Dve leti pred OI prvi pravi test za Soči

Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski Soči bo v prihodnjih dneh gostil tekme svetovnega pokala za alpske smučarje in smučarke. Prvi bodo na novih smučiščih Rosa Kutor pri Krasnaji poljani fantje, ki jih tekme čakajo že ta konec tedna, dekleta bodo nastopila prihodnji teden.
Oglej si celoten članek

Sprva bodo na smučišču na sporedu trije dnevi treningov, nato pa sledi moški smuk v soboto in superkombinacija v nedeljo. Igre bodo na sporedu čez točno dve leti, to pa bo prvi resnejši preizkus prizorišč. "Dali smo jim le eno priložnost za preizkus, saj če bi jim dali dve, bi se lahko zgodilo, da prva ne bi bila v redu," je ob tem dejal direktor moškega svetovnega pokala Günther Hujara.

"Dobro smo pripravljeni, zbrali smo vse potrebne kadre in že sami opravili preizkus, da bi se pred svetom pokazali v najboljši možni luči. Kar bi se namreč drugim morda zdelo smešno, ko bi šlo kaj narobe, tega si mi, Rusi, ne bi mogli oprostiti," pa je bil uraden predsednik organizacijskega komiteja Soči 2014 Dimitrij Černišenko.

Dela na prizoriščih za smučarske skoke in biatlon sicer zamujajo, prizorišča alpskega smučanja pa so bila končana že pred več kot letom dni in so lani že gostila tekme evropskega pokala. Tokratne tekme sovpadajo z obiskom delegacije Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki jo bo vodil nekdanji francoski vrhunski smučar Jean-Claude Killy, najverjetneje pa se bo ogleda prizorišč udeležil tudi ruski premier Vladimir Putin.

V Sočiju bodo nastopili tudi slovenski smučarji. Moška ekipa za hitre discipline pod vodstvom trenerja Burkharda Schafferja se je že odpravila na tekmi svetovnega pokala, saj bodo tudi zanjo treningi in tekmi na tem ruskem prizorišču zelo pomembni. V sredo bo na vrsti prvi uradni trening smuka, ki se bo nato ponovil še dvakrat. Na prvi tekmi, sobotnem smuku, bodo slovenske barve branili Andrej Šporn, Rok Perko, Gašper Markič in Boštjan Kline, v nedeljo pa bosta na superkombinaciji nastopila dva smučarja. Vodstvo ekipe se je že odločilo, da bo eden od teh zagotovo Kline.

Trenutno drugouvrščeni alpski smučar skupnega seštevka Avstrijec Marcel Hirscher je dejal, da bo izpustil nedeljsko tekmo v superkombinaciji. Hirscher bo naslednjič nastopil 18. in 19. februarja v Banskem. Avstrijec v svetovnem pokalu trenutno zaostaja 116 točk za vodilnim Hrvatom Ivico Kostelićem.

Začeli z zbiranjem prostovoljcev

Prireditelji olimpijskih iger so v torek, točno dve leti pred začetkom, začeli z zbiranjem prijav prostovoljcev, ki bodo med igrami skrbeli za nemoten potek dogajanja. Organizatorji pričakujejo preko 200 tisoč prijav od oseb, starih med 18. in 80. letom.

Po pričakovanjih naj bi se prijavilo kar osemkrat več ljudi, kot jih prireditelji potrebujejo. Po vsej Rusiji bodo prireditelji ustanovili "naborne" centre prostovoljcev, skupno pa naj bi slednji predstavljali kar 80 odstotkov vseh zaposlenih v času iger, ki se pričnejo 7. februarja 2014.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.