slovenska teniška igralka povedla s 3:0 in se nato prvič uvrstila med najboljših 32 na katerem od turnirjev za veliki slam. Tako na French Opnu (2020), v Wimbledonu (2019) in na US Opnu (2020) se je njena pot končala najpozneje po drugih krogih. Juvanova je lani ob premiernem nastopu na odprtem prvenstvu Avstralije v prvem krogu izgubila proti Ukrajinki Dajani Jastremski.

Foto: Epa Kaja Juvan

Sezono je začela v Abu Dabiju, kjer so potekale kvalifikacije za OP Avstralije. Kot 104. igralka na svetu je bila prva nosilka in se s tremi zmagami zanesljivo uvrstila v Melbourne. "Pripravljena sem na sezono. Želim narediti korak naprej v karieri. Napredovala sem v veliko delih, predvsem teniških. Psihično sem pripravljena in mirna. Verjamem v svojo igro," je pred začetkom turnirja v Melbournu dejala Ljubljančanka.

Juvanova se je lani po desetletju in več razšla s trenerjem Robijem Cokanom in moči združila s Špancem Antoniem Baldellouom Estevanom. V njeni ekipi je tudi Tjaša Jezernik, ki ji pomaga pri psihološki pripravi. Juvanova je v mladinski konkurenci dosegla nekaj odmevnih uspehov. Leta 2016 je zmagala na prestižnem orange bowlu, 2017 je v paru s Srbkinjo Olgo Danilović osvojila mladinski Wimbledon. Naslednje leto je bila zmagovalka mladinskih olimpijskih iger v Buenos Airesu v posamični konkurenci ter med dvojicami skupaj s Poljakinjo Igo Swiatek, presenetljivo lansko zmagovalko OP Francije v Parizu med posameznicami. Juvanova je bila predlani izbrana tudi za najbolj obetavno mlado športno osebnost leta.

V glavnem delu OP Avstralije so letos zaigrali štirje Slovenci. A so se že po uvodnih dvobojih v posamični konkurenci poslovili Aljaž Bedene ter Tamara Zidanšek in Polona Hercog. Bedene je sicer danes v paru s Čehom Jirijem Veselyjem zaigral v moških dvojicah Melbourna in izgubil uvodni dvoboj po ogorčenem boju, ki je trajal dve uri in 45 minut. Slovensko-češka kombinacija je bila slabša od britanske naveze Luke Bambridge/Dominic Inglot. Britanca sta slavila z izidom 6:7 (2), 7:6 (5), 7:6 (7).

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.